Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Τις «δυνάμεις του χάους κατήγγειλε ο κ. Μίκης Θεοδωράκης (στο σκίτσο) κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προχθές το βράδυ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Δεν εννοούσε ασφαλώς τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση κκ. Νικήτα Κακλαμάνη και Φίλιππο Πετσάλνικο , αλλά δυνάμεις ισχυρότερες και απρόσωπες. Ο Μίκης απέδωσε στις δυνάμεις αυτές τη..

βύθιση των λαών σε πολύπλευρη κρίση και επισήμανε: «Φτάσαμε στην αποκορύφωση των δόλιων δυνάμεων του χάους με τη δημιουργία ενός διεθνούς διευθυντηρίου που στηρίζεται σε 4-5 διεθνή κέντρα εξουσίας με επίκεντρο τις ΗΠΑ». «Με εκτελεστικά όργανα τον στρατό και τις τράπεζες επιβάλλουν επίμονα και συστηματικά τη Νέα Τάξη της Παγκοσμιοποίησης», διευκρίνισε, αλλά τελικώς κατέληξε σε ένα μάλλον... αισιόδοξο μήνυμα: «Οι σημερινοί Φύρερ,όπως τότε εκείνος,με τα κοστούμια και τις γραβάτες τους, μεθυσμένοι από τις επιτυχίες τους,έχουν οδηγήσει τη δύναμή τους στα όριά της. (Βρίσκονται) δηλαδή μπροστά σε ένα νέο Στάλινγκραντ».

Ποιος ήταν ο λόγος της «έκρηξης του Μίκη» (εκτός από το γεγονός ότι αισθάνεται ακόμη νέος στα 85 του); Αυτόπτες μάρτυρες εκτιμούν ότι ο κ. Θεοδωράκης ίσως δεν ενθουσιάστηκε από τις στρογγυλεμένες πομφόλυγες περί πολιτισμού που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα οι κκ. Κακλαμάνης και Πετσάλνικος και αποφάσισε να επέμβει για να διασώσει την εκδήλωση από τις «δυνάμεις της πλήξης».

***

Ο κ. Θ.Πάγκαλος βρίσκεται από χθες στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη Σμύρνη. Είναι ο πρώτος έλληνας πολιτικός που επισκέπτεται την Τουρκία μετά το δημοψήφισμα του κ. Τ. Ερντογάν. Ο κ. Πάγκαλος συμμετέχει ως επίσημος προσκεκλημένος στο 6ο Ελληνοτουρκικό Συνέδριο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας κ. Χαγιατί Γιαζιτσί, έμπιστο και εξ απορρήτων του κ. Ερντογάν.

Ελάχιστοι όμως πιστεύουν ότι ολόκληρος αντιπρόεδρος επισκέφθηκε την Τουρκία για ένα... συνέδριο ΜΜΕ. Οι περισσότεροι υποψιάζονται ότι καθώς τα θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος ωριμάζουν, ο κ. Πάγκαλος ενδεχομένως μεταφέρει κάποιο μήνυμα ή ανιχνεύει προθέσεις. Αλλωστε οι γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Γ.Παπανδρέου δεν έχει πάψει να συνομιλεί για θέματα εξωτερικής πολιτικής με τον κ. Πάγκαλο.

Πάντως αρνητική εντύπωση στους θαυμαστές του κ. Πάγκαλου έκανε το γεγονός ότι έχει προσχωρήσει στο δόγμα της σεμνότητας και ταπεινότητας. Ο αντιπρόεδρος, αντί να επιτάξει ένα από τα κυβερνητικά αεροσκάφη, ταξίδευσε στη Σμύρνη με αεροπλάνο ιδιωτικής εταιρείας τουρκικών συμφερόντων χαμηλού κόστους. Οι επιβάτες ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν οτιδήποτε ήθελαν να καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης, ακόμη και το νερό (προς 1,5 ευρώ το μπουκάλι). Σημειώνω ότι ο κ. Πάγκαλος επέδειξε συμπεριφορά λιτοδίαιτου αφού δεν αγόρασε τίποτε.

***

Η πρώτη αποστολή του κ. Μ. Καρχιμάκη είναι να οργανώσει τον... αντιπερισπασμό του ΠαΣοΚ απέναντι στην παρουσία του κ. Αντ. Σαμαρά και του νεοδημοκρατικού κατεστημένου στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ. Και πώς θα γίνει αυτό; Ο νέος Γραμματέας του ΠαΣοΚ θα συναντήσει σήμερα και αύριο κομματικούς, δημάρχους και βουλευτές της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να αποκτήσει νεύρο η υποψηφιότητα του κ. Μ. Μπόλαρη στην περιφέρεια και του κ. Ι. Μπουτάρη στον Δήμο (γιατί προς το παρόν δεν κουνιέται φύλλο...).

***

Ο βουλευτής υπολοίπου Αττικής κ. Βασίλης Οικονόμου εξελέγη με το ΠαΣοΚ, αλλά διαγράφηκε επειδή καταψήφισε το μνημόνιο. Οπως και να έχει, ο (ανεξάρτητος) βουλευτής προχώρησε στη συνέχεια σε ιστορικές πρωτοβουλίες. Προΐσταται π.χ. στο Κέντρο Διαλόγου «Δημοκρατική Συνεννόηση» το οποίο απαρτίζεται από διαφωνούντες του ΠαΣοΚ στο ζήτημα του μνημονίου, τους οποίους η Αριστερά αποκαλεί «πασοκογενείς».

Κατ΄ ουσίαν οι «πασοκογενείς» μετατράπηκαν σε μία ακόμη «συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ» αφού συνεργάστηκαν με την Κουμουνδούρου για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Αλ.Μητρόπουλου στην περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Οικονόμου αντιλήφθηκε ότι μετά τη διαγραφή του δεν πρόκειται να επανεκλεγεί βουλευτής και γι΄ αυτό κατήλθε στις τοπικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Ωρωπού, υπολογίζοντας ότι το ΠαΣοΚ θα τον στηρίξει αθόρυβα έτσι ώστε να εκλεγεί και να ξεκουμπιστεί από τη Βουλή απελευθερώνοντας την έδρα.

Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον υποστηρίζει στον Ωρωπό, αφού κατεβάζει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με επικεφαλής την κυρία Ιωάννα Στεργίου. Το γεγονός δεν άρεσε στον κ. Οικονόμου ο οποίος, μιλώντας με συνεργάτη μου, χαρακτήρισε τις επιλογές του ΣΥΝ στον Ωρωπό «στα όρια της κωμωδίας και της γραφικότητας» . Προφανώς, είτε δεν σκέφτηκε να ανταλλάξει εγκαίρως τη στήριξη στον κ. Μητρόπουλο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στη δική του υποψηφιότητα είτε το δοκίμασε, αλλά ουδείς συγκινήθηκε.



Δεν υπάρχουν σχόλια: