Η «διά βίου μάθηση» προτεραιότητα του Γ. Παπανδρέου
Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος ΝΕΑ
Στην πεποίθησή του ότι η... «διά βίου μάθηση» κάνει καλό ενέταξε ο Γιώργος Παπανδρέου το χθεσινό φροντιστήριο των υπουργών και των κομματικών στελεχών για τη διαχείριση κρίσεων, στην Ιπποκράτους.
Ρόναλντ Χάιφετζ. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εξήγησε ότι «το κρίσιμο σε μια κρίση δεν είναι μόνο το πώς θα την αντιμετωπίσεις όταν σημειωθεί, αλλά το πώς θα τη διαχειριστείς στη συνέχεια» Όμως, στο μάθημα του καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόναλντ Χάιφετζ, που «χρωματίστηκε» από «υψηλές» απουσίες, όπως των υπουργών Ε. Βενιζέλου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Διαμαντοπούλου κ.ά. (όλοι δικαιολογημένοι στο απουσιολόγιο), οι αναφορές είχαν να..
κάνουν με τη διαχείριση κρίσεων σε συνθήκες γενικευμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται η χώρα. Ο κ. Χάιφετζ, που στο παρελθόν (την περίοδο 1992-1993) είχε μαθητή στο Χάρβαρντ για το ίδιο μάθημα τον Πρωθυπουργό, φρόντισε εξαρχής να ξεκαθαρίσει στο ακροατήριό του ότι η διαχείριση μιας κρίσης δεν είναι... πλάκα: όπως εξήγησε με παραδείγματα, το κρίσιμο σε μια κρίση δεν είναι μόνο το πώς θα την αντιμετωπίσεις όταν σημειωθεί, αλλά το πώς θα τη διαχειριστείς στη συνέχεια, έτσι ώστε να μην ακυρωθεί το όποιο θετικό αποτέλεσμα έχεις πετύχει κατά τη φάση της αντιμετώπισής της.
Ο ίδιος, που στο παρελθόν είχε λειτουργήσει ως σύμβουλος επί του συγκεκριμένου θέματος αρκετών κυβερνήσεων, και ειδικά της Λατινικής Αμερικής, ήταν απολύτως ξεκάθαρος και για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση στην παρούσα φάση της πολυεπίπεδης κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Παρόντος του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου, ο κ. Χάιφετζ τόνισε ότι μετά την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες για τη στήριξη της Ελλάδας αυτό που προέχει τώρακαι είναι θέμα της αρμοδιότητάς του- είναι το πώς θα διατηρηθεί ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινωνίας ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα και να υλοποιηθεί ο γενικότερος στόχος που έχει καθορίσει η κυβέρνηση και που είναι να γυρίσει σελίδα η χώρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έπλεξε το εγκώμιο του κ. Χάιφετζ, χαρακτηρίζοντάς τον ως ειδικό στα θέματα διαχείρισης κρίσεων, σημείωσε ότι η πρόσκλησή του στην Ελλάδα από το ΠΑΣΟΚ οφείλεται στο γεγονός ότι πιστεύει βαθιά στη συνεχή επιμόρφωση και υπογράμμισε ότι πρέπει κάποτε να σταματήσει η λαθεμένη άποψη πως η μάθηση και η επιμόρφωση είναι απαγορευτικές από μια ηλικία και μετά. Ίσα ίσα, είπε ο κ. Παπανδρέου, «μέσα από τη συνεχή επιμόρφωση μπορεί να προκύψουν λύσεις στα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει κάποιος και εν προκειμένω η δική μας κυβέρνηση».
Στο ακροατήριο του κ. Χάιφετζ, το μάθημα του οποίου διήρκεσε μιάμιση ώρα και στη συνέχεια απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, βρισκόταν και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ήταν επίσης μαθητής του στο Χάρβαρντ. Στο ακροατήριο παραβρέθηκαν η υπουργός Υγείας Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη, η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού Ν. Αθανασάκης, Γ. Ελενόπουλος, Κ. Θέος, Ρ. Βάρτζελη.
Το «διαθεσμικό»
Στο μεταξύ, σήμερα ο Πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίς το πρωί θα δεχθεί σε συνεργασία τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, συγκαλεί λίγο πριν από το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου το λεγόμενο «διαθεσμικό» όργανο, στο οποίο μετέχουν κυβερνητικά στελέχη, στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κόμματος, αλλά και της Βουλής και αμέσως μετά, περίπου στις 2 το μεσημέρι, άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός των κυβερνητικών στόχων ανά υπουργείο και παράλληλα ένας σφιχτός έλεγχος της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Το λάθος των ΗΠΑ στην αντιμετώπιση των καρτέλ
Ο κ. ΧΑΪΦΕΤΖ μετέφερε στο ακροατήριό του (περί τους 60-70 άτομα, υπουργοί, κομματικά στελέχη, περιφερειάρχες, ευρωβουλευτές) την εμπειρία του από τον ρόλο του συμβούλου που είχε σε διάφορες κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν τεράστια ποσά για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών που διακινούνται προς αυτές από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Αλλά όπως τόνισε, αυτά είναι πεταμένα λεφτά, αφού δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Το πώς δηλαδή θα πειστούν οι τοπικές κοινωνίες να σταματήσουν την παραγωγή ναρκωτικών και να στραφούν σε πραγματικά παραγωγικές εργασίες, στις οποίες σημαντικό ρόλο θα μπορούσαν να παίξουν τα συγκεκριμένα ποσά που δαπανά η αμερικανική κυβέρνηση.
Βέφα Αλεξιάδου: Αυτή ήταν η διάσημη συνταγή για κέικ σοκολάτας
Πριν από 14 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου