Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

»Η δηλωση σε 60 απλα βηματα

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Ελευθεροτυπία,
ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΓΙΑ 3.500.000 ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΟΓΩ TAXIS

Η συμπλήρωση της δήλωσης σε 60 απλά βήματα
Οι υπερβολικές αποδείξεις μπορεί να γίνουν φορολογικό μπούμερανγκ
Αποδείξεις-παγίδα που οδηγούν σε απώλεια του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ, αυστηρά τεκμήρια που διευρύνονται και αυξάνονται, πιάνοντας όσους δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς και αλλαγές στις εκπιπτόμενες δαπάνες που ..περιορίζουν το φόρο είναι οι καινοτομίες της φετινής φορολογικής δήλωσης.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα βρεθούν ενώπιον του εφόρου μέσα στον Μάιο -αν και εξετάζεται ήδη η παράταση των προθεσμιών υποβολής, που λήγουν από 3 έως 31 του μήνα, λόγω της εμπλοκής στο taxis.
Η «Ε» σας οδηγεί βήμα βήμα στη συμπλήρωση της δήλωσής σας, που βρίθει από παγίδες, οι οποίες μπορεί να σας στοιχίσουν κάποιες εκατοντάδες ευρώ φόρου. Πρέπει να επιδείξετε ιδιαίτερη προσοχή, από τη συμπλήρωση των πληροφοριακών στοιχείων, που στις περισσότερες περιπτώσεις κρύβουν απαλλασσόμενα εισοδήματα, και τη συμπλήρωση των μισθών ή άλλων εισοδημάτων, μέχρι την αναγραφή των τεκμηρίων, που μπορεί να σας οδηγήσουν σε παραπάνω φόρο αν η αντικειμενική δαπάνη είναι χαμηλότερη από το δηλωθέν εισόδημα, και κυρίως των δαπανών που εκπίπτουν και εντέλει οδηγούν σε μικρότερο φόρο.
Ακολουθήστε τα 60 βήματα για τη συμπλήρωση της δήλωσης και μην ξεχάσετε πως είναι απαραίτητη η υπογραφή και των δύο συζύγων, ειδάλλως δεν γίνεται δεκτή, ενώ πρέπει να φέρει υπογραφή και στοιχεία λογιστή όταν συμπληρώνεται από αυτόν.
Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί είτε έντυπα με συστημένη επιστολή στην εφορία είτε αυτοπροσώπως στη ΔΟΥ σας είτε ηλεκτρονικά μέσω του www.gsis.gr, εφόσον υπάρχουν κωδικοί πρόσβασης τους οποίους αποκτάτε το αργότερο εντός 5μέρου και μετά από αίτηση. Ηλεκτρονική δήλωση υποβάλλουν και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το πλεονέκτημα της ηλεκτρονικής δήλωσης είναι η έκπτωση 1,5% και μέχρι 118 ευρώ από το φόρο.
Το φετινό εκκαθαριστικό, εκτός του τελικού αποτελέσματος, πληρωμή επιπλέον φόρου (εφάπαξ ή μέχρι τρεις δόσεις για βεβαίωση μέχρι Ιούλιο) ή επιστροφή, περιλαμβάνει αναλυτικά πού πάει κάθε ευρώ φόρου που πληρώνετε στο κράτος, εκτός του ότι αποτελεί και αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας.
1 Αν έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία του φορολογούμενου ή της συζύγου διορθώνονται πάνω στο έντυπο της δήλωσης και η εφορία σάς στέλνει μετά τη μεταβολή που έγινε στο τμήμα Μητρώου. Μόνο η αλλαγή του ονόματος ή του επωνύμου προαπαιτεί δήλωση μεταβολής στο Μητρώο.
2 Οι σύζυγοι σημειώνουν «χ» στην ένδειξη έγγαμος. Διαζευγμένοι, εν διαστάσει ή χήροι δεν αναγράφουν τα στοιχεία του άλλου συζύγου και προαπαιτείται η δήλωση μεταβολής σχέσεων στο Μητρώο.
3 Οι γυναίκες που υποβάλλουν ατομική δήλωση συμπληρώνουν τα στοιχεία «του υπόχρεου» και αναγράφουν το όνομα του πατέρα και όχι πρώην συζύγου.
4 Δηλώσεις από εκπρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου σημειώνονται στις σχετικές ενδείξεις, γίνονται δεκτές μόνο αν ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=271208

Δεν υπάρχουν σχόλια: