Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

»«Ζουμε μια νεα εκδοχη του Μαη του '68»

Υπεύθυνος: ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΙΚΗ ΤΣΙΩΡΟΥ
Ελευθεροτυπία,
Τζούλιαν Ασάνζ

«Ζούμε μια νέα εκδοχή του Μάη του '68»
Πριν γίνει ο άνθρωπος του WikiLeaks, και ένας από τους δέκα ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, όπως πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε στο περιοδικό Time, ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν ένας χάκερ, μια ιδιοφυΐα της πληροφορικής και εχθρός κάθε κλειδωμένης πληροφορίας.
Από το 1997, ο «πιο επικίνδυνος άνθρωπος στον ...
κόσμο» είχε γράψει το πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Underground», στο οποίο εξιστορούσε τη ζωή του. Από τότε όμως συνέβησαν πολλά στον 40χρονο Αυστραλό, κάποια από τα οποία θα μάθουμε διαβάζοντας το τελευταίο του βιβλίο, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο και το περιεχόμενό του, όπως και κάθε άλλη πληροφορία γι' αυτό, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.
Στο μεταξύ, πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στη Γαλλία το Underground, και με αφορμή αυτό το γεγονός ο αμφιλεγόμενος για πολλούς Τζούλιαν Ασάνζ μίλησε στην εφημερίδα Λιμπερασιόν, κυρίως για την επιρροή της κυκλοφορίας των πληροφοριών των WikiLeaks στις χώρες του αραβικού κόσμου.
Τι είναι άραγε οι χάκερ; Ερευνητές ή επαναστάτες, όπως πολλοί τους βλέπουν σήμερα;
«Το Διαδίκτυο εισέβαλε στη ζωή μας, επηρέασε όλες τις πλευρές της κοινωνίας και την εμπλούτισε με τις αξίες του», λέει ο Ασάνζ, στη γαλλική εφημερίδα. «Θυμάμαι τότε, γύρω στο 1996, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι ιστότοποι στους οποίους συμμετείχε το ευρύ κοινό. Τότε το Διαδίκτυο ήθελε να διεισδύσει στην κοινωνία. Είχαμε τις δικές μας αξίες, εκείνες των επιστημόνων, των φοιτητών και των χάκερ. Αναρωτιόμασταν πώς θα εξελισσόταν η κουλτούρα μας όταν θα διαπερνούσε την κοινωνία.
Τελικά, η κοινωνική κουλτούρα και αυτή του Ιντερνετ ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=270525

Δεν υπάρχουν σχόλια: