Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

»Crisis management και τσα-τσα…

ellispoint

Η κυβέρνηση κάνει μαθήματα διαχείρισης κρίσεων και η αντιπολίτευση χορεύει τσα-τσα. Ο πρωθυπουργός κάθεται επί τέσσερις ώρες στο θρανίο και ο πρώην πρωθυπουργός πάει, επί δεκαπενθήμερο, διακοπές.

Δεν είναι λαϊκισμός, είναι απλά διαφορά ύφους – εάν δεν είναι και ήθους.

Δεν θα μας λύσει το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας το crisis management που δίδαξε στα κυβερνητικά στελέχη ο, εκ Χάρβαρντ ορμώμενος, καθηγητής Ρόναλντ Χάιφετζ – μπορεί όμως να μας μάθει κάτι χρήσιμο, και σ’ εμάς και στους υπουργούς πρωτίστως, περί της original σεμνότητας της εξουσίας. Εάν υπάρχουν πρωθυπουργοί, υπουργοί και βουλευτές πρόθυμοι να.. διδαχθούν το οτιδήποτε – έστω και ελάχιστοι – μπορεί η πολιτική της επόμενης γενιάς σ’ αυτή τη χώρα να έχει δυό-τρεις Μαυρογιαλούρους λιγότερους.

Δεν θα μας λυπόταν περισσότερο ούτε η Ανγκελα Μέρκελ, ούτε οι αγορές, εάν ο Κώστας Καραμανλής ο νεώτερος παρέμενε εν Αθήναις – ή στη Ραφήνα έστω- στις κρίσιμες ημέρες του «θρίλερ των Βρυξελλών» και δεν είχε αποδράσει σε long play πασχαλινές διακοπές. Ισως όμως δεν θα λυπόταν τόσο πολύ ο ελληνικός λαός τον εαυτό του για την πενταετή τζούφια επένδυση στους όρκους της «σεμνότητας», της «ταπεινότητας» και της «νέας διακυβέρνησης».

Δεν είναι προσωπικό το θέμα – άλλωστε όταν βαριέσαι, απλώς βαριέσαι. Είτε είσαι πρωθυπουργός, είτε part-timer με σύμβαση stage. Είναι βαθιά πολιτικό και αυτοκριτικό – διότι άπαντες κάτι παραπάνω μπορεί να είχαμε σώσει εάν είχαμε αντιληφθεί το μήνυμα και το υπονοούμενο λίγο νωρίτερα. Και είχαμε, απλώς, διευκολύνει την έξοδο.

Υ.Γ.: Ούτε το τσα-τσα είναι κακός χορός. Αλλά, ενίοτε, η πολιτική και η εξουσία κρίνονται και στις λεπτομέρειες της αισθητικής τους.

Νικόλ Λειβαδάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: