Δευτέρα, 2 Μαΐου 2011

»Ο νεος πατριωτισμος

Γεώργιος Π. Μαλούχος ΒΗΜΑ

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 48 ώρες και ο «γάμος της χρονιάς» περίπου ξεχάστηκε, καθώς ήδη ήρθαν άλλα γεγονότα με περισσότερο πλήθος (η οσιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου στη Ρώμη), ή ασύλληπτα μεγαλύτερη πολιτική και ιστορική σημασία (η ανακοίνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο του θανάτου του.. Οσάμα Μπιν Λάντεν).
Όμως, τώρα που το πράγμα καταλάγιασε, αξίζει να σκεφτούμε: τι ήταν άραγε όλες αυτές οι χιλιάδες αγγλικές σημαίες που γέμισαν το Λονδίνο; - ευρωπαϊκή σημαία, παρά το γεγονός ότι αναρτάται πλέον στις βρετανικές πρεσβείες, δεν υπήρχε φυσικά ούτε για δείγμα. Τι ήταν οι βασιλικοί θυρεοί, τα άλογα και οι μπάντες, τα αγήματα; Ηταν φιέστα; Ηταν πρωτόκολλο; Ή μήπως κυρίως ήταν ευκαιρία έκφρασης της αγάπης και της δόξας των συμβόλων μιας πατρίδας από έναν ολόκληρο λαό;
Τα δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατών ήταν «εκεί», στις οθόνες, για τη φιέστα. Αλλά οι αμέτρητες χιλιάδες Αγγλοι ήταν στους δρόμους πρώτα για την πατρίδα τους. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η σημαία και η μοναρχία τους: τα δύο ζωντανά σύμβολα της πατρίδας. Ο βασιλικός τους γάμος δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια λαμπρή ευκαιρία για να εκφράσουν μαζικά την αγάπη και την πίστη τους στη χώρα τους.
Μακάρι να νιώθαμε την ανάγκη, την ελευθερία να διαδηλώσουμε κι εμείς με κάποιο τρόπο αυτή την αγάπη στην πατρίδα μας – δεν χρειάζεται να έχει ένας λαός παλάτια και βασιλιάδες γι αυτό.
Τι μας «κρατάει»; Ότι έχουμε περάσει πολλά με την έννοια «πατρίδα». Αλλά έχει έρθει πια η ώρα να ξεπεράσουμε πια το διχαστικό και παρωχημένο αντανακλαστικό του φόβου για τον πατριωτισμό.
Όμως, πατριωτισμός και δημοκρατία, πατρίδα και ελευθερία δεν συγκρούονται πια στην Ελλάδα, όπως βίαια είχε γίνει στις δεκαετίες πριν και μετά, κυρίως, τον...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=398362

Δεν υπάρχουν σχόλια: