Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

»Αχμετ Ζακαγιεφ: στη Μοσχα με αγαπη...

της Μαρίας Χούκλη Protagon.gr

Μοιάζει περισσότερο με διπλωμάτη ή καθηγητή πανεπιστημίου. Ήπιο βλέμμα, λευκή γενειάδα και ευγενικό παρουσιαστικό. Διπλωμάτης διετέλεσε, αλλά όχι μόνο: υπήρξε ηθοποιός, υπουργός πολιτισμού, πολέμαρχος, πρωθυπουργός εν εξορία. Είναι υπέρμαχος της αυτονομίας της Τσετσενίας, η Μόσχα τον θεωρεί τρομοκράτη , οι φανατικοί ομοεθνείς του τον έχουν αποκηρύξει ως αποστάτη. Ποιος είναι τελικά ο..

Αχμέτ Ζακάγιεφ;

Τον καταζητούσε το Κρεμλίνο από το 2001, όταν κατέφυγε με την οικογένειά του στο Λονδίνο. Γιατί συνελήφθη τώρα και μάλιστα στην Πολωνία που ετοιμάζεται να τον εκδώσει στις ρωσικές αρχές, κάτι που είχαν αρνηθεί οι Δανοί μερικά χρόνια πριν; Γέννημα θρέμμα του αιματοβαμμένου Καυκάσου , ο Αχμέτ Ζακάγιεφ στα 51 του χρόνια πρόλαβε και έζησε μια κινηματογραφική ζωή, που συμπυκνώνει το σκοτεινό μιας περιοχής όπου συχνά δεν ξέρεις ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, όπου εναλλάσσονται οι ρόλοι του θύτη και του θύματος, όπου ο χθεσινός μακελάρης είναι ο σημερινός σφαγμένος.


Γεννήθηκε στο Καζακστάν από οικογένεια εκτοπισμένων Τσετσένων που είχαν κατηγορηθεί για συνεργασία με τους Ναζί. Σπούδασε στη Μόσχα θέατρο και δούλεψε στο Γκροζνυ ως ηθοποιός αλλά όταν ξέσπασε ο πρώτος πόλεμος το 1994 ντύθηκε στο χακί , τασσόμενος στο πλευρό στο αυτονομιστή ηγέτη Ντζοχάρ Ντουντάγιεφ . Διακρίθηκε ως πολέμαρχος και πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις του Κασαβουρτ που οδήγησαν στη de factο αυτονόμηση της Τσετσενίας. Έγινε το δεξί χέρι του επόμενου ηγέτη της περιοχής του, Ασλάν Μασχάντοφ, αναπληρωτής πρωθυπουργός και ειδικός απεσταλμένος του. Μετά το δεύτερο πόλεμο με τους Ρώσους, έμεινε στο εξωτερικό καταδικάζοντας τις ακρότητες των φανατικών μουσουλμάνων αυτονομιστών στο θέατρο της Μόσχας και στο Μπεσλάν που τον διέγραψαν από τις τάξεις τους.


Πολλοί τον θεωρούσαν μια μετριοπαθή φωνή που ζητούσε λύση στο αγκάθι του Καυκάσου μέσα από διαπραγματεύσεις και όχι με πόλεμο. Οι απόψεις του δεν άρεσαν σε καμία πλευρά , ούτε στο Κρεμλίνο ούτε στους παρανοϊκούς της τρομοκρατίας. Δεν κρυβόταν, επομένως μπορούσε να είχε συλληφθεί πολλές φορές. Γιατί τώρα, γιατί στην Πολωνία; Η Ιντερνασιοναλ Χεραλντ Τριμπιουν εξηγεί ότι Αχμέτ Ζακάγιεφ είναι το δώρο της Βαρσοβίας στη Μόσχα τώρα που δείχνουν να λιώνουν οι έχθρες του παρελθόντος Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου την Πολωνία και ήθελε να πειστεί ότι μπορεί να τους εμπιστεύεται…




Δεν υπάρχουν σχόλια: