Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

»ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010 ΒΗΜΑ

Χειρόγραφη επιστολή άφησε ο Ζαν Μαρί Λεπέν για τη Μαρία Δαμανάκη επάνω στο έδρανο της νέας επιτρόπου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ακρόασή της στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχε προηγηθεί ερώτηση του αρχηγού της γαλλικής Ακροδεξιάς προς την ελληνίδα σοσιαλίστρια για την αλιεία στα χωρικά ύδατα της Γαλλίας. Η Μαρία απάντησε υπογραμμίζοντας ότι γνωρίζει πως ο Λεπέν κατάγεται από οικογένεια ψαράδων.

Προφανώς ο 82χρονος πολιτικός συγκινήθηκε και αφού είπε καλά λόγια για τις γνώσεις της κυρίας Δαμανάκη αποχώρησε από την αίθουσα έχοντας γράψει στην επιστολή ότι ο ψαράς πατέρας του σκοτώθηκε το 1942 όταν στα δίχτυα του μπλέχτηκε μια νάρκη η οποία ανατίναξε τη... βάρκα του.


***
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας μιας χώρας που συγκεντρώνει τον θαυμασμό των εταίρων της κ. Π. Μπεγλίτης (στο σκίτσο) ανοίγει σήμερα στη Βιέννη τις εργασίες του Φόρουμ Συνεργασίας για Θέματα Ασφαλείας του ΟΑΣΕ. Λίγες ημέρες νωρίτερα στην Αθήνα ο κ. Μπεγλίτης και ο προϊστάμενός του υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος ολοκλήρωσαν σημαντική μεταρρύθμιση για την άμυνα του τόπου. Επέβαλαν τάξη και πειθαρχία στη διεύθυνση ενημέρωσης όπου επικρατούσε χάος (υπεράριθμο προσωπικό, προμήθεια 200 τευχών μηνιαίως από κάθε αμυντικό περιοδικό τα οποία κατέληγαν στα σκουπίδια, κτλ.).

Κυρίως όμως η ηγεσία του υπουργείου άναψε το «πράσινο φως» για την αγορά νέων ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εν λόγω διεύθυνση. Οι υπάρχοντες «κράσαραν» εξαιτίας της εντατικής χρήσης τους από διαπιστευμένους δημοσιογράφους, αλλά και από φαντάρους κατά τις βραδινές ώρες. Οι χρήστες επισκέπτονταν γοητευτικές ιστοσελίδες χωρίς να έχουν εξοπλίσει τους υπολογιστές με τα απαραίτητα «προφυλακτικά»...


***
Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ κκ. Κ. Μαρκόπουλος, Εμμ. Κεφαλογιάννης και Κ. Τζαβάρας παρέθεσαν γεύμα στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σε γνωστό ροκ μπαρ-καφέ και συζήτησαν για πολιτική κάτω από το μαύρο «κορμάκι» της Μαντόνα που εκτίθεται σε προθήκη. Η ατμόσφαιρα λοιπόν ήταν απολύτως φελινική, όπως ταιριάζει στους παραπάνω πολιτικούς.

Το ευχάριστο συμπέρασμα για τον τόπο ήταν ότι οι νεοδημοκράτες δεν βιάζονται να επιστρέψουν στην εξουσία. «Πότε μάς βλέπετε να επιστρέφουμε, σε ένα χρόνο ή σε δύο;» ρώτησε την ομήγυρη ένας εξ αυτών. «Μάλλον σε δώδεκα» πετάχτηκε δημοσιογράφος. «Πάλι καλά γιατί θα μπορούσατε να μας πείτε ότι το 1 θα ερχόταν μετά το 2» είπε ο ευφυής πολιτικός (δηλαδή σε 21 χρόνια). Με τέτοια σκιώδη κυβέρνηση και τα 21 λίγα είναι.


***
Αν ένας πολιτικός είναι επαρχιώτης ή Ευρωπαίος φαίνεται και από τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του. Κατατέθηκε χθες στη Βουλή δικογραφία για τη διερεύνηση του ρόλου του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχου στη συγχώνευση των ομάδων Αιγάλεω και Ηλυσιακός. Είναι σαφές ότι έρχεται η κάθαρση.


***
Ιστορίες από μια ευρωπαϊκή χώρα. Στο σχεδιαζόμενο Ραδιόφωνο της Βουλής έχει παραχωρηθεί η συχνότητα 106,7 FΜ. Ωστόσο τη συχνότητα αξιοποιεί παρανόμως ένας μερακλής ραδιοπειρατής, ο οποίος έχει προκαλέσει την μήνιν του Προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου καθώς παίζει διαρκώς βαριά λαϊκά και η Αστυνομία αδυνατεί να τον εντοπίσει.

Κατά μία εκτίμηση, ωστόσο, τα βαριά λαϊκά ταιριάζουν στη συχνότητα της Βουλής, αφού σίγουρα αποδίδουν την αισθητική ευάριθμης, διακομματικής ομάδας βουλευτών. Οπότε, ας αφήσουν τον ραδιοπειρατή ήσυχο να εκτελεί το εθνικό καθήκον του.


***
Στις αστειότητες της πολιτικής ζωής προστίθεται η χθεσινή δημιουργία Παρατηρητηρίου Οικογενειακού Προϋπολογισμού από τη Νέα Δημοκρατία. Θα λιποθυμήσουν από συγκίνηση οι νοικοκυρές όταν μάθουν ότι στις θέσεις του επικεφαλής και του αναπληρωτή του Παρατηρητηρίου τοποθετήθηκαν μορφές της πολιτικής ζωής, ο βουλευτής Καβάλας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος και ο πρώην βουλευτής και πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγας. Η ουσία είναι ότι ήθελαν να τους βολέψουν κάπου και σκαρφίστηκαν ένα Παρατηρητήριο Καλαθιού της Νοικοκυράς. Ελπίζω να τους εξοπλίσουν και με τα κατάλληλα τηλεσκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: