Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Αδιέξοδος δρόμος...
Εξι μήνες μετά τις εκλογές κι ενώ οι δημοσκοπήσεις τη φέρνουν ακόμα σε πολύ μειονεκτική θέση, παρά την οικονομική καταιγίδα που χτυπάει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά (νομίζει ότι) βρήκε το πεδίο, πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομήσει τη σκληρή αντιπολίτευσή της: τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
Αρκεσαν μερικά απανωτά κρούσματα εγκληματικής βίας, με θανατηφόρα αποτελέσματα, για να βγουν τα στελέχη της Ν.Δ. «στα κεραμίδια». Πρώτος προφανής στόχος τους, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους, βρήκαν τώρα την ευκαιρία να πάρουν τη «ρεβάνς» για όσα ο σημερινός υπουργός Δημόσιας Τάξης έχει πει περί διάλυσης της αστυνομίας στην πενταετία των κυβερνήσεων Καραμανλή. Βέβαια και ο ..
Χρυσοχοΐδης είχε καταφύγει σε αντιπολιτευτικές υπερβολές, τις οποίες σήμερα βρίσκει μπροστά του (σύνηθες φαινόμενο, το ίδιο παθαίνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαιτίας όσων έλεγαν τα στελέχη του και για την οικονομία), αλλά και η Ν.Δ. συνεχίζει στον ίδιο αδιέξοδο δρόμο. Ο Σαμαράς επισκέπτεται το αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της επικαιρότητας, διαπιστώνει «λειψανδρία» (αλλά πόσους αστυνομικούς να προσλάβουμε σε περίοδο οικονομικής κατάρρευσης του κράτους;) και ακούει μια ηλικιωμένη κυρία να του λέει πως της άρπαξαν την τσάντα. Και λοιπόν; Δεν αντιμετωπίζεται η νέα μορφή τρομοκρατίας, αλλά και η έξαρση της κοινής εγκληματικότητας, με λόγια και επικοινωνιακά χάπενινγκ. Γι' αυτό ας τα αφήσουν στην άκρη. Και οι μεν και οι δε.

Γ.ΚΑΡ. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Αλλο εννοούσε
Με καθυστέρηση 24 ωρών, ο τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας διευκρίνισε στην «Ε» ότι η αναφορά που έκανε, στην κριτική του για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη, για «πλήρη απαξίωση του Λιμενικού Σώματος», δεν αποσκοπούσε στην κάλυψη των Λιμενικών, οι οποίοι στη διάρκεια της παρέλασης της 25ης Μαρτίου φώναζαν συνθήματα μίσους, όπως έδειξε το βίντεο που αναρτήθηκε στο enet.gr.
«Ο πρώην υπουργός αναφερόταν στην κόντρα Κατσέλη-λιμενικών. Τα ρατσιστικά συνθήματα των λιμενικών τα έχει καταδικάσει», είπαν συνεργάτες του. Δύσκολα μπορεί να πείσει ο κ. Δένδιας ότι θυμήθηκε έπειτα από μήνες τις αψιμαχίες της υπουργού Οικονομίας με τους λιμενικούς. Πολύ περισσότερο, που τα χθεσινά πυρά του στόχευαν τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος «έβγαλε στη σέντρα» τους λιμενικούς που φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα. Ομως, κρατάμε το δεύτερο σκέλος της διευκρίνισής του: ότι καταδικάζει τις ρατσιστικές συμπεριφορές.

ΧΡ.ΚΟΡ. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Βάσανα δημάρχου
Παρέμβαση στη χθεσινή συνάντηση του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου με τους δημοσιογράφους έκαναν μέλη της Κίνησης Πολιτών «Αλλάζουμε τη Θεσσαλονίκη».
Μοίρασαν φωτοτυπίες χαρτονομίσματος των 20 ευρώ, σε μέγεθος Α4, και εξήγησαν ότι ήταν συμβολική διαμαρτυρία για τη «μαύρη τρύπα» που έχει δημιουργηθεί στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης από οικονομικά σκάνδαλα.

Ο δήμαρχος είπε ότι έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και ζήτησε την παρέμβασή του, ώστε να υπογραφεί από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη η απόφαση καταβολής των δύο τελευταίων δόσεων στην κοινοπραξία που κατασκεύασε το νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι έτοιμο εδώ και έξι μήνες και δεν παραδίδεται σε χρήση.

Οταν τον ρωτήσαμε για τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Παπαγεωργόπουλος θυμήθηκε το 1992, που ο ίδιος ήταν υφυπουργός Αθλητισμού και ο Αντώνης Σαμαράς υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Σαμαράς τον είχε καλέσει στο γραφείο του, όπου ο Παπαγεωργόπουλος θαύμασε τρεις θαλασσογραφίες του Κωνσταντίνου Βολανάκη. Παρατήρησε όμως ότι είχαν γρατσουνιές, ρώτησε τον υπουργό και εκείνος του εξήγησε ότι τις είχε προκαλέσει η καθαρίστρια, η οποία «καθάρισε» και τους πίνακες ζωγραφικής.

Ν.Ρ. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Θύματα
Αυξάνεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους στην εκτέλεση του καθήκοντος.
Ηταν 66 το 2008 και 77 το 2009. Σύμφωνα με έρευνα του ΟΗΕ και μελέτη της UNESCO σε 27 χώρες, 122 ήταν οι νεκροί δημοσιογράφοι σε επικίνδυνες αποστολές τη διετία 2006-2007 και 125 τη διετία 2008-2009.

Μπορεί κάποιοι δημοσιογράφοι να παίρνουν τον στραβό δρόμο, η δημοσιογραφία όμως εξακολουθεί να μάχεται στις επάλξεις της ενημέρωσης και να μετρά τους νεκρούς της.

Π.Π. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Χορός
«Το δικό μου κοινό καλύπτεται από αυτό που κάνω.
Αλλοι βουλευτές χορεύουν ζεϊμπέκικο στα μπουζούκια και δεν μιλάει κανείς γι' αυτούς». Αυτήν την απάντηση έδωσε η Φωτεινή Πιπιλή μέσω του «Αντέννα» σε όσους συναδέλφους της δεν είδαν με καλό μάτι που συμμετέχει σε reality, όπου διαγωνίζονται επώνυμοι στον χορό, για φιλανθρωπικό σκοπό.

Ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος είδαν πολύ χαλαρά το τανγκό που χόρεψε, αναγνωρίζοντας ότι έχει το δικό της στιλ...

ΧΡ.ΚΟΡ. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Το χρυσό «κάρβουνο»...
Κάθε φορά που τίθεται το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, η διοικούσα Εκκλησία παρουσιάζει το μέγεθός της ανάλογα με το πώς τη συμφέρει.
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τις τελευταίες ημέρες έδωσε τρεις συνεντεύξεις και έκανε σειρά δηλώσεων, μιλώντας για «παρεξήγηση» και για «παραμύθια». «Ενα ωραίο κάρβουνο είναι ο μεγάλος θησαυρός της Εκκλησίας», δήλωσε την περασμένη Κυριακή. Υπάρχει, όμως, η «μαρτυρία» της ίδιας της Εκκλησίας σχετικά με την αποτίμηση ενός μικρού μέρους της περιουσίας της. Για την ακρίβεια, των οχτώ μοναστηριών, τα οποία με αφορμή τον «νόμο Τρίτση» (1700/87) προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Οπως προκύπτει από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1993, τα οχτώ μοναστήρια αποτιμούσαν εκείνη την εποχή την περιουσία τους στο αστρονομικό ποσό των 7,6 τρισ. δρχ. Κάτι που αντιστοιχεί σε σημερινά 22,35 δισ. ευρώ! Τόσο αποτιμούσαν την περιουσία τους οχτώ από τα δεκάδες μοναστήρια της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπότε, δύο είναι οι πιθανές εκδοχές. Ή τότε έλεγαν ψέματα οι ηγούμενοι των μοναστηριών, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν μέσω των ευρωπαϊκών δικαστηρίων μερικούς προϋπολογισμούς του κράτους ή σήμερα κάποιοι μας δουλεύουν χωρίς ιερό και όσιο!

Θ.ΤΣ. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Τι ξεχνάει...
Οκτώβριος 2004: Ο (τότε υπουργός) Πάνος Παναγιωτόπουλος, μετέχοντας σε τηλεοπτική συζήτηση, δέχεται επικριτικά σχόλια από συνομιλητές του για πράξεις της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή.
Και αντιδρά:

«Ελεος! Επτά μήνες κυβέρνηση είμαστε, δικαιούμαστε μια περίοδο χάριτος. Ελάτε, όταν θα 'χουμε κλείσει 18 μήνες, οπότε θα αρχίσει να αποδίδει το έργο μας, και τα ξαναλέμε»!

Μάρτιος 2010: Ο (εκπρόσωπος της αξ. αντιπολίτευσης) Πάνος Παναγιωτόπουλος επικρίνει την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη με αφορμή την πρόσφατη έξαρση της εγκληματικότητας, μετέχοντας προχθές σε τηλεοπτική συζήτηση. Κι όταν του επισημαίνεται ότι είναι νωρίς για επικρίσεις σε μια κυβέρνηση έξι μηνών, απαντάει - εντελώς σοβαρά:

«Ναι, αλλά λευκή κάρτα δεν σας δίνουμε»!

Μπορεί ο Πάνος να ξεχνάει εύκολα, δυστυχώς γι' αυτόν όμως, κάποιοι άλλοι θυμούνται...

Π.Δ. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Μεταξύ (δύο) πράσινων...
Το κατώφλι της Ιπποκράτους πέρασε προχθές ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και συναντήθηκε με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη.
Ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του για να εντάσσονται θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στην ατζέντα της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση των μικρών κομμάτων στις περιφέρειες, με την πρόβλεψη ειδικών ρυθμίσεων στο σχέδιο «Καλλικράτης». Συζήτησαν και για τις δημοτικές εκλογές και περισσότερο για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, για την οποία ο Τρεμόπουλος έχει προτείνει κοινό βηματισμό των προοδευτικών δυνάμεων, με στόχο την αλλαγή στη «γαλάζια» διοίκηση του κεντρικού δήμου, κάτι που βλέπει θετικά το ΠΑΣΟΚ. Δεν προέκυψε κάτι χειροπιαστό, επειδή είναι νωρίς ακόμα. Οι εξελίξεις θα δείξουν αν η συνάντηση αυτή θα έχει συνέχεια και ποια.

Ν.Ρ. 31 Μαρ Ελευθεροτυπία

Τροπάρια...
! Τι συνδέει το Τροπάριο της Κασσιανής με το «τροπάριο» της ελληνικής οικονομίας;
Οι αμαρτίες.

Ν.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: