Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

»ΠρΟσωπα που σημαδεψαν τη χρονια που τελειωσε

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ, ΔΩΔΕΚΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ

Των ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΝΤΖΟΥ, ΚΟΡΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ, ΑΧΙΛ. ΦΑΚΑΤΣΕΛΗ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΤΖΟΑΣΕΝΤ
Η Ελίζαμπεθ Τζοασέντ και ο Κίκι ήταν τα θαύματα της Αϊτής. Μια χαραμάδα ελπίδας μέσα στην απελπισία του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιανουαρίου που «βούλιαξε» το νησί της Καραϊβικής.
Λίγα λεπτά πριν από το σεισμό, η 22χρονη μητέρα της 11 ημερών Ελίζαμπεθ την ...
είχε ταΐσει και βάλει στο κρεβατάκι της. Επτά ημέρες μετά και ενώ το νεογέννητο θεωρείτο ένα από τα 230 χιλιάδες θύματα του σεισμού, γάλλοι διασώστες άκουσαν το ζωηρό της κλάμα μέσα από τα χαλάσματα.
Λίγες ώρες αργότερα ένα άλλο θαύμα ξεπηδούμε από τα ερείπια.
Ο επτάχρονος Κίκι, που με ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη και τα χέρια του διάπλατα ανοικτά χώθηκε στην αγκαλιά της μητέρας του.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΝΕΡΓΟΣ
Η έκθεση της Eurostat για τον Φεβρουάριο «στέφει» πρόσωπο του μήνα τον ευρωπαίο άνεργο. Το τέρας της ανεργίας κατατρώει την Ευρώπη όπου, πρώτη φορά από το 1998, τα ποσοστά εκτινάσσονται στο 10% από 8,8% τον αντίστοιχο περσινό μήνα.
Περίπου 131 χιλιάδες νέοι άνεργοι προστέθηκαν τον Φεβρουάριο στη μαύρη λίστα των 16 εκατομμυρίων της ευρωζώνης, μια τραγική εικόνα στην οποία συνέβαλαν μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που μείωσαν το προσωπικό τους ως απάντηση στην οικονομική κρίση. Μόνο οι γερμανικοί κολοσσοί Siemens και Thyssenkeupps (χαλυβουργική) απέλυσαν το 3,6% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως και 20 χιλιάδες εργαζομένους αντίστοιχα.
ΜΑΡΤΙΟΣ
ΟΛΑΦΟΥΡ ΡΑΓΝΑΡ ΓΚΡΙΜΣΟΝ
Ο Ολαφούρ Ράγναρ Γκρίμσον είναι ο πρόεδρος της Ισλανδίας που στις 8 Μαρτίου κάλεσε τους Ισλανδούς να κατέβουν στους δρόμους του Ρέικιαβικ και να βροντοφωνάξουν το περίφημο «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω». Ηταν μια φωνή διαμαρτυρίας και η αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους βρετανούς και ολλανδούς καταθέτες της ισλανδικής τράπεζας Landsbanki, που χρεοκόπησε παρασύροντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. «Ζητούν από τους απλούς αγρότες, ψαράδες, γιατρούς ή εκπαιδευτικούς να επωμιστούν με γενναίους φόρους το χρέος που δημιούργησαν ανεύθυνοι και άπληστοι τραπεζίτες» δήλωσε ο πρόεδρος και το 93% των συμπολιτών του τάχθηκε μαζί του.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΡΟΥΝΗΣ
Ο Θανάσης Λερούνης, καθηγητής ηλεκτρονικών και ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=237383

Δεν υπάρχουν σχόλια: