Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

»ΑναδΙπλωση μετα τη θυελλα

«E» 14/2

Με την τρόικα να ζητεί συγνώμη και την κυβέρνηση να διευκρινίζει τι θα κάνει στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων έληξε (;) η κρίση που προκλήθηκε από τη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων των δανειστών την περασμένη Παρασκευή.

Ο Γ. Παπανδρέου, έχοντας στο μαλακό του υπογάστριο τις αγορές να... καιροφυλακτούν και την κυβέρνησή του, τα ΜΜΕ και τους πολίτες να έχουν ξεσηκωθεί, ζήτησε από τον Ντ. Στρος Καν, τον Ζ. Κλ. Τρισέ και τον Ζ. Μ. Μπαρόζο να επαναφέρουν στην τάξη τους εκπροσώπους τους. Με διπλωματικούς όρους ο πρωθυπουργούς εξήγησε στους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ πως «τα στελέχη που τους εκπροσωπούν έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην Ελλάδα».

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε από τον Ντ. Στρος Καν, τον Ζ. Κλ. Τρισέ και τον Ζ. Μ. Μπαρόζο να επαναφέρουν στην τάξη τους εκπροσώπους τους
Εξήγησε στους συνομιλητές του τα απανωτά λάθη που έχουν κάνει (δείπνα, σπίτια, συνεντεύξεις κ.τ.λ.) και ζήτησε να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι χειρισμοί για να αποκατασταθεί το κύρος όλων των πλευρών. Και με τρόπο που δεν θα εκθέσει κανέναν στις διεθνείς αγορές, καθώς οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν για να εκτινάξουν και πάλι τα σπρεντ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις διατυπώσεις τους κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου.
Γιατί, «με περίσσια άνεση για ένα θέμα-ταμπού, όπως η δημόσια περιουσία, και υπερβολική εξοικείωση με τους εκπροσώπους του Τύπου, με τους οποίους αστειεύονταν πως μπορούμε να κρατήσουμε τα μνημεία μας, υπερέβησαν στην ουσία το όριο της αποστολής τους».
ΣυντονισμόςΕν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα συντονισμού που αναδείχτηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των υπουργών του, αλλά και τη μεταξύ τους... επικοινωνία. Γιατί, όπως έδειξε το τελευταίο επεισόδιο, ελάχιστοι γνωρίζουν τι συζητά και τι συμφωνεί με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο.
Γιατί πίσω από τα λόγια και τις εντυπώσεις, κάτω από τον απόηχο της «σύγκρουσης» κυβέρνησης - τρόικας, η ουσία είναι μία: πως η χώρα μας δεν βρίσκεται ακόμη παρά στην αρχή της προσπάθειας που καταβάλλει για να ανακτήσει την οικονομική της ανεξαρτησία.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανακοίνωσαν ένα τεράστιο ποσό ως στόχο αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να απαντήσουν σε τρία θέματα, τα οποία νωρίτερα είχαν θέσει σε όλους τους υπουργούς με τους οποίους είχαν συναντηθεί: πρώτον, στην καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών, δεύτερον, στα πενιχρά αποτελέσματα των ήδη ψηφισμένων νόμων και, τρίτον, στην υπερβολική αισιοδοξία πως πλησιάζει η... 25η Μαρτίου της ευρωπαϊκής λύσης. Δηλαδή, οι δανειστές μας χτύπησαν «καμπανάκι».
Το μεγάλο ερώτημα είναι «γιατί αυτοί»; Γιατί δεν έκανε τις ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομικών; Οπως συνέβη τις προηγούμενες φορές. «Λάθος», «αμέλεια», «ολιγωρία», «υπεροψία» είναι μόνο μερικές από τις κατηγορίες που προσήψαν στον Γ. Παπακωνσταντίνου συνάδελφοί του υπουργοί και βουλευτές.
Μυστήριο αποτελεί και το τι συνέβη στο εσωτερικό της κυβέρνησης από τις 9.15 μ.μ., ώρα εκδήλωσης της πρώτης αντίδρασης από τον υπουργό Εσωτερικών, μέχρι τα ξημερώματα του Σαββάτου που εκδόθηκε ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το διάστημα που οι περισσότεροι θεωρούν «νεκρό» ήταν αυτό κατά το οποίο έγιναν οι πλέον ουσιαστικές επαφές. Τότε έλαβαν χώρα οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των οργανισμών που μας δανείζουν, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλους κορυφαίους υπουργούς, όπως και οι επικοινωνίες του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Ομως τα λεγόμενά τους είχαν ήδη πυροδοτήσει μια «τρελή» ακολουθία δράσεων και αντιδράσεων στο προσκήνιο και το παρασκήνιο. Πρώτος το κλίμα έπιασε ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν σε συνεστίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας:
«Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο δεν έχει δώσει καμία εντολή να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο ελληνικός λαός σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας δεν έχει δώσει την εντολή και την εξουσιοδότηση να του δίνει μαθήματα. Και γι' αυτόν τον λόγο σε ανύποπτο χρόνο έχουμε ξεκαθαρίσει τους ρόλους».
Λίγο μετά τη 1 π.μ. ήρθε και η επίσημη αντίδραση της...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=54553043

Δεν υπάρχουν σχόλια: