Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

»ΚαλεΙ... μαρτυρα και τον Σαμαρα

«E» 23/7

Αναταραχή στη ΝΔ προκάλεσε η επιστολή του Γ. Βουλγαράκη στην προανακριτική επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου με την οποία προτείνει ως μάρτυρα υπεράσπισης τον Α. Σαμαρά, υπό την ιδιότητα του πρώην υπουργού Πολιτισμού.

Νέα αναταραχή στη ΝΔ -μετά την «καμπάνα» στον Γ. Αγγέλου- προκάλεσε η επιστολή του Γ. Βουλγαράκη στην προανακριτική επιτροπή της..
Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου με την οποία προτείνει ως μάρτυρα υπεράσπισης τον σημερινό πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, υπό την ιδιότητα του πρώην υπουργού Πολιτισμού. Η επιστολή του πρώην «γαλάζιου» υπουργού κυριολεκτικά «βραχυκύκλωσε» τη ΝΔ, καθώς στη Ρηγίλλης ψάχνουν να βρουν τρόπο να αποφύγουν τον «σκόπελο» της κλήσης του κ. Σαμαρά στην προανακριτική επιτροπή.

Στη ΝΔ υπάρχει έντονος προβληματισμός για την εξέλιξη αυτή, καθώς η ηγεσία του κόμματος εδώ και καιρό έχει διαχωρίσει τη θέση της με τα επονομαζόμενα «βαρίδια» του παρελθόντος. Αλλωστε, πριν από λίγο καιρό ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει ότι «δεν απολογούμαι για νοοτροπίες ή συμπεριφορές τύπου Παυλίδη, Ρουσόπουλου ή Βουλγαράκη».


Ο πρώην υπουργός, που έχει παραπεμφθεί μαζί με τους Ε. Μπασιάκο, Αλ. Κοντό, Θ. Ρουσόπουλο και Π. Δούκα στην προανακριτική επιτροπή, ζητά να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες (εκτός από τον κ. Σαμαρά) οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος (ως συντάκτης του αρχαιολογικού νόμου), ο Μιχ. Λιάπης και ο νυν υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος.


Στην επιστολή του ο κατηγορούμενος επαναλαμβάνει ότι «δεν έχει την παραμικρή εμπλοκή» στην υπόθεση του Βατοπεδίου και ότι η κατηγορία είναι «αόριστη, ασαφής και νομικά έωλη». Επιπλέον, προτείνει να κληθούν ως μάρτυρες οι Μ. Λιάπης και Α. Σαμαράς «για να διαφωτίσουν» -όπως λέει- «την επιτροπή και για τους λόγους για τους οποίους δεν «ακύρωσαν» τις επίμαχες πράξεις μεταβιβάσεως».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βουλγαράκης έχει παραπεμφθεί στην προανακριτική για τη μεταβίβαση έκτασης στη Χαλκιδική που ήταν αρχαιολογικός χώρος, ενώ ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο κ. Γερουλάνος αποδέχτηκε την απόφαση του ΚΑΣ της 17ης Μαρτίου 2010, σύμφωνα με την οποία η περιοχή του Δήμου Σταγίρων Ακάνθου Χαλκιδικής δεν είναι κηρυγμένο μνημείο, ούτε και αρχαιολογικός χώρος. Από τη ΝΔ προκειμένου να αποφύγουν την κατάθεση Σαμαρά υποστηρίζουν ότι τα ερωτήματα που έχει θέσει ο κ. Βουλγαράκης είναι «καθαρά τεχνικά» και προτείνουν οι πρώην υπουργοί Πολιτισμού να υποβάλουν υπομνήματα.


Τέλος, οι πρώτοι μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν την προσεχή Τρίτη είναι οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΣΟΕ, της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ο Διοικητής της ΤτΕ και ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος.


Λ. Γαλανός



Δεν υπάρχουν σχόλια: