Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ξεπέρασε τον εαυτό του ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, αφού η σύλληψη της «17 Νοέμβρη» ασφαλώς και ωχριά μπροστά στη συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο κ. Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος, στην οποία προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας προχθές στη Βουλή.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μερίδα Αμερικανών που είναι βέβαιοι ότι ο πρόεδρός τους πιστεύει κρυφά στον Μωάμεθ. Ενδεχομένως όμως η γνώση του κ. Χρυσοχοΐδη για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του αμερικανού προέδρου να οφείλεται σε άκρως απόρρητη ενημέρωση της ΕΥΠ.

Το καλύτερο όμως είναι ότι... ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε χθες γραπτώς «συγγνώμη» για τον «μουσουλμάνο Ομπάμα» μέσα από την προσωπική του σελίδα στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Τwitter. «Μea Culpa» γράφει ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Στόχος μου ήταν να φωτίσω το πολυπολιτισμικό background του Ομπάμα και όχι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του».

***

Ενα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια για το επίπεδο της γνώσης των πολιτικών για την οικονομία και τις αγορές εκδηλώνεται μέσα από τη φιλολογία γύρω από τα περίφημα «λαϊκά ομόλογα». Ακόμη και πολιτικοί όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φ. Κουβέλης, άλλοι βουλευτές του ιδίου κόμματος, αλλά και αρκετοί βουλευτές του ΠαΣοΚ επαναλαμβάνουν συχνά την πρόταση ότι θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί λαϊκά ομόλογα έτσι ώστε οι απλοί καταθέτες να στήριζαν τον εθνικό δανεισμό.

Περιττό να πω ότι οι γνωρίζοντες προβληματίζονται με τέτοιες τοποθετήσεις. Διότι σήμερα όλα τα ομόλογα είναι «λαϊκά». Οποιοσδήποτε καταθέτης μπορεί να επισκεφθεί οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας και να αγοράσει ομόλογα του αυστραλιανού, του πορτογαλικού και ασφαλώς του ελληνικού Δημοσίου. Κατά συνέπεια, όποιος θέλει να αγοράσει «λαϊκά ομόλογα» τα αγοράζει ήδη. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως σε ό,τι αφορά τη γνώση των πολιτικών για τις αγορές το ρολόι έχει σταματήσει στο 1985.

***

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου (στο σκίτσο) βρίσκεται στο Παρίσι από χθες το απόγευμα παρ΄ ότι το επίσημο πρόγραμμά του ξεκινά σήμερα με το προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον γάλλο πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί. Η αιτία της πρόωρης άφιξης στη γαλλική πρωτεύουσα δεν ήταν κάποια συναυλία τζαζ, αλλά απλώς η σημερινή απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας που επέβαλε την ακύρωση των πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Κάπως έτσι ο κ. Παπανδρέου «κέρδισε» χωρίς να το θέλει ένα ήσυχο απόγευμα στο Παρίσι. Σημειώνω ότι τον Πρωθυπουργό συνοδεύει η σύζυγός του κυρία Αντα Παπανδρέου , η οποία συνήθως αποφεύγει τα επίσημα ταξίδια, αλλά είναι γνωστό ότι εκτιμά το γαλλικό πνεύμα και τη γαλλική κουλτούρα.

***

Πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας η ελληνική επικαιρότητα έχει αποκτήσει διεθνή διάσταση, και μάλιστα για τόσο πολύ καιρό. Μαθαίνω ότι η «αφρόκρεμα» των διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκεται στην Αθήνα διότι οι ξένοι διευθυντές που φαντάζονται διαρκώς έναν «νέο Δεκέμβρη» θεωρούν ότι η αυριανή απεργία της ΑΔΕΔΥ είναι θέμα με πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Το γεγονός ότι μια απεργία της ΑΔΕΔΥ γίνεται θέμα διεθνούς ενδιαφέροντος μπορεί να ερμηνευθεί ως το αποκορύφωμα των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος στη Μεταπολίτευση.

Μεταξύ άλλων βρίσκεται στην Αθήνα τηλεοπτικό συνεργείο του ΒΒC για την εκπομπή «Νewsnight» της προσεχούς Δευτέρας. Μαθαίνω ότι οι υπεύθυνοι της εκπομπής ζήτησαν συνέντευξη από τον Πρωθυπουργό, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω φόρτου εργασίας. Το «φίδι από την τρύπα» αναμένεται να το βγάλει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

***

Συνεδρίασε χθες η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου στη Ρηγίλλης υπό τον πρόεδρό της κ. Δ. Αβραμόπουλο. Κυριότερη απόφαση της συνεδρίασης είναι να συνεδριάσει σήμερα στα νέα υπερσύγχρονα γραφεία που ενοικιάστηκαν ειδικά για την προσυνεδριακή προετοιμασία και τα οποία βρίσκονται ακριβώς πάνω από το υπερσύγχρονο γραφείο του κ. Αβραμόπουλου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Πρόκειται για μια απόφαση ιστορικής σημασίας, αφού σηματοδοτεί μια αποφασιστική στροφή στη νεοδημοκρατική αισθητική. Ο πρώην υπουργός γνωρίζει ότι το κόμμα θα μείνει πολύ καιρό στην αντιπολίτευση και προσπαθεί να εξασφαλίσει για τους γαλάζιους αγωνιστές τις στοιχειώδεις ανέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: