Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

»Στην ερωτηση, «καλημερα τι κανεις;» Εσεις τι απαντατε;

Περικλής Πηλείδης http://www.aixmi.gr/index.php/stin-erotisi-kalimera-eseis-ti-apantate/Πριν απαντήσετε, διαβάστε προσεκτικά το άρθρο μου και βρείτε την απάντηση της απάντησης που σας ταιριάζει.
Στις μέρες μας η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Ας θυμηθούμε τις απαντήσεις που δίναμε στην προ ΔΝΤ εποχή.
Η ερωταπόκριση την ...εποχή εκείνη ήταν μία τυπική, μηχανική, αυτόματη στιχομυθία άνευ ουσίας και χωρίς κανείς από τους δύο να συνειδητοποιεί τι ρώτησε και τι απάντησε ο άλλος. Ας θυμηθούμε μερικές βαρετές στιγμές από αυτή την κοινότοπη αλλά ευγενική, κατά τα άλλα, χαιρετούρα.
-Τι κάνεις; Καλά (απότομο και κλασικό).
-Τι κάνεις; Δόξα τω Θεώ (χριστιανικό, αλλά δε μάθαμε ακριβώς τι κάνει).
-Τι κάνεις; Μια χαρά (χαρούμενος).
-Τι κάνεις; Περίφημα (υπεραισιόδοξος).
-Τι κάνεις; Τίποτα (άνεργος ή τεμπέλης).
-Τι κάνεις; Άστα να πάνε (αυτός είχε προβλήματα και πριν το ΔΝΤ).
-Τι κάνεις; Υπομονή (εξυπνάκιας).
Την εποχή εκείνη υπήρχε και μία θετική ερώτηση που σχεδόν προεξοφλούσε την απάντηση σου, ήταν ο χαιρετισμός «όλα καλά;» που σε υποχρέωνε να συμφωνήσεις γιατί αν απαντούσες «όχι» ένιωθες την υποχρέωση να εξηγήσεις γιατί.
Σήμερα αν κάποιος σε χαιρετήσει με χαμόγελο και με την ερώτηση «όλα καλά;» θα καταλάβεις ότι σε περιπαίζει, σε ειρωνεύεται.
Οι σύγχρονες επίκαιρες απαντήσεις στην ερώτηση «τι κάνεις» αν δεν έχουν μία σαφέστατη αρνητική θέση του τύπου «χάλια», «σκατά», «χειρότερα δε γίνεται», πρέπει να έχουν μία μελαγχολία, μία θλίψη, ένα υγρό βλέμμα ή έστω ένα σκεπτικισμό. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, τη λίστα.
Καλημέρα τι κάνεις; Ό,τι μπορώ (συνδυασμός θλίψης και προσπάθειας).
-Τι κάνεις; Τι να ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/stin-erotisi-kalimera-eseis-ti-apantate/

1 σχόλιο:

gogousi είπε...

πάντως εγώ απαντώ: ομορφαίνω! και μετά από λίγο: τον κόσμο!