Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

»Μια συναντηση ξαναζεστανε τα σεναρια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος ΝΕΑ

ΜΙΑ ΩΡΑ ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ- ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ της κυβέρνησης με είσοδο σ΄ αυτήν του πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ζέστανε η χθεσινή αιφνίδια συνάντηση που είχε ο Λουκάς Παπαδήμος με τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση, που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου και διήρκεσε περί τη..

μία ώρα, περιγράφεται από κυβερνητικές πηγές ως μία συνάντηση που είχε αντικείμενο την οικονομική κατάσταση της χώρας και τις προοπτικές που διαγράφονται, αλλά είναι προφανές ότι πρόκειται για μία τυπική διατύπωση που σκοπίμως δεν ακουμπάει το επίμαχο, το οποίο είναι η χρησιμοποίηση του κ. Παπαδήμου στην κυβέρνηση. Πληροφορίες από άλλες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι λόγω της τεράστιας εμπειρίας που διαθέτει, αλλά και της ακτινοβολίας του στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Παπαδήμος δυνητικά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης για τα θέματα οικονομίας, κατ΄ αντιστοιχία με τις ανάλογες υπηρεσίες που προσφέρει ήδη ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού ο ιταλός πρώην υπουργός Τομάζο Πάντοα-Σιόπα. Ο κ. Παπαδήμος, υπενθυμίζεται σχετικά, είχε προταθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να αναλάβει θέση ειδικού επιτηρητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παπαδήμος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής που ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι ο κ. Παπαδήμος κατείχε μία σημαντικότατη θέση στην ΕΚΤ και πρόσθεσε ότι οι εμπειρίες και οι γνώσεις του είναι γνωστές. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υφίσταται θέση στην κυβέρνηση για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση υπάρχει και λειτουργεί», προσθέτοντας ότι «συζητήσεις και γνώμες είναι πάντα χρήσιμες». Για τον επικείμενο ανασχηματισμό υποστήριξε ότι «το θέμα έχει εξαντληθεί και η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τέτοια σενάρια, αλλά μόνο με την υλοποίηση του έργου της».

Φλερτ από το 2009
Υπενθυμίζεται ότι το φλερτ του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Παπαδήμο χρονολογείται από τον περσινό Σεπτέμβριο, όταν παραμονές των εκλογών ο Γιώργος Παπανδρέου τού πρότεινε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και να αναλάβει την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής του, αλλά ο κ. Παπαδήμος επέλεξε να διατηρήσει τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα σενάρια χρησιμοποίησής του αναθερμάνθηκαν ένα μήνα μετά, τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο κ. Παπαδήμος φερόταν ως φαβορί για να αναλάβει τσάρος της ελληνικής οικονομίας. Πλην όμως δεν επιβεβαιώθηκαν και πάλι, καθώς επέλεξε να παραμείνει στην ΕΚΤ. Τον Μάιο του 2010, δημοσιογραφικές πληροφορίες έφεραν τον κ. Παπαδήμο, με τη λήξη της θητείας του και στο πλαίσιο ενός ευρύτατου ανασχηματισμού, να αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών, αλλά ούτε αυτή τη φορά επαληθεύθηκαν.


Δεν υπάρχουν σχόλια: