Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

»Κι ομως, υπαρχει ενδεχομενο εκλογων

Toυ Aγγελου Σταγκου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το Μνημόνιο λήγει τυπικά το 2013, αλλά ήταν εξαρχής φανερό ότι οι πολιτικές του, ειδικά αυτή της δημοσιονομικής πειθαρχίας, θα καθορίζουν τη συμπεριφορά των ελληνικών κυβερνήσεων και πέρα από την ολοκλήρωσή του. Η πραγματικότητα των αριθμών, η κατάσταση της χώρας και το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη δεν άφηναν καμία αμφιβολία, όσο κι αν η... κυβέρνηση προσπαθούσε να δώσει την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο έτος (το 2013) η Ελλάδα θα ξέφευγε από την επιτήρηση και στη συνέχεια θα αποφάσιζε μόνη της για την τύχη της.
Ο Τομάσο Σκιόπα πριν από μερικούς μήνες και ο Π. Ρουμελιώτης προχθές, μίλησαν για 15ετία σκληρής προσαρμογής, όποια και να είναι η κυβέρνηση… Ετσι εξηγείται γιατί το κράτος θα πρέπει να εξοικονομήσει περί τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία 2012-2015, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει το 2015 στο 2% του ΑΕΠ. Και το θέμα που τίθεται είναι αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να δεσμευτεί για κάτι τέτοιο απέναντι στην τρόικα, εφόσον η θητεία της λήγει κανονικά τον Οκτώβριο του 2013, ή αν τη δέσμευση πρέπει να την αναλάβει κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από εκλογές.
Στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα. Ασφαλώς, τον απασχολεί το ερώτημα αν πρέπει και μπορεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2011 ή αν θα βρει έναν τρόπο να αποφύγει το δίλημμα, καταρτίζοντας με την τρόικα το απαραίτητο πρόγραμμα δημοσιονομικής πειθαρχίας ώς το 2015, δεσμεύοντας, όμως, με αυτόν τον τρόπο και την επόμενη κυβέρνηση. Η όποια απόπειρα, πάντως, να έλθει σε συνεννόηση με τα αντίπαλα κόμματα μοιάζει καταδικασμένη σε αποτυχία.
Είναι απίθανο να πετύχει ο Γ. Παπανδρέου τη ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_13/02/2011_432478

Δεν υπάρχουν σχόλια: