Τρίτη 3 Μαΐου 2011

»Ιεροκλης Μιχαηλιδης: "Πρεπει να γΙνουμε ενεργοΙ πολΙτες"

της Τζίνας Δαβιλά http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.proswpa&id=6545


Τι συστάσεις να θέλει τώρα ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης. Είναι από τους πιο αγαπημένους, ταλαντούχους, αξιοπρεπείς, οξύνοες και με ήθος ηθοποιούς της Ελλάδας. Παρηγοριά σε ζόρικους καιρούς. Τον φαντάζομαι να διαβάζει τούτες τις γραμμές και να... λέει χαριτολογώντας: «Κόψε κάτι, είμαι και ένα σωρό ελαττώματα επίσης, που καταφέρνω να τα κρύβω». Ιδρυτικό μέλος και όπως αποδεικνύεται ο καπετάνιος των «Άγαμοι Θύται» από το 1990, μετά την κινηματογραφική παραγωγή του περασμένου Δεκέμβρη «Ζητείται ψεύτης» και την ανάληψη καθηκόντων ως διευθυντή στη «Δραματική Σχολή Βασίλη Διαμαντόπουλου» στη Θεσσαλονίκη, πρωταγωνιστεί στην παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας ως Πετρούκιο του Σαίξπηρ «Στο ημέρωμα της Στρίγκλας» με συμπρωταγωνίστρια-στρίγκλα τη Δήμητρα Ματσούκα. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ρόμπερτ Στούρουα.
«Στην Ελλάδα τα πρόσωπα των ανθρώπων μόλις σκάσει ο ήλιος χαμογελούν. Ας ελπίσουμε ότι με την άνοιξη θα νοιώσουμε καλύτερα, αν και πριν την κρίση ήμασταν λίγο επιθετικοί μεταξύ μας» λέει ο Ιεροκλής αρχίζοντας τη συζήτησή μας.
Πώς βιώνεις την κρίση;«Η κρίση είναι πρωτίστως εσωτερική κατάσταση, σαν την άνοιξη και δευτερευόντως οικονομική. Ως φόντο υπήρχε. Αυτό που ζούμε είναι η μεγάλη ευκαιρία επανατοποθέτησης στα πράγματα. Δεν βλέπω, όμως, να προχωράμε σε διαδικασίες αυτογνωσίας, αν και υπάρχει συγκατάβαση και καρτερικότητα από τους ανθρώπους. Ως λαός χάσαμε τον καθημερινό μας πολιτισμό, συνεπώς πρέπει να διερευνήσουμε τη σχέση μας κοινωνικά, να αποκτήσουμε ταυτότητα και αλληλεγγύη. Δυστυχώς το πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται να αλλάζει γρήγορα, το όλο φάσμα παραμένει κολλημένο στα παλιά στερεότυπα και αδιέξοδα, συνεπώς, πρέπει να υπάρξει νέο αίμα για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παρακάτω. Ας βρούμε και από ποιες διαδικασίες θα προκύψει αυτό. Πάντως, μέσα στη μελαγχολία υπάρχει ελπίδα, αισιοδοξία και διάθεση για αλλαγή».
Πώς είναι η Θεσσαλονίκη σήμερα;«Ψυχολογικά έχει αλλάξει σελίδα, όμως τα τελευταία χρόνια παρέμεινε με εμμονή κολλημένη, παρ’ όλο που είναι μια πόλη με δημιουργικούς ανθρώπους, ανησυχίες, με φρέσκες και πρωτοποριακές ιδέες. Τα τελευταία χρόνια μοιάζει να βρίσκεται σε τέλμα ακόμα και χωροταξικά. Η Θεσσαλονίκη είναι παράξενη, κρατικοδίαιτη και με περίεργη εσωστρέφεια. Πρέπει να αναδείξει το χαρακτήρα της που είναι ο κοσμοπολιτισμός και οι φρέσκιες ιδέες Ελπίζω να μπούμε σε ενδιαφέρουσες αντιπαραθέσεις. Πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες. Έχουμε την τάση να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας στους εκλεγμένους άρχοντες, Χωρίς ενεργούς πολίτες δύσκολα θα τα καταφέρουμε».
Θα επιστρέψεις στη Θεσσαλονίκη;«Είχα πάντα την αίσθηση ότι δεν έφυγα ποτέ, τυπικά είχα έδρα την Αθήνα, αλλά διατηρούσα πάντα εδώ το σπίτι μου, τους φίλους μου κλπ. Το χω δίπορτο αν και είναι κουραστικό. Μου αρέσει η Αθήνα για να κάνω τις δουλειές μου, να βλέπω κάποιους φίλους, αλλά η καρδιά μου είναι εδώ».
Τι έμαθες από τον Στούρουα;«Είναι ο σημαντικότερος εν ζωή σκηνοθέτης παγκόσμιου βεληνεκούς, που τον χαρακτηρίζει η απλότητα, σπάνιο πράγμα για τον χώρο μας. Άλλοι μ’ένα ρολάκι ή μια επιτυχία αλλοιώνουν τη συμπεριφορά τους. Είναι σοφός, γλυκύτατος, ήρεμος σεμνότατος. Θεατρικό μάθημα αποτέλεσε ο τρόπος δουλειάς του και η ευφυΐα του. Από την άλλη οι καινοτομίες του- που σε μένα ήταν αναγνωρίσιμες- εξέπληξαν το θίασο, αποτελώντας ευχάριστη έκπληξη και για τους θεατές. Αυτά για τον Στούρουα, γιατί το θέμα σχέσης άνδρα-γυναίκας ως μάθημα παραμένει εξόχως σκοτεινό».
Η πορεία του θεάτρου;«Το σινεμά φέτος είχε μείωση των εισιτηρίων της τάξης του 50%. Αντίθετα το θέατρο στη Θεσσαλονίκη και ειδικά οι παραστάσεις του Κρατικού, πάνε εξαιρετικά. Ακόμα και οι αθηναϊκοί θίασοι δούλεψαν πολύ καλά στη Θεσσαλονίκη, συνεπώς η θεατρική ατμόσφαιρά είναι πολύ καλή».
Η πορεία των θεατρικών σχολών;«Υπάρχουν προβλήματα, που ουσιαστικά είναι κρίση παιδείας, που έχει καταντήσει χρόνιο πρόβλημα. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τα νέα παιδιά των οποίων η προσέλευση στις δραματικές σχολές είναι πολύ μεγάλη. Αυτό, βέβαια, είναι ανησυχητικό γιατί ο χώρος δεν μπορεί να απορροφήσει τόσους ηθοποιούς. Από την άλλη πάλι, δεν ξέρω πόσα παιδιά πραγματικά θέλουν να κάνουν αυτή τη δουλειά, γιατί είναι επηρεασμένα από την τηλεοπτική εκδοχή, νομίζοντας ότι το επάγγελμά μας είναι πολύ γκλαμουράτο. Προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται, χρειάζονται πολύ δουλειά για να μπορέσουν να υπάρχουν στο χώρο».
Οι αμοιβές των ηθοποιών;«Κοινό μυστικό είναι ότι καθυστερούμε πολύ να πληρωθούμε. Αισθάνομαι άσχημα να μιλάμε για την οικονομική πλευρά του επαγγέλματος, αλλά είναι σχεδόν αστείο, τραγικό θα έλεγα για τον ηθοποιό, να πιστεύουν όλοι ότι οι ηθοποιοί, ακόμα και αυτοί που δίνουν συνεντεύξεις τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά, κερδίζουν πολλά χρήματα, ενώ στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα από τα χειρότερα αμειβόμενα επαγγέλματα με τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας. Πχ. oι ηθοποιοί του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδας με 25 χρόνια προϋπηρεσίας παίρνουν 1100 ευρώ και είναι και τυχεροί γιατί ανήκουν στην μειοψηφία που έχουν δουλειά. Υπάρχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν κερδίζουν καν το μεροκάματο. Επειδή οι ηθοποιοί είναι με την καλή ή κακή έννοια ψώνια, κάνουν τη δουλειά τους, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για υπαρξιακούς. Ανέκαθεν οι αμοιβές ήταν χαμηλές και δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ υψηλές. Απλώς, τώρα που μειώθηκαν οι δουλειές και στην τηλεόραση, είναι κάπως απελπιστική η κατάσταση και για τους ηθοποιούς και για τους τεχνικούς. Όπως όλοι θα πορευτούμε και μείς. Άλλωστε πολύ σωστά, η ψυχαγωγία δεν είναι προτεραιότητα. Θα είμαστε στην τρίτη επιλογή, άρα οι ηθοποιοί θα συνεχίσουν να πεινάνε».
Σημείωση: Οι παραστάσεις στο Κ.Θ.Β.Ε. «tο ημέρωμα της στρίγκλας» θα διαρκέσουν μέχρι τις 22 Μαΐου, ενώ οι «Άγαμοι Θύται» θα δώσουν 2 παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών στις αρχές Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: