Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

»Ο Γιωργος σε ρολο μεσολαβητη

Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος ΝΕΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

Συνομιλία με Πούτιν για να επανέλθει η Βουλγαρία στον Μπουργκάς
ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ του Γιώργου Παπανδρέου να αλλάξει η απόφαση της Βουλγαρίας να αποσυρθεί από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης φέρεται να ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη χθεσινή μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από ..κυβερνητικές πηγές, το τηλεφώνημα Παπανδρέου- Πούτιν έγινε ενόψει της επίσκεψης του έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια την προσεχή εβδομάδα. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ελλάδα, που έδειξαν να αιφνιδιάζονται από την απόφαση της βουλγαρικής πολιτικής ηγεσίας να αποχωρήσει από την κατασκευή του αγωγού για λόγους μάλιστα που μοιάζουν αίολοι (αντιδράσεις για περιβαλλοντικούς λόγους τοπικών δήμων στην περιοχή του Μπουργκάς), εκτιμούν ότι η απόφαση της βουλγαρικής πολιτικής ηγεσίας δεν είναι οριστική και πως θα μπορούσε να ανατραπεί, αν η Βουλγαρία επανεκτιμούσε το σύνολο των ωφελημάτων που θα έχει από την ολοκλήρωση του έργου. Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι, όπως φαίνεται, πίσω από την απόφαση της Βουλγαρίας να αποσυρθεί βρίσκονται κυρίως οικονομικοί λόγοι, το έργο μπορεί να προχωρήσει αν η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας αναθεωρήσει τη στρατηγική της για τους αγωγούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της απόσυρσης της Βουλγαρίας από την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης είχε συνοδευτεί με διαρροές ότι η χώρα προσανατολίζεται να συμμετάσχει στην κατασκευή άλλου αγωγού, μέσα από το έδαφος της Τουρκίας. Η επίσκεψη Παπανδρέου στη Βουλγαρία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη.



Μετέφερε μήνυμα Νετανιάχου στον Αμπάς

«ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΤΖΕΝΤΑ» είχε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερη συγκυρία- την ώρα, δηλαδή, που η παραδοσιακά καλές σχέσεις του Τελ Αβίβ με την Αγκυρα διέρχονται τη χειρότερη κρίση τους. Οι δυο πρωθυπουργοί επικεντρώθηκαν κυρίως στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, αφενός, και στην ειρηνευτική διαδικασία του Μεσανατολικού, αφετέρου- μάλιστα, ο κ. Νετανιάχου ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μεταφέρει μήνυμα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάπτυξη των σχέσεων Ισραήλ- Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας, μέσα από τη διεύρυνση των υφισταμένων σχέσεων στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου και της γεωργίας. Αντιστοίχως, ο Γιώργος Παπανδρέου ευχαρίστησε τον ισραηλινό ομόλογό του για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση.

Ο κ. Νετανιάχου ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου, ενόψει της συνάντησής του με τον κ. Αμπάς που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στη Ραμάλα, να μεταφέρει στον παλαιστίνιο ηγέτη την ειλικρινή διάθεση της ισραηλινής πλευράς, σημειώνοντας πως το Ισραήλ όχι μόνο έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει. «Κι οι δύο πλευρές γνωρίζουμε κι επιθυμούμε να συμβιβαστούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στην ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να χαλαρώσει τον αποκλεισμό- τονίζοντας, όμως, ότι από δω και πέρα απαιτείται μια σειρά μέτρων για οριστική επίλυση του προβλήματος. Προσκάλεσε επίσης τον κ. Νετανιάχου να επισκεφθεί την Αθήνα- κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα.



Υπουργικό Συμβούλιο με έξι νομοσχέδια ενόψει του νέου τεστ της τρόικας

ΣΥΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως αναμένεται ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα ζητήσει από τους υπουργούς να μη χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και πως πρέπει να επικεντρωθούν σ΄ αυτή τη φάση στο να περάσουν το νέο τεστ της τρόικας, που αρχίζει τη Δευτέρα. Η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας έχει τρία τουλάχιστον αγκάθια, τα οποία είναι η υστέρηση των εσόδων, τα χρέη των νοσοκομείων και οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ όπως ο ΟΣΕ. Πιστεύεται ότι ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί στο κλίμα αισιοδοξίας που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στην κυβέρνηση με αφορμή τα πρώτα θετικά σημάδια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να μη χαλαρώσουν τις προσπάθειές τους και να μην επικρατήσει κλίμα εφησυχασμού.

Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθούν έξι νομοσχέδια που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση- συγκεκριμένα τα τέσσερα από αυτά είναι του υπουργείου Υποδομών και Δικτύων και τα δύο επόμενα του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Πρόκειται για τα νομοσχέδια που αφορούν:

1 Την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

2 Την αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας- με την ελπίδα ότι οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα δώσουν λύσεις στα αιτήματα που θέτουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που απειλούν από αύριο με συνεχείς κυλιόμενες απεργίες να νεκρώσουν τις αεροπορικές συγκοινωνίες της χώρας.

3 Τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης οδικης ασφάλειας- υπό το φως των νέων στατιστικών στοιχείων που φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών για θανάτους από τροχαία.

4 Τη σύσταση εθνικού συμβουλίου οδικης ασφάλειας.

5 Περιορισμούς της πολυνομίας, κωδικοποίηση και αναμόρφωση της υπάρχουσας νομοθεσίας.

6 Προσδιορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: