Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

»Η οικτρα επετειος

Του Kωστα Iορδανιδη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Οικτρά ανάμνηση το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, σήμερα πλέον. Οχι απλώς και μόνον για όσα συνέβησαν την περίοδο που επίορκοι αξιωματικοί και οι συνεργάτες τους ασκούσαν εξουσία, αλλά και για τις μόνιμες στρεβλώσεις που δημιούργησε η εκτροπή στο πολιτικό σύστημα και στην ελληνική... κοινωνία.
Μείζων αρνητική συνέπεια της δικτατορίας –στα εσωτερικά της χώρας– ήταν ότι η απέχθεια που δημιούργησε στους πολίτες λειτούργησε καθαρτήρια για το παλαιό καθεστώς. Η μεταπολίτευση υπήρξε στην ουσία μία παλινόρθωση όλων εκείνων των –επιζώντων– πολιτικών που με τη στάση τους είχαν υπονομεύσει το σύστημα, το οποίο είχε δημιουργηθεί μετά τον παγκόσμιο και τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα.
Επέστρεψαν –κυρίως όσοι είχαν καταφύγει στην Ευρώπη– δίχως να λογοδοτήσουν για το οικτρό τους παρελθόν, αυτάρεσκοι και υπερόπτες. Μόνον η επιστροφή του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου ετέθη υπό την κρίση των πολιτών διά δημοψηφίσματος, με τη Ν.Δ. –κατόπιν εντολών– να παραμένει «ουδέτερη», ενώ όλα τα άλλα κόμματα –και βουλευτές της «δεξιάς»– μετείχαν ενεργά στον αντιμοναρχικό αγώνα.
Κατηγορήθηκε ο Κωνσταντίνος διότι όρκισε την κυβέρνηση των συνταγματαρχών και λοιδορήθηκε διότι απέτυχε να ανατρέψει τη δικτατορία όταν ηγήθηκε του κινήματος της 13ης Δεκμεβρίου 1967. Εκρίθη ανεπαρκής ως «συνωμότης», όπως ήσαν άλλωστε και όλοι όσοι δραστηριοποιήθηκαν ανεπιτυχώς εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος και στη συνέχεια πλαισίωσαν τη μεταπολίτευση. Ολα αυτά υπήρξαν προσχηματικά, βεβαίως. Απλώς στη νέα τάξη πραγμάτων, που διαμόρφωνε το πολιτικό σύστημα το ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_21/04/2011_439769

Δεν υπάρχουν σχόλια: