Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Την «πρωτοβουλία των 6», ένα από τα σημαντικά πολιτικά κειμήλια της δεκαετίας του ΄80, θυμήθηκε ο κ. Γ. Παπανδρέου στην Ινδία. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να συγκινούνται οι παλαιότεροι, λέγω ότι η «πρωτοβουλία των 6» ήταν μια πρωτοβουλία για την ειρήνη μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ- στην οποία δεν συμμετείχαν ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΣΣΔ, αλλά συμμετείχε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο σουηδός πρόεδρος Ούλοφ Πάλμε, η ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι, ο πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφονσίν, ο πρόεδρος του Μεξικού Μιγκέλ Ντελαμαντρίτ και ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιους... Νιερέρε.

Oπως εκτιμούν έγκυροι ιστορικοί, η «πρωτοβουλία των 6» έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα κυρίως στη χώρα του πρώτου και του τελευταίου ηγέτη από τους «6». Και στην Ινδία όμως δεν πήγε άσχημα. Ετσι χθες ο κ. Παπανδρέου έδωσε στον Ραούλ Γκάντι μία φωτογραφία από τις τότε συναντήσεις που απεικονίζει τον Ανδρέα και τον Ρατζίβ Γκάντι, γιο της Ιντιρα Γκάντι. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι έπειτα από 25 χρόνια οι Ινδοί θα ανταποδώσουν με μία από τις χθεσινές φωτογραφίες του Πρωθυπουργού με τον Ραούλ και τη Σόνια. Και κάπως έτσι περνούν ευχάριστα οι αιώνες...

***

Μπορεί η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη να κατηγορείται (από τους θαυμαστές της!) ως «γλωσσού» και αθυρόστομη (λέει συνέχεια στους άνδρες φίλους της μια λέξη που αρχίζει από «π», όχι όμως αυτή που νομίζετε), αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω τις άριστες εντυπώσεις που άφησε προ ημερών κατά την παρουσία της στο Global Forum on Μigration (Παγκόσμιο Φόρουμ για τη μετανάστευση).

Πληροφοριοδότης μου με ενημέρωσε ότι η υφυπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε στη Γενεύη χωρίς συνοδό αστυνομικό και δεν άφησε κανέναν να τη βοηθήσει με τη μεταφορά της μικρής βαλίτσας και της τσάντας με το λάπτοπ της. Επίσης, εργαζόταν διαρκώς και οι τρόποι της ήταν άψογοι. Η κυρία Τζάκρη έχει τη φήμη εργατικής πολιτικού, αλλά η ήπια συμπεριφορά της οφειλόταν σε κάποια επίδραση γαλήνης που ασκεί η Ελβετία στους επισκέπτες της και σίγουρα έχει εξανεμιστεί τώρα που επέστρεψε στο γραφείο της.

***

Τσικνοπέμπτη στις Βρυξέλλες για την κυρία Αντζελα Γκερέκου. Η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μετέβη στις Βρυξέλλες για τα εγκαίνια του ελληνικού τουριστικού περιπτέρου σε τουριστική έκθεση στην οποία η Ελλάδα είναι η τιμώμενη χώρα. Αν σε αυτή την τιμή προστεθεί η σκληρή επιτήρηση των Βρυξελλών, τότε η Ελλάδα είναι διπλά τιμώμενη χώρα.

Για να γιορτάσει τις τόσες τιμές η Αντζελα ήπιε το βραδάκι ένα ποτηράκι στο ελληνικό εστιατόριο «Στροφιλιά» συνοδεία των ευρωβουλευτών του ΠαΣοΚ κκ. Στ. Λαμπρινίδη, Κρ. Αρσένη, Σπ. Δανέλλη και Γ. Σταυρακάκη. Στην παρέα προστέθηκε ο έλλην υπουργός Στέγασης του κρατιδίου των Βρυξελλών κ. Χρ. Δουλγερίδης. Παρατηρώ ότι είναι τέτοια η ακτινοβολία της Αντζελας που για χάρη της δέχθηκε να «τσικνίσει» ακόμη και ένας οικολόγος όπως ο Κρίτων Αρσένης.

***

Μπήκε χθες ο κ. Αντ. Σαμαράς σε ένα εστιατόριο και έπεσε πάνω στον κ. Θ. Ρουσόπουλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε τις ηγετικές του ικανότητες, αφού όχι μόνο υπερνίκησε την ακατανίκητη παρόρμησή του να φύγει τρέχοντας από το εστιατόριο, αλλά συνομίλησε φιλικά για λίγα λεπτά με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο.

***

Μαθαίνω ότι το «e-gov» (προφέρεται «ι-γκαβ») κυριεύει και τη Νέα Δημοκρατία, η οποία προφανώς θαυμάζει την ταχύτητα που έχει αναπτύξει η κυβέρνηση στηριζόμενη στο «e-gov». Στη χθεσινή συνεδρίαση των τομεαρχών ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε εντολή να δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο όλα τα σχέδια νόμου που θα ετοιμάζει η ΝΔ προκειμένου η ανοιχτή διαβούλευση να προηγείται της κατάθεσής τους στη Βουλή. Δεν ξέρω πού θα οδηγήσει αυτή η επιλογή, αλλά εκείνο που σίγουρα θα κερδίσει η ΝΔ είναι ότι οι γκάφες των τομεαρχών στη σύνταξη των νομοσχεδίων θα γίνονται σύντομα ευρύτερα γνωστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: