Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

»Βιογραφιες διασημοτητων: ολα στο φως;

του Κώστα Μίντζηρα Protagon.gr

Οι βιογραφίες διασημοτήτων σπανίως αφήνουν ασυγκίνητα ΜΜΕ και βιβλιόφιλους. Ο κανόνας αυτός ισχύει και για την κ. Κάρλα Μπρούνι, η βιογραφία της οποίας προκαλεί στη Γαλλία ζωηρές συζητήσεις. Η ιδιομορφία της είναι, πως με διαφορά δύο μόλις ημερών κυκλοφόρησαν δύο εκδοχές της: μία απαγορευμένη και μία εγκεκριμένη από την ίδια τη βιογραφούμενη. Τα δημοσιευμένα αποσπάσματα και των δύο εκδόσεων ανταποκρίνονται λίγο πολύ στο..

μύθο τους. Η επίσημη, όπως είναι φυσικό, φιλοτεχνεί ένα πορτραίτο που επιθυμεί η κ. Μπρούνι για τη δημόσια εικόνα της, ενώ η απαγορευμένη (υποτίθεται, ότι) είναι λίγο πιό καυτή.


Μια φράση της Μπεσμά Λαουρί, συγγραφέως της δεύτερης βιογραφίας, μου έμεινε από όσες διάβασα : «... Η Κάρλα που βλέπουν οι Γάλλοι δεν είναι η αληθινή...». Κι έτσι, όσοι αφελείς θεωρούσαν, ότι έχουν μπροστά τους την αληθινή κυρία, έχουν -αφού πρώτα συνέλθουν από το σοκ της συνταρακτικής αποκάλυψης- τον τρόπο να μάθουν, επιτέλους, ποιά είναι στ’ αλήθεια η Κάρλα, αγοράζοντας το βιβλίο.


Σοφά ενήργησαν, όσοι συμβούλευσαν το Σαρκοζί να αντιταχθεί στην έκδοση της αιρετικής βιογραφίας (προσφέροντας έτσι στο βιβλίο και τον οίκο Flammarion εγγυημένη δημοσιότητα αλλά και δωρεάν διαφήμιση). Μάλιστα, είναι πιθανό οι πιο διορατικοί απ’ αυτούς καθόλου να μην αποκλείουν (άν μάλιστα πάει η πρώτη καλά) τη συγγραφή μιας «μη εγκεκριμένης» βιογραφίας του προέδρου, υπό ένα όρο: στην παρουσίαση του βιβλίου να αποκαλύπτεται σε εξομοληγητικό τόνο, ότι ο Νικολά που έχουν δει οι Γάλλοι δεν είναι ο αληθινός.


Χρόνος έκδοσης; Θα έλεγα λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, ώστε να έχουν φανεί από τις δημοσκοπήσεις τα πολιτικά χαρακτηριστικά εκείνων εκ των Γάλλων πολιτών που θα μπορούσαν -με λίγο ψηστήρι, έστω- να τον ψηφίσουν. Κι όσα θα τους έχουν δυσαρεστήσει από την πολιτική του στην πρώτη θητεία του θα αποτελούν τον ψεύτικο πρόεδρο, που θα αποκαθηλωθεί, κι όσα εγκρίνουν θα είναι προτερήματα του αληθινού και γνήσιου Νικολά, που εύκολα θα μπορούν να μάθουν αγοράζοντας το βιβλίο.








Δεν υπάρχουν σχόλια: