Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

»[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ]

Ηρωίνη
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr ΝΕΑ

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ξέρει η Λούκα δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος! Άλλωστε, ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές της στα οικονομικά επιτελεία Σημίτη παραδέχονται ότι η Κατσέλη «έχει πράγματι μεγάλη άνεση στα θεωρητικά οικονομικά». Εξ ου και η αναφορά της υπουργού Οικονομίας σε ενδεχόμενο να έχουμε ενιαίο ΦΠΑ 15% άναψε φωτιές που έτρεχε χθες να σβήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ όμως τα πράγματα με προσοχή. Τι είπε η Λούκα; Ότι ο ενιαίος ΦΠΑ 15% «υπάρχει σε δημόσια διαβούλευση». Είναι περίπου η διατύπωση που είχε επιλέξει και ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του- για ευχές και... «οφ» σχόλια- με δημοσιογράφους μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Στην κυβέρνηση αυτή όλα είναι σε διαβούλευση- ακόμη και τα φορολογικά, πόσω μάλλον ο ΦΠΑ. ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ πράγματα αυτά; Μάλλον όχι. Είναι όμως σοβαρή η κατάσταση των δημοσιονομικών πραγμάτων. Εκεί η κυβέρνηση κινδυνεύει να πετάξει μαζί με τις πάνες και το μωρό, σύμφωνα με την απόδοση στα ελληνικά μιας κλασικής αγγλικής παροιμίας. Παπακωνσταντίνου και Σία ζορίζονται από το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ»- άρα δυσκολεύονται να μειώσουν τις δαπάνες στο Δημόσιο. Μηδενική είναι η πρόοδος και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι παλικαρισμοί για τη γενίκευση του πόθεν έσχες και το ενδεχόμενο να γίνουν οι τραπεζικές καταθέσεις παράρτημα των φορολογικών δηλώσεων προκάλεσε φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό! Η αναδρομική φορολόγηση των γονικών παροχών και οι εξαγγελίες για άνοδο των συντελεστών απειλεί με πάγωμα την αγορά ακινήτων. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μπορεί τελικά να βάλεις φόρους και να μην πάρεις τίποτε. Απλώς να τραυματίσεις θανάσιμα τη ζήτηση.
ΜΠΡΟΣ ΣΕ έναν τέτοιον κίνδυνο, μια λύση υπάρχει. Η αύξηση του ΦΠΑ. Ωστόσο, το 15% είναι πονηρό. Κατεβάζει το 19% για ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικές συσκευές και τέτοια, όπου η αγορά δεν κινείται. Άρα μειώνει τις τιμές. Ενώ ανεβάζει από 9% σε 15% τον ΦΠΑ για είδη διατροφής και τιμολόγια δημοσίων επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναγκαστικές δαπάνες πρώτης ανάγκης για όλο τον πληθυσμό. Άρα για σίγουρα λεφτά στα δημόσια ταμεία. Ο ΦΠΑ 15% λύνει το πρόβλημα των εσόδων και είναι ένεση- ηρωίνης - στον τζίρο. Πλήττει, κυρίως, τους πιο φτωχούς, αφού χτυπάει τα είδη πρώτης ανάγκης. Αλλά βάζει λεφτά και στην αγορά και στο κράτος. Πρόκειται για ακραίο- κοινωνικά και οικονομικά- μέτρο. Όπερ εξηγεί γιατί η κυβέρνηση δίνει τόση σημασία στη διαβούλευση. Ποιος ξέρει; Μπορεί οι πολίτες να το θέλουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: