Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

»Το σεναριο «κολλησε»...

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου
«E» 2/5

Ενας «φαύλος κύκλος» από αντιφατικές φήμες, αρνητικά αποτελέσματα και διαψεύσεις, ολιγωρίες, ενδοκυβερνητικές εμπλοκές κ.λπ. έχει δημιουργήσει ένα επικίνδυνο «πεδίο συγχύσεων» για το «πού οδεύουμε», δηλαδή για το μέλλον της χώρας. Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά απρόσφορη για τη «σταθεροποίηση» που έχει ανάγκη η χώρα, σαν... «πρώτο βήμα» για να βγούμε από την κρίση. Το τελευταίο διάστημα έχουμε μια επιδείνωση αυτής της κατάστασης, παρά τις συνεχείς «επίσημες διαψεύσεις» ή τις έντονες επικλήσεις του τύπου να «σταματήσουν οι δημόσιες συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης, διότι κάνουν κακό», ή «σκάστε... και εφαρμόστε πρώτα το μνημόνιο και μετά μιλάμε» κ.λπ. Δυστυχώς ή... ευτυχώς, αυτές οι φραστικές εκκλήσεις είναι «άσφαιρες» και έχουν μηδαμινά αποτελέσματα.
Το ερώτημα είναι γιατί συμβαίνει αυτό και τι χρειάζεται, καθώς με μια τέτοιας μορφής «σύγχυση» και «αστάθεια» δεν μπορεί να επιβιώσει η χώρα για πολύ καιρό. Μέχρι χθες είχαμε ένα «βασικό αφήγημα», ένα υπαρκτό σενάριο εξελίξεων, παρά τις επιφυλάξεις ή τις αμφισβητήσεις που είχαν εκφραστεί, από μερικές πλευρές. Υπενθυμίζουμε ποιο ήταν: Με την υπογραφή του «μνημονίου» αποφύγαμε τη χρεοκοπία και με την εφαρμογή του θα γίνει το δημοσιονομικό μας σύστημα βιώσιμο, πράγμα που θα μας επιτρέψει εκεί γύρω στο 2012-2013 να βγούμε στις αγορές, να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης και με τα πρωτογενή πλεονάσματα να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημόσιο χρέος μας. Σήμερα αυτό το «σενάριο» εκ των πραγμάτων δεν ανταποκρίνεται στους «στόχους του». Το γιατί είναι μια άλλη συζήτηση -πολύ ενδιαφέρουσα-, αλλά όχι της παρούσης στιγμής.
Η διάψευση του «κεντρικού αφηγήματος» μιας προσπάθειας δημιουργεί μείζον κενό και δρα απολύτως αποσταθεροποιητικά. Πρέπει γρήγορα να αντικατασταθεί με κάποιο άλλο, πειστικό και ρεαλιστικό. Σε αυτό το «μεταίχμιο» βρίσκεται η κυβέρνηση. Τραβάει ένα «κάρο» που δεν μπορεί να «τσουλήσει». Πρέπει να αντικατασταθεί με ένα «νέο σενάριο εξελίξεων», που όμως δεν έχει ακόμα γραφεί, γιατί προϋποθέτει συμμετοχή και «ξένων σεναριογράφων» που δεν είναι ακόμα έτοιμοι... Η κυβέρνηση πρέπει να ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11822&subid=2&pubid=62992986

Δεν υπάρχουν σχόλια: