Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

»Η χρεΙα παιδονΟμων και μαστιγοφΟρων…

Stamoszoulas@gmail.com

Ε όχι βρε αδελφέ. Δεν θα ανεχθούμε μια έξωθεν επέμβαση στο Σύνταγμά μας, για να υπαχθούμε, ως απείθαρχο κράτος ή «μαύρο πρόβατο», στον συντονισμό της οικονομίας στην Ευρωζώνη. Στα πρόθυρα χρεοκοπίας της χώρας, την οποία εμείς προκαλέσαμε, θίγεται τώρα η εθνική μας ευαισθησία. Πολιτικοί μας, απ’ όλα τα κόμματα, αρνούνται αυτή την ταπείνωση. Αντιστέκονται στη «συνταγματοποίηση» των όρων για τη ...δημοσιονομική πειθαρχία, τους αυτόματους σταθεροποιητές του εθνικού χρέους και τους κοινούς δείκτες ανταγωνιστικότητας των χωρών-μελών της Ε.Ε. Στο σημείο αυτό σκόπιμη, αν μη αναγκαία, είναι μια παρένθεση.
Ο παιδονόμος, καθαρά αρχαιοελληνικός θεσμός, θεωρείται θεμέλιος λίθος της πάλαι ποτέ Παιδείας μας, η οποία απέβλεπε στη δημιουργία ενός άριστου, το δυνατόν, πολίτη. Δηλαδή, την παιδιόθεν εκπαίδευση του ελληνικού χαρακτήρα, με στόχο να υπηρετείται το καλό της κοινότητος και όχι του ατόμου. Προφανώς ο θεσμός θεωρήθηκε αναγκαίος για την καταπολέμηση έμφυτων ελαττωμάτων της φυλής μας. Οπως π.χ. η φιλαυτία, ο ατομικισμός και η ιδιοτέλεια, τα οποία ήταν τόσο έντονα, ώστε για να τα εξαλείψει ο παιδονόμος είχε, επίσης ως «θεσμικό συνεργάτη», τον μαστιγοφόρο... Ας προστεθεί, επίσης, ότι οι πρόγονοί μας όχι μόνον ουδέποτε δυσανασχέτησαν με αυτήν την εκπαιδευτική μέθοδο, αλλά θεωρούσαν το αξίωμα του παιδονόμου «πολύ υπεύθυνο και τιμητικό», ώστε το ανέθεταν στους πλέον επιφανείς πολίτες, στους οποίους παρείχαν και ιδιαίτερες εξουσίες.
Νομίζω ότι πρέπει να μας προκαλεί κάποιον συνειρμό η αρχαιοελληνική παιδονομία. Διότι όλα δείχνουν πως στις ημέρες μας τον ρόλο του παιδονόμου έχει ήδη αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Μνημόνιο. Με μόνη διαφορά πως την «εκπαίδευση» αυτήν οφείλουν να την αποδεχθούν και να την υποστούν πρώτα οι «ώριμοι» πολιτικοί μας και μετά οι «ανώριμοι» πολίτες. Επί παραδείγματι. Εχουμε βαρεθεί να ακούμε τους πολιτικούς των δύο κομμάτων εξουσίας να δηλώνουν ότι τα περισσότερα μέτρα, που μας επιβάλλει η τρόικα, θά ’πρεπε να τα έχουν λάβει οι κυβερνήσεις μας (τους) κατά τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια. Ασφαλώς δε εννοούν την αντιμετώπιση του υδροκεφαλισμού του Δημοσίου, του υπό κατάρρευση Ασφαλιστικού, της χοάνης των εργασιακών προνομίων και παροχών, της καταβόθρας του τομέα Υγείας, της ευροεπιδοτούμενης ευμάρειας-ραστώνης των αγροτών μας, κ.ο.κ. Ομως η «ομολογία» αυτή δεν...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_13/02/2011_432477

Δεν υπάρχουν σχόλια: