Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

»Aλλο αντιδραση, άλλο «υστερια»...

Από τον Παναγιώτη Δ. Παναγιώτου «E» 26/2

Η χώρα δεν είναι «καρπαζοεισπράκτορας» κανενός. Μπορεί να έγιναν -και έγιναν- πράξεις και να υπήρξαν παραλείψεις εκ μέρους των πολιτικών εκπροσώπων της χώρας μας, σε μια δεδομένη στιγμή, που δημιούργησαν δικαιολογημένα μια εικόνα αναξιοπιστίας για την Ελλάδα. Οι ευθύνες προφανώς είναι δικές μας και δεν μπορούν να μετακυλισθούν σε άλλους, ακόμα κι αν τα όργανα της ΕΕ την τελευταία κρίσιμη πενταετία έκαναν τα «στραβά μάτια» στις αλχημείες του Καραμανλή και του Αλογοσκούφη, τις οποίες τόσο σκληρά πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Aλλο όμως αυτό και άλλο μια επίθεση απαξίωσης συλλήβδην κατά της χώρας -δεν εννοούμε τη σκληρή πολιτική κριτική των αρνητικών πράξεων και.. των παραλείψεων των κυβερνήσεών μας- με έντονα ρατσιστικά στοιχεία κατά του ευρωπαϊκού νότου γενικά και της Ελλάδας ειδικά.
Δυστυχώς αυτό συμβαίνει κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα την... «άσεμνη χειρονομία» του γερμανικού περιοδικού Focus. Σ’ αυτά τα φαινόμενα ορθώς η χώρα και η κυβέρνηση αντιδρούν. Δεν μπορεί να κάνουμε ες αεί τις «κότες». Ομως υπάρχει ένα μέτρο κι ένα όριο. Μια «υπεραντίδραση» συνοδευόμενη από μία λαϊκίστικη (εσωτερικής κατανάλωσης) «αντιγερμανική υστερία» μπορεί, αντί να προστατέψει τη χώρα διεθνώς, να μας γελοιοποιήσει ανεπανόρθωτα. Η αντιμετώπιση της «ελληνικής κρίσης» από τη Γερμανία και την ΕΕ δεν είναι μόνο «άδικη», κυρίως είναι πολιτικά και οικονομικά λάθος για την ίδια την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα. Πολλώ μάλλον, όταν έχουν απέναντί τους συνομιλητή τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος με τόσο καθαρό τρόπο ανέλαβε ευθύνες και δεσμεύσεις. Ο ρόλος του Τύπου και των ΜΜΕ είναι προφανές ότι είναι αδιανόητο ακόμα και να σκεφτούμε ότι μπορεί να περιοριστεί.

Εξάλλου πολλές εφημερίδες και ΜΜΕ έκριναν αυστηρά, είναι η αλήθεια, αλλά σωστά την Ελλάδα. Αποκάλυψαν πράγματα που ούτε εμείς ξέραμε, που όμως μας βοήθησαν να καταλάβουμε την κατάσταση. Ενώ πολλές φορές έδωσαν ευρωπαϊκές -ορθότατα- διαστάσεις στην κρίση, φωτίζοντας καλύτερα την ελληνική περίπτωση. Από την άλλη μεριά και «σπέκουλα» είδαμε και παιχνίδι παράλληλο με τους κερδοσκόπους και ρατσιστικές τοποθετήσεις έναντι των Ελλήνων. Το λάθος είναι να τα βάζουμε όλα στο «ίδιο τσουβάλι». Εκεί πάντως που πρέπει να αντιδράσουμε δεν είναι ο «Τύπος», αλλά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, οι αξιωματούχοι της και ορισμένες κυβερνητικές προσωπικότητες των χωρών του Eurogroup που διαμόρφωσαν με τις άστοχες δηλώσεις τους ένα απαράδεκτο κλίμα, που τροφοδότησε αρνητικά Τύπο και κερδοσκόπους. Πρέπει ως εκ τούτου άμεσα να βελτιώσουμε με παρεμβάσεις συλλογικού χαρακτήρα τη διεθνή εικόνα της χώρας. Οι υπερβολές όμως βλάπτουν. Και ο ρόλος της Γερμανίας στο πλαίσιο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε είναι καθοριστικός. Ας μην ξεχνάμε, δε, και τα εθνικά θέματα...

Παναγιώτης Δ. Παναγιώτου
panpan@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: