Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

»[ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΑ ]

Πώς διαλέγουν;
Του Ι. Κ. Πρετεντέρη ΝΕΑ


KAΘΕ ΦΟΡΑ που πλησιάζουµε σε αυτοδιοικητικές εκλογές µού γεννιέται µια τεράστια απορία: µε τι κριτήρια διαλέγουν τα κόµµατα υποψηφίους;

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΔΕΧΟΜΑΙ ότι ένα σοβαρό κριτήριο είναι η δυνατότητα εκλογής τους ή έστω αξιοπρεπούς εκλογικής παρουσίας για τα..
µικρότερα κόµµατα. Μπορεί, όµως, να είναι το µόνο; Διότι αν είναι το µόνο, τότε κινδυνεύουµε να γεµίσουµε την Ελλάδα µε Ψωµιάδηδες – εφιαλτικό!

ΠΩΣ ΔΙΑΛΕΓΟΥΝ, λοιπόν; Μήνες και εβδοµάδες τώρα ακούω για υποψηφίους που πρέπει να είναι «νέοι» ή «άφθαρτοι» ή «υπερκοµµατικοί» ή «διακοµµατικοί» ή «συναινετικοί» ή ό,τι άλλο µπορεί να βάλει ο νους του ανθρώπου. Ενα πράγµα δεν έχω ακούσει: ότι χρειαζόµαστε υποψηφίους ικανούς να διαχειριστούν αποτελεσµατικά τους δήµους και τις περιφέρειες που θα τους εκλέξουν.

ΣΥΜΠΑΘΗΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ, ο Κικίλιας. Συµπαθέστατος κι ο Καµίνης. Αλλά από πού προκύπτει ότι ο ένας ή ο άλλος µπορούν να διοικήσουν µε επάρκεια τη µεγαλύτερη περιφέρεια και τον µεγαλύτερο δήµο της χώρας; Και ποιος είπε ότι η διοίκηση ενός δήµου ή µιας περιφέρειας είναι εύκολη και απλή δουλειά;

ΕΝΤΑΞΕΙ, να ανοιχτούµε στην κοινωνία. Εντάξει, να βάλουµε νέους ανθρώπους στο παιχνίδι, καµία αντίρρηση. Αλλά υπό µία προϋπόθεση: ότι το παιχνίδι δεν θα εξελιχθεί στου κασίδη το κεφάλι.

ΚΙ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ να προσθέσω ότι πολυετείς ανακατατάξεις στον χώρο της αυτοδιοίκησης και σειρά µεταρρυθµίσεων µε τελευταία τον «Καλλικράτη» έχουν καταστήσει τη διοίκηση ενός δήµου ή µιας περιφέρειας πολύ σοβαρές υποθέσεις που αγγίζουν ευθέως τη ζωή και την ευηµερία εκατοµµυρίων συµπολιτών µας. Δεν είναι καλαµπούρι για πρώην συνδικαλιστές και πιστούς κοµµατάρχες. Κι ούτε αποτελεί νίκη της αυτονοµίας των «τοπικών κοινωνιών», να παραδίδονται στα τοπικά λαµόγια.

ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, η µεγάλη πλειονότητα των δήµων βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ακριβώς επειδή κατά κανόνα διοικούνται από άτοµα που εκλέχθηκαν µεν, ενίοτε και πανηγυρικά, αλλά δεν έχουν να επιδείξουν το παραµικρό δείγµα διαχειριστικής επάρκειας.

ΚΑΛΑ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ και οι περιφέρειες σε µάραναν; Ποιοι πολιτικοί αξιολογούνται ποτέ στη χώρα µας µε κριτήριο την ικανότητα να διοικούν;», θα µε ρωτήσετε. Και έχετε δίκιο. Στην Ελλάδα µπορούν να µετρήσουν τα πάντα στην επιλογή ενός πολιτικού, εκτός από τη γνώση και την ικανότητά του να φέρει εις πέρας µια συγκεκριµένη δουλειά. Ο Γερουλάνος, ας πούµε, και ο Νικητιάδης είναι και αυτοί συµπαθέστατοι άνθρωποι, ενδεχοµένως αξιαγάπητοι πολιτικοί, αλλά δεν έχουν παρά εντελώς υποθετική σχέση µε το αντικείµενο που τους ανετέθη.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ; Μόλις άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες σφαλιάρες στα γήπεδα, µας ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να συγκαλέσουν «σύσκεψη συναρµοδίων Γενικών Γραµµατέων των εµπλεκοµένων υπουργείων». Μάλιστα, σύσκεψη συναρµοδίων...


Ενα πράγµα δεν έχω ακούσει: ότι χρειαζόµαστε υποψηφίους ικανούς να διαχειριστούν αποτελεσµατικά τους δήµους και τις περιφέρειες που θα τους εκλέξουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: