Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

»ΠΑΝΔΩΡΑ

Τα μάθατε τα νέα ?
Κοσμάς Βίδος ΒΗΜΑ

Σύμφωνα με γάλλους αστρονόμους, στις αρχές της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος ο Δίας και ο Κρόνος έπαιζαν κάτι σαν κοσμικό πινγκ πονγκ με «μπαλάκι» τον Ουρανό, τον οποίο ο ένας πλανήτης έριχνε πάνω στον άλλο. «Μην τον ρωτάς τον ουρανό...» τι τράβηξε! Αυτό ώσπου παρενέβησαν οι δυνάμεις της βαρύτητας που έστειλαν τον..
Ουρανό στη σημερινή του θέση και έβαλαν τους άλλους δύο (άτακτους) πλανήτες σε νέες τροχιές. Ξαφνικά το φοβερό και τρομερό Σύμπαν μοιάζει αποτέλεσμα μιας παρτίδας σε φλιπεράκι.

H μορφή του ηγέτη των Αβοριγίνων Γουίλιαμ Μπάρακ θα αποτυπωθεί στους τοίχους ουρανοξύστη της Μελβούρνης, η κατασκευή του οποίου θα ολοκληρωθεί το 2014. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο τρόπο να πει η χώρα «συγγνώμη» στους αυτόχθονες που εκδιώχθηκαν άγρια από τους ευρωπαίους αποίκους.

Tο κτίριο θα ονομάζεται «Πόρτερ» και θα έχει 82 ορόφους και 550 διαμερίσματα, η τιμή πώλησης των οποίων θα ξεκινάει από 269.000 και θα φτάνει το 1.000.000 δολάρια Αυστραλίας. Δεν ξέρω αν οι εναπομείναντες ιθαγενείς θα εκτιμήσουν τη χειρονομία, το σίγουρο είναι ότι η κατασκευάστρια εταιρεία πουλάει ακριβά τις δραματικές μνήμες τους.

Συμβουλή αμερικανών ερευνητών: ξεκολλήστε τα παιδιά σας από τους καναπέδες, πάρτε τους τα ηλεκτρονικά παιχνίδια από τα χέρια, γυμνάστε τα. Η σωματική άσκηση όχι μόνο κάνει καλό στη σιλουέτα τους, αλλά βελτιώνει και την εγκεφαλική λειτουργία τους, ειδικότερα τον μηχανισμό της μνήμης. Οπότε, κι αν σας κακιώσουν που τα ταλαιπωρείτε, δεν πρόκειται να σας ξεχάσουν ποτέ.

«Το ΄πε, το ΄πε ο παπαγάλος» κατά το λαϊκό τραγούδι. Το ΄πε μία, το ΄πε δύο, την τρίτη, η φωνή του έφτασε στα αφτιά της Αστυνομίας. Η είδηση έρχεται από την Κολομβία: συνελήφθη παπαγάλος ο οποίος προειδοποιούσε τους εμπόρους ναρκωτικών-ιδιοκτήτες του για τις εφόδους των αρχών. Κάθε φορά που έφτανε αστυνομικός στο κατώφλι τους φώναζε: «Τρέξε, τρέξε, αλλιώς θα σε πιάσει η γάτα!». Εννοείται ότι τα αφεντικά του βρίσκονται πλέον στη στενή. Οσο για το πτηνό, τον Λορέντζο, φιλοξενείται σε κτηνιατρικό κέντρο. Οχι, από δίκη δεν θα περάσει, έχει τόσο πολλά ελαφρυντικά που απαλλάσσεται.

Κύριε διευθυντά
Στα δύσκολα πάντα επένδυα στην παρουσία των πνευματικών ανθρώπων αυτού του τόπου, πάντα αντλούσα ελπίδα από τα μηνύματά τους όπως εκφράζονταν κυρίως μέσα από το έργο τους. Οταν όμως, ενώ γύρω μου ο κόσμος χάνεται, οι άνθρωποι αυτοί, ανάμεσά τους και η εικονιζομένη, αγαπημένη μου συγγραφέας κυρία Ζυράννα Ζατέλη, το μόνο που βρίσκουν για να διαμαρτυρηθούν είναι η απαγόρευση του καπνίσματος και το δικαίωμά τους να φουμάρουν ελεύθερα μέσα στα μούτρα μου, όπως έκαναν προσφάτως, τότε αισθάνομαι ότι κάθε ελπίδα για ανάκαμψη- όχι οικονομική, πολιτισμική - είναι μάταιη, για να μην πω νεκρή.

Μετά τιμής

ΠΑΝΔΩΡΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια: