Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

«Οι νόμοι είναι σαν τα λουκάνικα, καλύτερα να μη δεις πώς γίνονται» έλεγε ο Μπίσμαρκ. Το ίδιο ισχύει για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αρκούν δύο στιγμιότυπα από την ακρόαση εκπροσώπων παραγωγικών χώρων από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής της οποίας προεδρεύει η κυρία Βάσω Παπανδρέου.

Η Βάσω δεν ήθελε να «παρελάσουν» από την Επιτροπή όλοι οι εκπρόσωποι φορέων και έβαλε «βέτο» σε πολλούς. Ανάμεσα σε αυτούς και στον πρόεδρο των εφοριακών κ. Ι. Γρίβα, παρά την επιμονή του πολιούχου Αγίου των.. εφοριακών (και βουλευτή του ΠαΣοΚ) κ. Αν.Μακρυπίδη.

O τελευταίος όμως είχε υποσχεθεί στον κ. Γρίβα μια γκράντε εμφάνιση στην Επιτροπή. Ετσι, περίμενε χθες να αποχωρήσει η Βάσω και τον κάλεσε στα ενδότερα για μια «σύντομη εμφάνιση».

***

Το δεύτερο στιγμιότυπο έγινε όταν μιλούσε ο πρόεδρος των επαγγελματιοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕ) κ. Δ. Ασημακόπουλος . «Φορολογείται μόνο η μαρίδα» διαμαρτυρήθηκε ο γνωστός ζαχαροπλάστης της οδού Χαριλάου Τρικούπη.

Η κυρία Παπανδρέου άκουσε «Μαρίκα», αντί για «μαρίδα» και πήρε αμέσως τον λόγο: «Τι αντιφεμινισμός είναι αυτός;» ρώτησε αυστηρά τον κ. Ασημακόπουλο, ο οποίος σάστισε (όπως άλλωστε και όλοι οι παριστάμενοι) προσπαθώντας να καταλάβει αν η Βάσω ενέταξε και τις «μαρίδες» κάτω από την «ομπρέλα του φεμινισμού».

***

Παρ΄ ότι ο κ. Ασημακόπουλος μίλησε για «μαρίδες», ο κ. Φ. Σαχινίδης παρομοίωσε το Φορολογικό με φάκα. «Εμείς φτιάξαμε ένα Φορολογικό που πιάνει αρουραίους, ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε ένα Φορολογικό για να πιάνει χαμστεράκια» είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Μερικοί αρουραίοι βέβαια έβγαλαν φτερά και πέταξαν στο εξωτερικό προτού προλάβει να τους πιάσει η κυβέρνηση με το Φορολογικό.

***

Με επίσημη ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ διαψεύδει την πληροφορία που δημοσίευσα χθες, ότι η αμοιβή του κ. Ρον Χάιφετζ για το «φροντιστήριο ηγεσίας» το οποίο παρείχε σε στελέχη του ΠαΣοΚ κυμαίνεται στο ύψος των 250.000 ευρώ.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο λέκτωρ, «senior lecturer» όπως αναφέρεται στο επίσημο βιογραφικό του (και όχι καθηγητής) της έδρας Βασιλιάς Χουσεΐν (της Ιορδανίας) της Σχολής Τζον Κένεντι του Χάρβαρντ, «ούτε ζήτησεούτε έλαβε οποιαδήποτε αμοιβή».

Δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω τη διαβεβαίωση του κόμματος. Και είναι πράγματι θετικό που ο κ. Χάιφετζ- ο οποίος μέσω της ιδιωτικής εταιρείας συμβούλων Cambridge Leadership Αssociates (CLΑ) της οποίας είναι συνιδρυτής παραδίδει καλοπληρωμένα «σεμινάρια ηγεσίας» σε στελέχη πολυεθνικών κολοσσών όπως η Cisco Systems, η Citibank και η Shell - δεν ζήτησε ούτε ένα ευρώ για το σεμινάριο στα στελέχη του ΠαΣοΚ.

***

Εργασιοθεραπεία για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη (στο σκίτσο). Η Ντόρα υπέβαλε προ ημερών 25 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ταυτόχρονα προς όλους τους υπουργούς. Στη Ρηγίλλης εξαίρουν τη στάση της πρώην υπουργού λέγοντας ότι έσπευσε να υιοθετήσει την «προεδρική γραμμή» για εργατικότητα και σκληρή αντιπολίτευση.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ουδείς στη Ρηγίλλης γνώριζε τη σκοπιμότητα της ομοβροντίας ερωτήσεων της κυρίας Μπακογιάννη. Ετσι, ανατέθηκε σε έμπιστο προεδρικό βουλευτή το έργο να διαβάσει τις ερωτήσεις. Εγινε λοιπόν γνωστό ότι οι ερωτήσεις είναι όλες πανομοιότυπες και επικεντρώνονται στην αναζήτηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ανά υπουργείο και πόσο αυτός αυξήθηκε από το 2000 ως σήμερα.

Κοντολογίς, η Ντόρα ζητεί από την κυβέρνηση να πραγματοποιήσει τον άθλο και να απαντήσει επισήμως για το μέγεθος του δημόσιου τομέα. Και πρόκειται για άθλο, αφού θυμίζω ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει παραδεχθεί ότι δεν γνωρίζει τον αριθμό των υπαλλήλων που πληρώνει. Μαθαίνω μάλιστα ότι την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει νέα ομοβροντία ερωτήσεων με άλλο θέμα.





Δεν υπάρχουν σχόλια: