Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

»Τα διδαγματα του 1823

Tου Πασχου Μανδραβελη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Είναι σημαντική η σειρά του ΣΚΑΪ «1821». Οχι μόνο γιατί διδάσκει την πραγματική Ιστορία. Ούτε γιατί τη νοηματοδοτεί, ενώ τα παλιά μυθεύματα δεν συγκροτούν ένα λογικό σύνολο, με αποτέλεσμα να μην κατανοούν οι νέοι και να αποστρέφονται το ένδοξο παρελθόν. Η ιστορία της χώρας είναι μια συναρπαστική και πολύ διδακτική υπόθεση για το... μέλλον. Αρκεί να είναι ολόκληρη· με αυτές που σήμερα θεωρούμε «καλές» και με αυτές που σήμερα θεωρούμε «κακές» στιγμές.
Εξαιρετικά διδακτικό για τη σημερινή συγκυρία ήταν το επεισόδιο για το «Δίλημμα του Βύρωνα» στα 1823. Τότε, η επανάσταση έμοιαζε να έχει εδραιωθεί μετά τις μεγάλες νίκες του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη κατά των στρατευμάτων του σουλτάνου. Η στρατιωτική ιδιοφυΐα όμως του πολέμαρχου δεν αρκεί για να αναλύσει τη σύνθετη κατάσταση που είχε δημιουργεί. Δεν μπορεί -δεν έχει τις παραστάσεις- ενός σύγχρονου κράτους που αφενός θα εξασφαλίσει (με τη βοήθεια των δυτικών δυνάμεων) την ανεξαρτησία και αφετέρου θα διασφαλίσει τη μελλοντική εξέλιξη του ελληνικού μορφώματος που δεν είχε γίνει ακόμη κράτος. Ο Μοριάς ήταν ο κόσμος του. Οικείος και σημαντικός, μόνο που δεν ήταν αρκετός για τις προκλήσεις που είχε ο τόπος.
Το σημαντικότερο όμως αμάρτημα ήταν ο εφησυχασμός. Μετά τις πρώτες νίκες και εξαιτίας του γεγονότος ότι κατά το 1823 δεν πάτησε Τούρκος στην απελευθερωμένη Ελλάδα, όλοι ησύχασαν κι άρχισαν να τρώγονται για τα τιμάρια της εξουσίας. Το πρώτο δάνειο, που μετά κόπων και βασάνων εξασφαλίσαμε από τους Αγγλους δεν ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_229_03/03/2011_434509

Δεν υπάρχουν σχόλια: