Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

»Δεν παει αλλο η απραξια

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος «E» 30/4

Δεν είναι η πρώτη φορά που θ’ αναφερθώ στο συγκεκριμένο θέμα. Απλώς εύχομαι ν’ αποδειχθεί η τελευταία. Και όχι, φυσικά, επειδή έχω την ψευδαίσθηση ότι η αναφορά αυτή θα ήταν ποτέ δυνατό να συμβάλει έστω και απειροελάχιστα στην αντιμετώπισή του, αλλά επειδή πιστεύω ότι κάποια στιγμή οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών θα συνειδητοποιήσουν πως είναι απαράδεκτο να βρίσκονται οι λαοί τους και το μέλλον τους στο έλεος μερικών δεκάδων στελεχών των ολιγάριθμων οίκων..
αξιολόγησης που θησαυρίζουν με τα άθλια παιχνίδια που παίζουν.
Παραείναι βεβαρημένο το ιστορικό τους και αποδεδειγμένες οι ευθύνες τους για την προηγούμενη κρίση, την οποία ακόμη δεν έχει ξεπεράσει η παγκόσμια οικονομική κοινότητα. Παρόλα αυτά, αμετανόητες και ανυποχώρητες στις κερδοσκοπικές πρακτικές τους, φορτώνουν με νέα δεινά όποιους και όσους στοχοποιούν. Θύμα τους το τελευταίο διάστημα ήταν η χώρα μας. Ηδη επιχειρήθηκε να διευρυνθεί ο κύκλος των στόχων τους με την Πορτογαλία και την Ισπανία. Και καλά που δείχνει να ξυπνά η Ευρωζώνη και ν’ αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες, γιατί μόνο έτσι μπορεί να μπει κάποιος φραγμός στην ασυδοσία της χρηματοπιστωτικής αυτής «συμμορίας».

Ωστόσο, τα ερωτήματα για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών είναι πολλά και ζητάνε απαντήσεις. Και πρώτη εξ όλων η εύλογη απορία για τον ρόλο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Υποτίθεται ότι υπάρχει και λειτουργεί για να παρακολουθεί και να ελέγχει τις χρηματοπιστωτικές ανάγκες και υποχρεώσεις στον χώρο της Ευρώπης. Για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να έχει αυτή την ευθύνη της αξιολόγησης των οικονομιών που υπάγονται στην αρμοδιότητά της και να μην τις παραδίδει στο έλεος του κάθε ανεύθυνου κερδοσκόπου;


Θέλω να πιστεύω ότι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της Κομισιόν, όπως «και ποιος είναι αυτός ή ο άλλος οίκος αξιολόγησης;», που ήρθαν ως αποτέλεσμα της προκλητικής πρακτικής των συγκεκριμένων κερδοσκόπων ν’ αγνοούν ακόμη και δεσμεύσεις και αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ηγετών των κρατών-μελών της, δεν θ’ αποτελέσουν περιστασιακές μόνο εκδηλώσεις δυσφορίας, αλλά αφορμή για σοβαρό προβληματισμό και άμεση δράση.


Καιρός είναι ν’ αφυπνιστεί πια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν πάει άλλο.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια: