Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

»Η κυβερνηση στα... 11 βηματα

Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία,

Των ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ, ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Με έντεκα προβλήματα που ζητούν άμεση λύση προκειμένου να διασφαλιστούν ο οικονομικός και κοινωνικός ιστός αλλά και ευαίσθητες εσωκομματικές ισορροπίες, έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση με την αλλαγή του χρόνου.
Τα σκληρά μέτρα που είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να επιβάλει το πρώτο δίμηνο του 2011 για να πάρει την τέταρτη δόση του δανείου θα τη... φέρουν αντιμέτωπη με τα συνδικάτα. Η τύχη των εργασιακών σχέσεων, η δεδομένη -αλλά απροσδιόριστου ακόμη εύρους- νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η απελευθέρωση εκατοντάδων «κλειστών» επαγγελμάτων, οι αποφάσεις για τις ΔΕΚΟ, οι πιέσεις για πώληση εταιρειών, τραπεζών και ακινήτων του Δημοσίου, το νέο φορολογικό, η κρίσιμη διαπραγμάτευση για την επιμήκυνση του δανείου αλλά και ένας εξαιρετικά φιλόδοξος προϋπολογισμός θα κριθούν τις πρώτες εβδομάδες του 2011.
Το πρώτο μέτωπο που έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση είναι ο κίνδυνος συντονισμού των αντιδράσεων από τις ΔΕΚΟ- τα συνδικαλιστικά της σπλάχνα, όπως έχουν χαρακτηριστεί οι ηγεσίες τους, που έχουν κόψει πλέον κάθε δίοδο επικοινωνίας με το κόμμα. Η πρώτη ημέρα του νέου χρόνου ξεκινά με απεργίες στις αστικές συγκοινωνίες.
Ακόμη και η παραμικρή υποχώρηση από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου θα προκαλέσει πρόβλημα όχι μόνο έναντι των δανειστών αλλά και απέναντι στον κόσμο που έχει επωμισθεί μέχρι τώρα το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Σημείο έντονης κριτικής παραμένουν και οι καθυστερήσεις που σημειώνονται σε σχέση με πιο ανώδυνους στόχους όπως η βελτίωση των επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η άρση των εμποδίων άσκησης δραστηριότητας αλλά και οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης.
Οι 11 συμπληγάδες που πρέπει να περάσει η κυβέρνηση, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο, είναι:
1 Κλειστά επαγγέλματα. Εντονες διαβουλεύσεις για να καμφθούν οι αντιδράσεις των κλάδων με ισχυρά πολιτικά ερείσματα που αντιδρούν αλλά και συνεχείς συσκέψεις για να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις σε κάθε ένα από τα 350 και πλέον επαγγέλματα και υπηρεσίες που «ανοίγουν» στον ανταγωνισμό διεξάγει η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο θα επανέλθει στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος Ιανουαρίου. Ασκούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, έντονες πιέσεις από την τρόικα για ριζικές τομές, οι οποίες άλλωστε προβλέπονται ρητά από το μνημόνιο. Η ίδια άλλωστε απαίτησε την ψήφιση του νόμου το Δεκέμβριο και την υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων έως το Μάρτιο του 2011.
Στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας παρουσιάστηκαν οι αλλαγές στα 16 τεχνικά επαγγέλματα (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.λπ.) οι οποίες προωθούνται με ξεχωριστό νομοσχέδιο. Ενδεχομένως με διαφορετική ρύθμιση να ξεκαθαρίσει το τοπίο και στις μεταφορές (π.χ. ταξί, ΚΤΕΛ).
Το σίγουρο είναι ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα περιλαμβάνει εκτός από τις αλλαγές για νομικούς, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς και μηχανικούς, αρχιτέκτονες και ορκωτούς λογιστές, παρεμβάσεις σε εκατοντάδες υπηρεσίες (οδηγία Μπολκεστάιν). Θα καλύπτει και την απλούστευση της αδειοδότησης μεγάλων εταιρειών που θέλουν να μπουν στους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού.
2 Φορολογικό νομοσχέδιο. Σκληρά μέτρα και ποινές για τους φοροφυγάδες, με ειδικές διατάξεις για όσους δεν κόβουν αποδείξεις θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο πάταξης της φοροδιαφυγής. Τώρα ξεκινά η σύνταξή του με στόχο να ψηφισθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε προαναγγελθεί για το Μάιο. Μετά πήρε... αναβολή για το Σεπτέμβριο. Εκτοτε αναμένεται...
Προωθείται η ολική αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και των εφοριών, αυστηρές ποινές για επίορκους εφόρους και μπόνους απόδοσης για όσους έχουν καλές επιδόσεις. Θα υπάρχει σειρά διατάξεων με στόχο να σταματήσει η διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενδεχομένως να ενταχθούν και δύο ακόμα εκκρεμότητες: η θεσμοθέτηση του πράσινου φόρου στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η ανακοίνωση των ρυθμίσεων για τις παραβιάσεις στις χρήσεις γης.
3 Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση εμφανίζεται σχετικά ήρεμη ενόψει του ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.blogger.com/post-create.g?blogID=3382118986583770755

Δεν υπάρχουν σχόλια: