Τρίτη 3 Μαΐου 2011

»Η φαρσα του ποδοσφαιρου

του Κώστα Γιαννακίδη http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=6591


O υφυπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη βούληση της Πολιτείας: «Για άλλη μια φορά θέσαμε την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου της ΕΠΟ. Αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί, η Πολιτεία θα σταματήσει κάθε χρηματοδότηση προς το ποδόσφαιρο για να μην σπαταλώνται τα λεφτά του ελληνικού λαού. Για επεισόδια στις κερκίδες, στη φυσούνα, στο... γήπεδο, θα πρέπει να υπάρχουν ποινές που μειώνουν βαθμολογία, αποκλείουν ομάδες, μηδενίζουν ομάδες, αφαιρούν βαθμούς και υποβιβάζουν ομάδες.»
Eίναι μία εξαιρετική δήλωση. Δείχνει συνέπεια, αποφασιστικότητα και τολμηρή βούληση για πάταξη της βίας. Αρκεί να είχε γίνει σε προηγούμενη δεκαετία. Τώρα έχει την ίδια σοβαρότητα με υποσχέσεις για την έναρξη δίαιτας.
Το πιθανότερο είναι πως δεν θα γίνει απολύτως τίποτα. Αν η Πολιτεία αποφασίσει να διακόψει τη χρηματοδότηση, οι ομάδες θα αρχίσουν τα νάζια προς τον ΟΠΑΠ για το Στοίχημα. Στο τέλος ο όμορφος κόσμος των παραγόντων θα ξεράσει χουλιγκάνους στο δρόμο που θα διαμαρτύρονται για την άδικη συμπεριφορά του κράτους. Άλλωστε οι περισσότερες από τις μισές ομάδες μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι αθώες του αίματος και άμοιρες των ευθυνών. Μπορείς να τιμωρήσεις τον Ατρόμητο για τα επεισόδια που έκαναν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ; Τελικά πρέπει να μπορείς. Όταν τελειώνει η λογική κάνει και το δίκαιο εκπτώσεις.
Βίαιη αντίδραση θα υπάρξει και όταν επιβληθεί η πρώτη αυστηρή τιμωρία, ας πούμε με αποκλεισμό από ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Χουλιγκάνοι στους δρόμους, πόλεις ολόκληρες στο πόδι, βλαχοδήμαρχοι να δέχονται ανθρώπους της νύχτας που εμφανίζονται ως παράγοντες του αθλητισμού, εφημερίδες να ουρλιάζουν από τα μανταλάκια. Και φυσικά ο πρώτος που θα τιμωρηθεί, θα θυμηθεί ότι στο παρελθόν κάποιος άλλος είχε διαφορετική αντιμετώπιση σε ανάλογη περίπτωση. Είναι, βλέπετε, και ο τρόπος με τον οποίο απονέμεται δικαιοσύνη στα αθλητικά πράγματα του τόπου. Οταν ορίζεται εύρος ποινής και όχι μία συγκεκριμένη ποινή για κάθε παράπτωμα, τότε πάντα θα ακούγονται φωνές με παράπονα για τη δικαιοσύνη. Αν, ας πούμε, η είσοδος οπαδών για οποιονδήποτε λόγο προβλέπει τιμωρία-ταρίφα τεσσάρων αγωνιστικών, κανένας δικαστής δεν θα μπαίνει στον πειρασμό να επιβάλλει ποινή μίας αγωνιστικής, επειδή έτσι του επιτρέπει ο νόμος. Με σταθερές ποινές δεν χρειάζεσαι καν δικαστή. Διότι στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο δικαστής μπορεί να αποδώσει τα επεισόδια σε αντιεξιουσιαστές και να χαριστεί στην ομάδα- έχει συμβεί και αυτό.
Ομως υπάρχουν ακόμα πιο απλά και αποτελεσματικά μέτρα. Η κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από τα γήπεδα. Εν ανάγκη ας μη ξεκινήσει το επόμενο πρωτάθλημα. Ας βγάλουν άκρη μόνοι τους, ας χτυπηθούν στα κάγκελα των γηπέδων, ας προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ή στα Ηνωμένα Εθνη. Η κοινωνία θα είναι απέναντι τους και αυτό η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να το κατανοήσει.
Αλλά όλα αυτά είναι αστεία και φυσικά μάταια. Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού έγινε γνωστό ότι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας βάζει στο αρχείο την υπόθεση με τις κασέτες, τον Μπέο, τον Κούγια, τους διαιτητές, τον ανθό του ποδοσφαίρου. Στο αρχείο. Να ζεστάνουν το χώρο για να υποδεχθούν και τις αυστηρές προειδοποιήσεις του υφυπουργού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: