Πέμπτη, 14 Απριλίου 2011

»Στρατος και λαθρομεταναστευση

kassimatis@kathimerini.grΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν εξακολουθήσει ανεξέλεγκτο το μεταναστευτικό ρεύμα προς τη χώρα μας και αν εμείς εξακολουθήσουμε απλώς να παρατηρούμε -άβουλοι και άπραγοι- την εξέλιξη του προβλήματος (αλήθεια, η ιδέα για εκείνο τον φράκτη στον Έβρο τι απέγινε;), σε λίγα χρόνια η Αθήνα θα είναι μια όντως πανάθλια τριτοκοσμική ...πρωτεύουσα, ενδιαφέρουσα μόνον για όσους μελετούν μορφές της σύγκρουσης των πολιτισμών. Ηδη το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και ο Αγιος Παντελεήμονας έχουν παραδοθεί πλήρως σε κοινότητες λαθρομεταναστών και θα χρειασθεί πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια, αν είναι κάποτε να ανακτηθούν, ώστε οι κάτοικοί τους -Ελληνες και αλλοδαποί- να νιώσουν και πάλι ασφάλεια στους δρόμους τους.
Είναι σαφές, νομίζω, ότι οφείλουμε κατ’ αρχάς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εμείς οι ίδιοι, με τα μέσα και τις όποιες δυνάμεις διαθέτουμε. Καλώς ή κακώς, η γεωγραφική θέση της χώρας, σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, μας καθιστά προθάλαμο της Ευρώπης· η δε ιδιομορφία των συνόρων μας διευκολύνει τη διείσδυση μεταναστών. Θα ήταν ευχής έργο αν υπήρχε η δυνατότητα τροποποίησης της ευρωπαϊκής συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», που ορίζει την εξέταση της αίτησης ασύλου μόνον από το κράτος-μέλος της Ε. Ε. στο οποίο εισέρχεται ο αιτούμενος το άσυλο και η οποία, ουσιαστικά, μας απαγορεύει την προώθηση των παρανόμως εισερχομένων σε άλλες χώρες της Ενωσης. Αλλά -ας μη γελιόμαστε- μια χώρα που επαιτεί έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας όταν απαιτεί. Χρειάζεται, λοιπόν, μία σύνθετη πολιτική αποτροπής, την οποία πρέπει εμείς να βρούμε και, ενδεχομένως, να διεκδικήσουμε εν καιρώ τη χρηματοδότησή της με ευρωπαϊκούς πόρους.
Ασφαλώς, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει -προς Θεού- να βυθίζουμε όποιο πλεούμενο με λαθρομετανάστες πλησιάζει τα χωρικά ύδατα! (Προσφάτως, αποδόθηκε εσφαλμένα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ αυτή η δήλωση, αλλά όποιος διαβάσει τη σχετική ομιλία του διαπιστώνει ότι τα περί βύθισης πλοίων ήταν ένας παπανδρεϊκού τύπου λεονταρισμός, τον οποίο απηύθυνε ευθέως προς την Τουρκία, σε μια ομιλία, άλλωστε, την οποία ξεκίνησε με το σύνθημα «η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες»...) Ακόμη και με τα κριτήρια του πιο ψυχρού ρεαλισμού, η σκόπιμη βύθιση ενός πλοίου με λαθρομετανάστες θα ήταν ολέθριο λάθος για τη χώρα. Φαντασθείτε το κύμα των αντιδράσεων που θα...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_14/04/2011_438862

Δεν υπάρχουν σχόλια: