Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

»Στα γηπεδα η Ελλαδα ξερναει

του Κώστα Γιαννακίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=5159


Το «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» επρόκειτο να κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Τέχνης το βράδυ της Παρασκευής. Η πρεμιέρα δεν πραγματοποιήθηκε επειδή το θέατρο μετατράπηκε σε αρένα. Περισσότερα από σαράντα άτομα, που φώναξαν και συνθήματα υπέρ του Ολυμπιακού, εισέβαλαν στην αίθουσα, πέταξαν μολότοφ, κατέστρεψαν τα πάντα και ...αποχώρησαν αγρίως. Υποθέτω το ίδιο θα συνέβαινε και στη Θεσσαλονίκη, αν ανέβαινε παράσταση με τίτλο «Ταξιδεύοντας με τον Θρύλο». Μην το κουράζουμε, καλό είναι το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα να παιχτεί από τους δύο προπονητές στο Play Station και μάλιστα εκτός Ελλάδος. Ομως ακόμα και αν παιχτεί στο γήπεδο έχω αποφασίσει να μην το δω. Και ελπίζω να το κάνουν αρκετοί άλλοι, το ιδανικό θα ήταν να με ακολουθήσουν εκατομμύρια, να υιοθετήσει την πρωτοβουλία μου το «Δεν πληρώνω». Διότι δεν πάει άλλο.
Την Τετάρτη ο ΠΑΟΚ πέταξε τον Ολυμπιακό έξω από το κύπελλο. Το παιχνίδι της Τούμπας έγινε χωρίς θεατές, παρουσία μόνο επισήμων. Αλλά ένα μπουκάλι θα έβγαζε το μάτι του Μιραλάς και ένα σιδερένιο σταχτοδοχείο τραυμάτισε φωτορεπόρτερ. Θεωρητικά αυτά έγιναν σε αντίποινα αντίστοιχων «τσαμπουκάδων» του πρώτου αγώνα και επειδή ο κόσμος του ΠΑΟΚ θεωρεί ότι η ομάδα τιμωρήθηκε μετά από παρέμβαση του Ολυμπιακού. Δεν βγαίνει άκρη, υπάρχει ολόκληρη αλυσίδα που φτάνει ως την αρχή του εγχώριου ποδοσφαιρικού χρόνου. Και εγώ το μόνο για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι αν κάπου πρέπει αύριο να γίνει μία στιβαρή κρατική παρέμβαση, είναι στις ποδοσφαιρικές εταιρίες και στο επικοινωνιακό σύστημα που αναπτύσσεται γύρω τους.
Οι άνθρωποι που τα σπάνε στα γήπεδα έχουν κάλυψη. Διότι η ανοχή των ΠΑΕ μεταφράζεται πλέον σε κάλυψη. Εχουν και εκπροσώπηση στα μανταλάκια. Τα περίπτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πουλάνε οπαδιλίκι με τεράστιους τίτλους για την ομαδάρα, μίσος και απαξίωση για τους αντιπάλους. Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι διαβάζουν οι τύποι που τα σπάνε στα γήπεδα αν και πιθανότατα το ξέρουμε. Μόνο που πια το φαινόμενο δεν είναι γραφικό. Είναι εξοργιστικό. Και η λύση απλή. Οι ομάδες καλούνται να τους πετάξουν έξω από το γήπεδο. Τους ξέρουν. Ας ανοίξουν πόλεμο. Και αν δεν το κάνουν, ας βρουν την Πολιτεία απέναντί τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: