Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

»ΕΦΟΔΟΣ σε νοσοκομεια, Ταμεια, αυτοδιοικηση, ΔΕΚΟ, φοροδιαφυγη, εισφοροδιαφυγη

Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Ελευθεροτυπία,

6 ΤΟΜΕΙΣ-ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΣΤΟ 7,4% ΤΟΥ ΑΕΠ ΓΙΑ ΤΟ 2011 * ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΚΛΕΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΪΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Βαρύς πέλεκυς σε νοσοκομεία, Ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ
Πέφτει βαρύς ο πέλεκυς σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ, πλέον της πάταξης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προκειμένου να ρίξουν το...

έλλειμμα κατά 7,36 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος.
Οι 6 τομείς-στόχοι του οικονομικού επιτελείου κατά το τρέχον έτος αποσκοπούν στη μείωση του ελλείμματος στο 7,4% ή 16.833 εκατ. ευρώ (με ΑΕΠ 228.408 εκατ. ευρώ).
Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω στα 7,36 δισ. ευρώ, δεδομένου του ελλείμματος 10,5% (προσωρινά στοιχεία) για το 2010 έναντι των 5,07 δισ. ευρώ που είχε αρχικώς προϋπολογιστεί όταν μιλούσαν για έλλειμμα 9,4% (σ.σ. δεν λαμβάνουμε υπόψη τον υπερφιλόδοξο στόχο του 8,1% βάσει του Μνημονίου). Κατ' ουσίαν έχουμε μια επιπλέον προσαρμογή 2,29 δισ. ευρώ, που για την ώρα φέρνει -σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις της κυβέρνησης- πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ.
Η απόκλιση του 1,1%, από το 9,4% μέχρι το τελικό 10,5%, οφείλεται σε πέντε παράγοντες: τη μεγαλύτερη ύφεση, τα μειωμένα φορολογικά έσοδα, τις υποχρεώσεις από παλαιά δάνεια των ΟΤΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών λόγω αυξημένης ανεργίας των ΟΚΑ, καθώς και την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών των νοσοκομείων.
Το συνολικό πακέτο για το τρέχον έτος, που προς το παρόν υπολογίζεται στα 11,2 δισ. ευρώ (8,2 δισ. ευρώ ήταν αρχικά), αναμένεται να κλείσει στις 10 Μαΐου με τους επικεφαλής της τρόικας, που φτάνουν στην Αθήνα για να εγκρίνουν τα συμπληρωματικά μέτρα του τρέχοντος έτους και τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Μόνο που η υπάρχουσα ύφεση -που δεν ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=270456

Δεν υπάρχουν σχόλια: