Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

»Zητουν και τα ρεστα οι βουλευτες

Την ώρα που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση, μεγάλος αριθμός τέως βουλευτών προσέφυγε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ζητούν και τα ρέστα, διεκδικώντας αναδρομικές αυξήσεις αποδοχών, που φτάνουν τα 250.000 ευρώ για τον καθένα.
«E» 4/5

Αποκάλυψη-βόμβα! Την ώρα που η κοινωνία ...στενάζει, εκατοντάδες τέως βουλευτές, χήρες και ανύπαντρες θυγατέρες αποθανόντων εθνοπατέρων με τη νομική υποστήριξη 15 δικηγορικών γραφείων ζητούν τώρα και τα... ρέστα, καθώς με προσφυγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο απαιτούν από το Δημόσιο αναδρομικά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που, αν επιδικαστούν, θα χρειαστεί ποσό αντίστοιχο σχεδόν με τον μισό προϋπολογισμό της Βουλής για να πληρωθούν.

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για χαμηλόμισθους, μικροσυνταξιούχους και ανέργους, το θέμα έρχεται ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά την αποκάλυψη της αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Φλωρεντίας Καλδή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι υπάρχουν 800 με 850 υποθέσεις βουλευτών συνταξιούχων, οι οποίοι ζητούν αναδρομικά, που σύμφωνα με πληροφορίες, φτάνουν έως και 250.000 ευρώ για τον καθένα.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν ως «σκαλοπάτι» το δεδικασμένο του μισθοδικείου που υπάρχει για τους δικαστικούς, οι οποίοι με τον ν.3620/2007 και την υπουργική απόφαση του 2008 της προηγούμενης κυβέρνησης πήραν αναδρομικές αυξήσεις σε δόσεις για μία 5ετία.
Πρόκειται για τρεις (3) κατηγορίες:
Αυτοί που τα ζητούν με τη ρύθμιση που ισχύει για τους δικαστές από το 2003 έως το 2007.
Εκείνοι που δεν μπήκαν τότε στη ρύθμιση και με μεταγενέστερες προσφυγές ζητούν πλέον και προσαυξήσεις.
Η τρίτη κατηγορία αφορά από το 2008 και εντεύθεν.
Σε πρώτο βαθμό τέως βουλευτής, ο οποίος ζητούσε ποσό 233.681 ευρώ, δικαιώθηκε, ωστόσο το Δημόσιο έκανε αναίρεση και από τότε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η κ. Καλδή απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών εξήγησε πως «έχει ξαναέρθει η απόφαση στο Τμήμα για να δούμε εάν τα παίρνουν οι εν ενεργεία βουλευτές από το 2008 και μετά. Με αυτό το σκεπτικό επέστρεψε η απόφαση στην Ολομέλεια».
Στο θέμα παρενέβη ο τέως πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, θυμίζοντας ότι η Βουλή αποφάσισε σε ό,τι αφορά τις αναδρομικές αυξήσεις στις αποδοχές των δικαστών, να μην ισχύσει για τους βουλευτές, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να υπάρξει ένας «εύκολος συνειρμός στην κοινή γνώμη, που χειραγωγείται σε βάρος του Κοινοβουλίου» - όπως είπε χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζεται, ότι το 2008 κάτω από την κατακραυγή της κοινής γνώμης οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν προφορικά να μην πάρουν τις αναδρομικές αυξήσεις οι βουλευτές. Ολοι γνωρίζουν, ωστόσο, πως οι προφορικές δεσμεύσεις, όπως αυτή της Βουλής, είναι ανίσχυρες μπροστά στο δεδικασμένο και δεν δεσμεύουν κανέναν, όπως ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=63008950

Δεν υπάρχουν σχόλια: