Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

»ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

25 Νοε Ελευθεροτυπία

Οι εχθροί εντός...
Τη ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ «οι εχθροί μας είναι μέσα στο κόμμα, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι απέναντι», επικαλέστηκε η Μαριέττα Γιαννάκου, δίνοντας τη δική της απάντηση στα μαχαίρια που έχουν βγει στην προεδρική κούρσα της Ν.Δ.
Η ίδια εξέφρασε την ευχή να μπορέσουν οι δύο συνυποψήφιοι να συνυπάρξουν την επόμενη μέρα, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί. Τα κόμματα εξουσίας γενικώς έχουν ένα ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης. Και στο ναδίρ όταν φτάνουν, ξαναβρίσκουν κάποια στιγμή τον δρόμο τους, όπως έδειξε το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου. Η ειδοποιός διαφορά της σημερινής Ν.Δ. είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι απλώς δύο πρώην δελφίνοι, που έφτασε η ώρα να ...διεκδικήσουν στην κάλπη την ηγεσία του κόμματος. Τους χωρίζει μια παλιά βεντέτα. Και υπάρχουν πολλά στελέχη και ψηφοφόροι της Ν.Δ. οι οποίοι είτε δεν μπορούν να διανοηθούν ότι το κόμμα θα περάσει «στα χέρια των μητσοτάκηδων» είτε βλέπουν ως εφιάλτη το ενδεχόμενο να το πάρει «ο προδότης Σαμαράς». Ανεξάρτητα από το ποιος τελικά θα εκλεγεί, αυτός ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εύκολα. Θα γίνεται μια ανακωχή και μετά θα ξαναρχίζει. Οι ηττημένοι θα καταθέσουν τα όπλα μόνο όταν ο νέος πρόεδρος και η Ν.Δ. θα αρχίσουν να πλησιάζουν το ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε, όμως, ο δρόμος θα είναι μακρύς και ανηφορικός.

ΧΡ.ΚΟΡ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Ολοι στην ...κρύπτη!
Τον μητροπολίτη Ανθιμο και την κρύπτη του Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη είδε την Κυριακή η Ντόρα Μπακογιάννη.
Το ίδιο έχει προγραμματίσει να κάνει σήμερα και ο Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από σχετική πρόσκληση του μητροπολίτη, όπως μας πληροφόρησαν οι συνεργάτες του βουλευτή. Η Μπακογιάννη θυμήθηκε τον παππού της με τη στολή μακεδονομάχου, ενώ ο Σαμαράς μάλλον θα αναφερθεί στην προγιαγιά του, την Πηνελόπη Δέλτα, και «Τα μυστικά του βάλτου».

Φανταστείτε τους Σαμαρά, Μπακογιάννη και Ψωμιάδη μαζί στην υπόγεια κρύπτη και κάποιος να κλειδώσει απέξω την πόρτα!

Ν.Ρ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Γκολ στην κάλπη
!Δεδηλωμένος Ολυμπιακός είναι ο Αντώνης Σαμαράς.
Ομως αν δεν δώσει βροντερό «παρών» την Κυριακή στο Καραϊσκάκη, οι... «γαύροι» νεοδημοκράτες μπορεί να μην πάνε στην κάλπη την Κυριακή!

Γ.ΚΑΡ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Πήγαιναν γυρεύοντας...
Είχαν, προφανώς, ξεχάσει οι βουλευτές της Ν.Δ. την κοινή συνέντευξη Κ.
Καραμανλή-Ερντογάν, κατά την οποία ο δεύτερος έθεσε δημόσια θέμα μειονοτήτων και αμοιβαιότητας, χωρίς ο πρώην πρωθυπουργός να αντιδράσει.

Αλλιώς δεν εξηγείται η επιμονή τους, χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, να ρωτούν τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών αν ο Τούρκος πρωθυπουργός, στην επιστολή που απηύθυνε προς τον Γ. Παπανδρέου, αναφέρεται σε μειονότητα της Θράκης. Είναι φανερό ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. -στην πλειονότητά τους του κλίματος Μπακογιάννη- επιδίωξαν να στηρίξουν την επίθεση προς την κυβέρνηση στον ισχυρισμό ότι ασκεί μυστική διπλωματία και θεώρησαν ότι θα το πετύχουν στριμώχνοντας τον άπειρο περί τα κοινοβουλευτικά Δ. Δρούτσα. Ατύχησαν, όμως.

Ο κ. Δρούτσας τούς «κάρφωσε» λέγοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν συζητάει θέματα που αφορούν Ελληνες πολίτες με ξένα κράτη» και προσθέτοντας: «Σ' αυτό το θέμα υπήρξε διολίσθηση επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης».

Οι γαλάζιοι βουλευτές έσκαψαν μόνοι τους τον λάκκο της δικής τους κυβέρνησης.

ΝΤ.ΝΤ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Η «βόμβα»
Υπουργός είναι, χρόνια ασχολείται με το περιβάλλον και γι' αυτό οι διαπιστώσεις του, έτσι όπως τις διατύπωσε στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στον Αγιο Δομήνικο, είναι ανησυχητικές. «Οι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο ένα δισεκατομμύριο μέχρι το 2050», είπε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Υποστήριξε ακόμα, ότι οι σοσιαλιστές θα πρέπει να θέσουν ως άξονα όλων των πολιτικών τους την κλιματική αλλαγή, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε είναι στην αντιπολίτευση. Η κλιματική αλλαγή είναι μια βόμβα που θα σκάσει σύντομα.

Π.ΣΩΚ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Κουστωδία
Ωρα 4.30 χθες το απόγευμα στη λεωφ.
Πανεπιστημίου, στο ύψος της Βουκουρεστίου, πέντε αυτοκίνητα με αναμμένα τα αλάρμ έχουν σταθμεύσει και οι οδηγοί, ένοπλοι οι περισσότεροι, ελέγχουν την περιοχή. Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν αγγλικούς και συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας. Κάποια στιγμή εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, ο οποίος διασχίζει τον δρόμο και κατευθύνεται προς τα σταθμευμένα αυτοκίνητα. Οι περισσότεροι συνοδοί είναι της κρατικής ασφάλειας, με όπλα, και οι υπόλοιποι ιδιωτικοί, που ανήκουν στη φρουρά του τέως βασιλιά. Κάποιοι από τους διερχόμενους τον αναγνώρισαν και τον χαιρέτησαν, ενώ κάποιος άλλος αναρωτήθηκε πώς ο τέως βασιλιάς, που είναι ένας απλός πολίτης, διαθέτει στην προσωπική του φρουρά άνδρες (ένοπλους) της κρατικής ασφάλειας και ποιος υπουργός Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη τούς παραχώρησε στον κ. Γλίξμπουργκ... Ποιος ή ποιοι θα δώσουν μια απάντηση;

Γ.ΚΑΝ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Τους τούμπαρε...
Το ξεπέρασμα, προς το παρόν τουλάχιστον, του «κάβου» του λιμανιού του Πειραιά έριξε την υπουργό Οικονομίας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, και σε λιμάνια ξένα.
Βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου και συναντήθηκε με Ελληνες εφοπλιστές. Και ενώ στην αρχή της συζήτησης το κλίμα ήταν μάλλον βαρύ, διότι οι εφοπλιστές ήθελαν τη διατήρηση του υπουργείου Ναυτιλίας, στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. Κυρίως όταν η κ. Κατσέλη τούς είπε ότι ικανοποιούνται τα αιτήματά τους για τη ναυτική εκπαίδευση και την ένταξη νέων πλοίων στον ελληνικό εμπορικό στόλο. Η καλή παρένθεση όμως τελείωσε. Στην Αθήνα την περιμένουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, οι επιχειρηματίες που επιζητούν ρευστότητα, οι Κινέζοι της COSCO, οι λιμενεργάτες και οι υπουργοί που θέλουν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Κ.Τ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Σχολιάστρια...
Ωραία τα είπε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη για τα συμβαίνοντα στην κυβέρνηση: τις αντιδικίες των υπουργών, την απουσία του πρωθυπουργού κ.λπ.
Με το «ωραία» εννοούμε ότι τα ξεπατίκωσε από τις εφημερίδες (και ειδικά από την «Ε») και μεταβλήθηκε σε σχολιάστρια.

Μόνο που σ' αυτόν τον ρόλο τα καταφέρνουν καλύτερα οι δημοσιογράφοι...

Γ.ΚΑΡ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Περιπλανώμενο άσυλο...
Επειτα από δύο μήνες νέας διακυβέρνησης και ύστερα από παλινωδίες και σύγχυση, αποφασίστηκε το ζήτημα του ασύλου για τους μετανάστες να ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Το σίγουρο είναι ότι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν το ήθελε, αφού τον Οκτώβριο είπε ότι θα το παραπέμψει στο Εσωτερικών. Και τον Νοέμβριο, όταν συνάντησε τον Ευρωπαίο επίτροπο Ζακ Μπαρό, δήλωσε ότι θα το στείλει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σε πέλαγος αοριστίας έπλεε και ο υφυπουργός Σπ. Βούγιας στις 10 Νοεμβρίου, όταν επισκέφθηκε την Υπηρεσία Αλλοδαπών και δήλωσε ότι το άσυλο θα πάει σε κάποιο άλλο υπουργείο. Χθες πρέπει να πληροφορήθηκε και αυτός ότι θα μείνει στο δικό τους, αφού ανακοινώθηκε ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας υπό τον γενικό γραμματέα Γρ. Τασούλα και τη συμμετοχή διαφόρων φορέων, για να αποφασίσουν πώς θα χορηγείται το άσυλο. Οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πάνω από 40 χιλιάδες και το αδιέξοδο επιτεινόμενο.

Γ.Ι.Μ. 25 Νοε Ελευθεροτυπία

Επιστροφή στα... έξω!
Για σήμερα το πρωί είχε προγραμματιστεί να επιστρέψει ο Γιώργος Παπανδρέου από τον Αγιο Δομήνικο, όπου προήδρευσε στις εργασίες του συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Πολλοί θα περίμεναν να κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, για να σταματήσουν οι πρώτες αρρυθμίες που εκδηλώθηκαν στην κυβέρνηση. Να καλέσει, ας πούμε, τον αντιπρόεδρο Θ. Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Χρ. Παπουτσή και να τους ζητήσει να συνεννοούνται πρώτα μεταξύ τους πριν αντιδικήσουν δημόσια. Θα μπορούσε επίσης να καλέσει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για να μάθει προς τι οι «μπηχτές» του υφυπουργού Ι. Πανάρετου προς την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου. Αλλά ο Γιώργος θα συναντήσει σήμερα μόνο τον πρόεδρο της Βουλγαρίας και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας. Απολαμβάνει τα διεθνή και σιγά που θα κάτσει να σκάσει με τα στενάχωρα εγχώρια...

Γ.ΚΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: