Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

»Πολιτικα παρασκηνια

8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Δύσπιστοι γραφειοκράτες
Σε ένα πράγμα έχουν δίκαιο οι κοινοτικοί γραφειοκράτες που βρίσκονται στην Αθήνα για να (συν)διαμορφώσουν, με την κυβέρνηση, το Πρόγραμμα Σταθερότητας: στη δυσπιστία έναντι των εύκολων δεσμεύσεων.
Τα έχουν ακούσει πολλές φορές, ακόμη και τότε που η οικονομία κατέγραφε ρυθμούς ανάπτυξης 4% και 5%, αλλά το έλλειμμα αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Είχε «δεσμευτεί» και ο Γ. Αλογοσκούφης πριν από πέντε χρόνια, στην προηγούμενη επιτήρηση, αλλά αντί να περιοριστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα αυξήθηκαν. Ετσι τώρα υποχρεούμαστε να περιορίσουμε το έλλειμμα κατά ...10 δισ. φέτος (4 ποσοστιαίες μονάδες) και να πέσει κάτω του 3% το 2012, ενώ η Ιρλανδία, με την οποία έχουμε το ίδιο έλλειμμα, έχει χρονικό περιθώριο μέχρι το 2013. Και φέτος θα μειώσει το έλλειμμα μόνο κατά 0,7 της μονάδας. Η αναξιοπιστία έχει πρόσθετο κόστος στα λαϊκά εισοδήματα.

Μγς 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Τερπνόν και ωφέλιμο...
Δεν υπήρξε άνθρωπος χθες που να έλαβε γνώση της επιστολής της Αννας Διαμαντοπούλου, με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την αναβάθμιση της ζωής στο κέντρο της Αθήνας, και να μη σκέφτηκε ότι η υπουργός Παιδείας, εμμέσως πλην σαφώς, εκδηλώνει με αυτό τον τρόπο πρόθεση διεκδίκησης υποψηφιότητας για τη δημαρχία της Αθήνας.
Οι συνεργάτες της, βέβαια, το διέψευδαν και έλεγαν χαρακτηριστικά ότι το θέμα της αναβάθμισης της ζωής στο κέντρο η Αννα το είχε ανακινήσει από πέρυσι ως βουλευτής της Α' Αθήνας. Η ίδια, αν και υπουργός, έστειλε την επιστολή της στον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη ζητώντας του να συγκαλέσει αυτός, ως συντονιστής του κυβερνητικού έργου, σύσκεψη για το θέμα, στο οποίο εμπλέκονται πολλά υπουργεία. Από τη μια μπορεί να πει κανείς ότι είναι συνεπής με όσα είχε κάνει ως βουλευτής, από την άλλη, όμως, το τερπνόν συνήθως είναι και ωφέλιμο.

Π.ΣΩΚ. 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Ο αντιπαθητικός
Αν εξαιρέσει κανείς τους δύο Ελληνες, από τους άλλους πέντε της κοινοτικής αντιπροσωπείας που ήρθαν να... σκληρύνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ελλείμματος, ο Ιρλανδός Ντέκλαν Κοστέλο ήταν ο πιο συμπαθής στον Α.
Λοβέρδο. Ισως γιατί και στη χώρα του έχουν αντίστοιχο δημόσιο έλλειμμα (12,7%). Πάντως ο πιο αντιπαθής ήταν ο Γερμανός της ΕΚΤ Μαζούχ Κλάους, ο οποίος βρήκε... άκρως ικανοποιητική τη βασική σύνταξη των 720 ευρώ. Ισως αυτό το ποσό (μαζί με το ΕΚΑΣ) να μην είναι λίγο για 15 χρόνια εργασίας, αλλά οι πιο πολλοί συνταξιούχοι (60%) παίρνουν ακόμη λιγότερα. Ενώ ο υπέρτατος Γερμανός κριτής κατατάσσεται στα golden boys.

Μγς 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Προφυλακισμένοι
! Το ήμισυ από τους 10.000 φυλακισμένους στο Βέλγιο είναι κατηγορούμενοι προφυλακισμένοι, που δεν έχουν ακόμη δικαστεί.
Στην Ελλάδα φαίνεται, όπως λένε, ότι το ήμισυ των κατηγορουμένων... δεν έχουν ακόμη συλληφθεί!

Π.Π. 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Πόκα χωρίς συναίνεση
Ο πολύς κόσμος αισιοδοξεί πως θα έχει καλύτερες μέρες με το δίδυμο Παπανδρέου-Σαμαρά.
Βγάζετε, λένε, και οι δύο μια συμπάθεια, είπα στον Αντώνη Σαμαρά σε φιλικό σπίτι, όπου ήταν με την οικογένειά του.

- Ελπίζω να μην απογοητευτούν, απάντησε χαμηλόφωνα.

- Κι εσείς, όμως, να στηρίζετε την κυβέρνηση στα μεγάλα προβλήματα, όχι κόντρα για την κόντρα. Τι λέτε; ξαναρώτησα.

- Για την οικονομία, που μας καίει, εγώ έκανα συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά εκείνος δεν με άκουσε...

- Συνεργασία και συναίνεση έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη ο τόπος. Αλλωστε στην Ευρώπη όλο και πληθαίνουν οι κυβερνήσεις συνασπισμού, γιατί όχι κι εδώ; Ποια είναι η γνώμη σας;

- Πάντως όχι η πρόταση Μητσοτάκη, που θέλει κυβέρνηση υπό τον Παπανδρέου με τους Κ. Σημίτη, Λ. Παπαδήμο, Αλ. Παπαδόπουλο, είπε και, σαν να ήθελε να επιβεβαιώσει την αρχηγική παράδοση των παλιών πολιτικών, κάθισε στο τραπέζι να παίξει πόκα. Πάντως τα χαρτιά τα μοίραζε με το αριστερό χέρι...

Λ.Π. 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Δεν τον στηρίζει
Για «δίκαια μέτρα» κάνουν λόγο στην κυβέρνηση, ενώ επιταχύνουν τα μέτρα ευθυγράμμισης προς το δημοσιονομικό υπόδειγμα των Βρυξελλών (έλλειμμα 3%).
Φαίνεται ότι συμφωνούν στην περικοπή 4 δισ. από το Ασφαλιστικό τη στιγμή που το Δημόσιο παραμένει ο μεγαλύτερος κλέφτης ασφαλιστικών εισφορών, τόσο προς το ΙΚΑ όσο και από την ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά, όσα και να κόψει το υπουργείο Εργασίας από τις φαρμακευτικές δαπάνες, πάντα θα λείπουν 2 δισ. για τις φετινές συντάξεις. Με τέτοιους λογαριασμούς το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν θα αφήσει πόρο να πάει στη μελλοντική ενίσχυση του Ασφαλιστικού, όπως έχει ζητήσει ο Λοβέρδος για να «κρατήσει» τη ΓΣΕΕ στον διάλογο, αλλά θα στραγγίξει την οικονομία με φόρους, αφαιρώντας κάθε παραγωγική ικμάδα που απαιτείται για να αναθερμανθεί η αγορά. Και αυτή η επιτάχυνση των μέτρων έφερε νέες ταχύτητες στις παλαιές συμμαχίες εντός της κυβέρνησης. Ο... δημοσιονομιστής Παπακωνσταντίνου φαίνεται να χάνει τη στήριξη του «εξυγιαντή» Λοβέρδου και προσμένει τώρα τη συμπαράσταση της νεοκεϊνσιανής Κατσέλη.

Μγς 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Δεν ασχολήθηκαν
Ισως για πρώτη φορά η απουσία του Αλέκου Αλαβάνου από μια ευρεία συνεδρίαση σαν αυτή που είχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ να πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του, αναφερόμενος σε όσα είπε ο Αλέκος Αλαβάνος στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «ο εχθρός είναι εντός των τειχών», σχολίασε: «Δεν κινδυνεύει το κόμμα από τέτοιου είδους τοποθετήσεις». Πέραν αυτού ουδέν. Μόνο κάποια σχόλια εκτός της αίθουσας. Τα περισσότερα είχαν στόχο τον Αλέξη Τσίπρα, που δεν απαντάει σε όσα κατά καιρούς έχει πει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ.

Θ.ΤΣ. 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

«Δύστροπος» γείτονας
Εγινε και αυτό.
Ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγορεί για «δυστροπία» τον έως χθες συγκάτοικό του στη «γαλάζια» πολυκατοικία Α. Σαμαρά. Αυτό που μάλλον ενοχλεί τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει να μην «τσιμπάει» στις πολιτικές προ(σ)κλήσεις του. Αποφάσισε έτσι μονομερώς να υποβαθμίσει τις έτσι κι αλλιώς «ψυχραμένες» σχέσεις τους. Σε συνέντευξή του, στο ράδιο «9,89», δήλωσε ότι έπαψε να τον θεωρεί πλέον συγκάτοικο. Τώρα ο κ. Σαμαράς και η Ν.Δ. είναι για τον κ. Καρατζαφέρη και τον ΛΑΟΣ απλώς γείτονες! Και όπως συμβαίνει συνήθως με τους γείτονες, οι σχέσεις τους μπορεί να εξελιχθούν προς το χειρότερο ή το καλύτερο. Σωστά λέει και η παροιμία: καλύτερα κακός συγγενής παρά κακός γείτονας...

ΧΡΗ.ΖΕ 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Εμφύλια κόντρα...
Της χθεσινής κοινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί παρασκηνιακές συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους του Αριστερού Ρεύματος και της Ανανεωτικής Πτέρυγας.
Σε μία από αυτές, οι εκπρόσωποι του Ρεύματος έκοψαν από τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την όρεξη για έκτακτο συνέδριο. Στη χθεσινή συνεδρίαση κυριάρχησε η κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Φώτη Κουβέλη. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της πολιτικής συμμαχίας γιατί έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτοντας θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές και γιατί δήλωσε τη στήριξή του προς το πρόσωπο του Κάρολου Παπούλια, υποστηρίζοντας την επανεκλογή του. Η απάντηση του Φώτη Κουβέλη, σύμφωνα με πολλούς, ήταν αναμενόμενη. Θύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι επικαλέστηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 και έλαβε μέρος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε υπό τον Κάρολο Παπούλια. Οι δυσκολίες στον ΣΥΝ παραμένουν. Και αν δεν γίνει συνέδριο ουσίας που θα αποφασίσει για όλους και όλα, τα προβλήματα θα διαιωνίζονται και θα μεγαλώνουν...

Θ. ΤΣ. 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Αναβαθμίζεται
Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών μέχρι και τον Φεβρουάριο έχει ως εξής: Κωνσταντινούπολη - 3 βαλτικές χώρες (τον Ιανουάριο), Ουάσιγκτον - ίσως και Μόσχα (τον Φεβρουάριο).
Τα ταξίδια του Ιανουαρίου είναι χρεωμένα στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα. Τα ταξίδια του Φεβρουαρίου ανήκουν στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια:

Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, στα μέσα του μήνα, θα συμπέσει με την αναβάθμιση του κ. Δρούτσα σε υπουργό Εξωτερικών και «αποχώρηση» του Γ. Παπανδρέου.

ΚΕΑ 8 Ιαν Ελευθεροτυπία

Τα τρία, δύο
! Η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου μάς έκανε τρία, από τέσσερα, τα χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής. Το θέμα είναι, μήπως η Ευρωπαϊκή Ενωση μας κάνει τα τρία (χρόνια) δύο.
Ν.Ρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: