Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

»Μπαινουν καμερες σε σχολεια, πολυκατοικιες!

Ελευθεροτυπία, Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ



Τη βιντεοεπιτήρηση ακόμη και σχολικών συγκροτημάτων μεγάλης έκτασης κατά τις ώρες λειτουργίας τους νομιμοποιεί, υπό όρους, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ακροβατώντας ανάμεσα στην προστασία της ιδιωτικότητας και την ασφάλεια προσώπων και αγαθών, η Αρχή δίνει, κατ' εξαίρεση, το δικαίωμα στις.. διοικήσεις των σχολείων, όπου δεν είναι πρακτικός ο έλεγχος των απομακρυσμένων εγκαταστάσεων, να λειτουργούν κάμερες που εστιάζουν σε απομακρυσμένα σημεία, αφού ληφθεί υπόψη η γνώμη του διδακτικού προσωπικού, του συλλόγου γονέων και των μαθητικών συλλόγων, όπου υπάρχουν.
Καταρχήν προτείνει τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής των μαθητών, ενώ παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία που συλλέγονται.
Με πολυσέλιδη οδηγία της, που καταργεί προηγούμενη του 2000, επιχειρεί να καθορίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη χρήση καμερών από δημόσιους φορείς ή ιδιώτες για την παρακολούθηση χώρων προσβάσιμων στο κοινό ή ιδιωτικών χώρων.
Επισημαίνει ότι τα συστήματα βιντεοεπιτήρησης πρέπει να υπακούουν στην αρχή της αναλογικότητας, να εγκαθίστανται, δηλαδή, μόνον όταν έχουν αποκλειστεί άλλα ηπιότερα μέσα, όπως είναι οι έλεγχοι από προσωπικό ασφαλείας, συστήματα συναγερμού, καλύτερος φωτισμός. Τα δεδομένα πρέπει να καταστρέφονται το αργότερο μέσα σε ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=267148

Δεν υπάρχουν σχόλια: