Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

»Μηπως πρεπει να ξεκολλησουμε ολοι;

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «E» 5/2

Τελικά ήταν μεγάλη κουβέντα εκείνο το «ξεκολλήστε, κ. πρόεδρε» του Σαμαρά. Δεν ξέρω αν το έχει συνειδητοποιήσει κι ο ίδιος, αλλά είναι μια υπόδειξη που ειδικά αυτήν την περίοδο ταιριάζει σε πολλούς και για πολλά. Πρώτα απ’ όλα στον ίδιο, όπως λέγαμε χθες. Αν θέλει να φτιάξει κόμμα της προκοπής θα πρέπει να πάψει να τον απασχολεί αποκλειστικά και μόνο τι κάνει και τι σχεδιάζει ο Καρατζαφέρης.

Ο Παπανδρέου ξεκόλλησε. Για καλό ή για κακό, αυτός ο... χρόνος θα το δείξει. Αυτό που όφειλε, πάντως, να κάνει, το έκανε. Κατάλαβε ότι η απραξία όχι μόνο δεν θα βοηθούσε σε τίποτα, αλλά θα επιδείνωνε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Τώρα θα πρέπει να περιμένουμε να εξειδικευτούν τα μέτρα, να δούμε και το Φορολογικό και να μετρήσουμε στο τέλος τα συν και τα πλην. Μέχρι τώρα υπερτερούν τα πλην.

Αντίθετα, η Αριστερά δεν λέει να ξεκολλήσει με τίποτα. Εχει τη συνταγή της και είτε για συνάχι πρόκειται είτε για καρκίνο, την προβάλλει ως θεραπευτικό μονόδρομο. Να αυξήσουμε, λέει, κατακόρυφα τους μισθούς και τις συντάξεις, να μειώσουμε τα όρια συνταξιοδότησης, να διαλύσουμε τις υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις, να γράψουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους δανειστές μας, κι αν τα κάνουμε όλα αυτά θα έχουμε διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στον εργασιακό και κοινωνικό παράδεισο.

Οπως δεν λένε να ξεκολλήσουν και οι αγρότες από την αντικοινωνική πρακτική των μπλόκων και τα δεινά που προκαλούν σε ξενοδόχους, εμπόρους και γενικά κάθε επαγγελματική τάξη, της οποίας η δραστηριότητα εξαρτάται από την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και εμπορευμάτων. Οι άνθρωποι εμμένουν στη λογική «εμείς να τα πάρουμε και καρφάκι δεν μας καίγεται για τους άλλους».

Κοντολογίς, καλό θα είναι να υιοθετήσουμε όλοι το «ξεκόλλημα» που συνέστησε ο Σαμαράς στον Παπανδρέου. Εδώ που φτάσουμε θα πρέπει να το πάρουμε όλοι απόφαση ότι κάτι θα πρέπει να χάσουμε. Φτάνει μόνο να χάσουμε όσοι έχουμε τα περιθώρια για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό ας αποδείξει τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός πως δεν πρόκειται να ξεκολλήσει από τις υποσχέσεις του τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: