Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

»Πως... λυνεται ο «γορδιος δεσμος»;

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου
«E» 29/4

Είναι προφανές ότι η πραγματοποίηση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της τρόικας ρεαλιστικά δύσκολα υλοποιείται, στους ασφυκτικούς χρόνους που έχουν τεθεί. Για πολλούς λόγους. Από την κατάσταση του διοικητικού μηχανισμού μας και την κυβερνητική αρρυθμία μέχρι τις «παράπλευρες», αλλά ...κρίσιμες «απώλειες» που δημιουργεί η μεγάλη ύφεση. Οι «αποκλίσεις» στους στόχους οδηγούν σε πρόσθετα μέτρα, που εντείνουν το ήδη «υψηλό βάρος» των υποχρεώσεων κ.ο.κ. Από την άλλη μεριά η «θηλιά» του υπερβολικού χρέους, που δεν φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της εφαρμογής μόνο του «μνημονίου» (έστω και καλύτερης), καθιστά την έξοδο της χώρας στις αγορές μάλλον απίθανη, ακόμα και το 2012.
Αυτή η παραδοχή αποδυναμώνει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του «μνημονίου», εντείνει την πίεση των αγορών (spread, CDS κ.λπ.) και καθιστά το «αναπτυξιακό περιβάλλον» εξαιρετικά ισχνό και ανασφαλές, καθώς δεν μπορεί εύκολα να προσελκύσει επενδύσεις όσο οι αγορές είναι «κλειστές» για την Ελλάδα. Αλλά χωρίς επαρκή «αναπτυξιακή πνοή», ούτε το «μνημόνιο» μπορεί να υλοποιηθεί, ούτε το χρέος να αντιμετωπιστεί. Αυτή είναι μια σύντομη γενική περιγραφή του «φαύλου κύκλου» που μετεξελίσσεται γρήγορα σε «γόρδιο δεσμό»... Η διεθνής εικόνα για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα μας έχει περιέλθει σε μία φάση «απαγορευτικής διακινδύνευσης». Η επί μακρόν απουσία μας από τις αγορές δεν μπορεί να «υποστηριχτεί» από τις ευρωπαϊκές χώρες και θα είναι απολύτως καταστροφική για την πραγματική οικονομία μας, εκτός του ότι δεν μπορεί να την «αντέξει» και η ελληνική κοινωνία. Αρα ο «γόρδιος δεσμός» χρειάζεται εξυγιαντική «τομή», που θα λειτουργήσει ανακουφιστικά για όλες τις πλευρές.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων, σε ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης των αγορών, η δημόσια συζήτηση για την ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11822&subid=2&pubid=62986952

Δεν υπάρχουν σχόλια: