Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

»[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Αυταπάτες
Του Δηµήτρη Μητρόπουλου ΝΕΑ

ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ψέµατα και τα µυστικά του ανασχηµατισµού της περασµένης Δευτέρας είναι και ότι δεν βρέθηκε στο τηλέφωνο ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο βουλευτής Επικρατείας και καθηγητής της London School of Εconomics εφέρετο ως σίγουρη νέα είσοδος στο κυβερνητικό σχήµα. Πολλοί πιθανολογούσαν ότι θα ενισχύσει µε την τεχνοκρατική επιστηµοσύνη του το ..διευρυµένο Πρωθυπουργικό Γραφείο. Τελικώς, χάθηκε κάπου µεταξύ των χαρτοφυλακίων Υγείας και Εσωτερικών, χωρίς να είναι σίγουρο αν προοριζόταν για θέση αναπληρωτή ή υφυπουργού.

ΤΑ ‘ΧΟΥΝ ΑΥΤΑ οι ανασχηµατισµοί. Αλλοι χάνονται κι άλλες βρίσκονται. Η Ρεγγίνα Βάρτζελη – που µαζί µε τον Νίκο Αθανασάκη έκανε τα νυχτερινά τηλεφωνήµατα – δεν βρέθηκε µόνο στην «οµάδα σχεδιασµού» που πίνει καφέ ή τσάι το πρωί στο ΥΠΕΣ, αλλά ανέλαβε και επικεφαλής της πολυδιαφηµισµένης νέας υπηρεσίας παρά τω Πρωθυπουργώ. Η Ρεγγίνα είναι αφοσιωµένη συνεργάτιδα του Γιώργου από τον πολύ παλιό καιρό – όταν, για να πούµε την αλήθεια, πολλοί αµφέβαλλαν για το µέλλον του. Οι ανταγωνισµοί παλιών, πιο παλιών και λιγότερο παλιών στο επιτελείο – ας µην πούµε περιβάλλον – του Παπανδρέου είναι γνωστοί. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ζηλιάρης Πανάρετος θυµήθηκε ξαφνικά πως είχε προσλάβει τη Ρεγγίνα µέσω συνεντεύξεως.

ΟΙ ΚΡΕΜΛΙΝΟΛΟΓΟΙ του νεοπαπανδρεϊσµού είχαν εντοπίσει την τοποθέτηση της Βάρτζελη στο γραφείο του Γιώργου στη Βουλή εδώ και αρκετά χρόνια. Είχε θεωρηθεί από ορισµένους ως ελαφρά αποµάκρυνση από το κέντρο που ήταν το κόµµα. Εκεί τη βρήκε και η εκλογική νίκη του περασµένου Οκτωβρίου, ως διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΠΑΣΟΚ. Αν θεωρήσουµε πως η Ρεγγίνα ήταν ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος του Παπανδρέου στη Βουλή, δεν µπορούµε να πούµε ότι διέπρεψε το τελευταίο εννιάµηνο. Τους πρώτους µήνες δεν µπόρεσε να συγκρατήσει ούτε τον Φίλιππο Πετσάλνικο ούτε τον Χρήστο Παπουτσή που δεν έχασαν ευκαιρία να τα βάλουν µε τον Παπακωνσταντίνου, κάτι που κόστισε στην κυβέρνηση και, τελικά, στη χώρα. Η αλήθεια είναι πως η Ρεγγίνα βλέπει την οικονοµική πολιτική µε το βλέµµα και όλες τις αυταπάτες του παλιού ΠΑΣΟΚ. Ακόµη χειρότερα: Η Βάρτζελη δεν είχε έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, µε αποκορύφωµα την ψηφοφορία της 7ης Μαΐου για το Μνηµόνιο. Είχε δει όλους τους βουλευτές, αλλά βρέθηκαν Δηµαράς, Σακοράφα και Οικονόµου εκτός γραµµής. Κάπου εκεί κατάλαβε ο Λοβέρδος ότι για να περάσει το Ασφαλιστικό έπρεπε να ανοίξει αυτός την πόρτα του στους βουλευτές. ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ανοιχτές πόρτες, από το γραφείο της Ρεγγίνας πέρασαν τους τελευταίους µήνες πολλές µατωµένες καρδιές της κυβέρνησης και της Βουλής. Η φυσιογνωµία της άρχισε να διαγράφεται θαµπά στο φόντο του ανασχηµατισµού πολύ πριν από την 6η Σεπτεµβρίου. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η επιρροή της αποσαφηνίστηκε. Μένει, για να ικανοποιηθούν οι συνωµοσιολόγοι, να αποδειχθεί αν έδρασε εν µέρει ως µέλος µιας άτυπης Τριάδας µε τον Ραγκούση και τον Παύλο Γερουλάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: