Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

»Ο Ιησους: Μυθοι και αληθειες

Δημήτρης Μυταράς http://www.aixmi.gr/index.php/ihsous-mythoi-alitheies/


Ίσως να μη συναντήσουμε πουθενά μια ιστορία τόσο συγκλονιστική, όσο εκείνη του Ιησού του Ναζωραίου. Η φοβερή αυτή ιστορία μας διαμόρφωσε, χάραξε τη ζωή μας, μας παρηγόρησε και μας έδειξε ένα δρόμο γεμάτο διδάγματα και πρωτάκουστες αλήθειες. Η ιστορία του... Ιησού είναι γεμάτη πάθη, γεμάτη δόξα, γεμάτη προδοσία, γεμάτη αθωότητα και φρικτά βασανιστήρια. Κανείς άλλος ιδρυτής θρησκείας δεν μπορεί να συγκριθεί με το μεγαλειώδες πέρασμα από τη γη εκείνου που χιλιάδες χρόνια συγκεντρώνει ένα τεράστιο πλήθος πιστών σ’ όλο τον κόσμο.
Πόσο μπορούμε να αναλύσουμε αυτό το γιγαντιαίο γεγονός που σημάδεψε την ιστορία του κόσμου; Θα προσπαθήσουμε να ερευνήσουμε δύο ξεχωριστά θέματα. Το πρώτο είναι η ιστορική αλήθεια και το δεύτερο η διδασκαλία και τα διδάγματα, του που ανανέωσαν και διαμόρφωσαν μέσα από τα κείμενα των Ευαγγελίων ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης μιας ηθικής από επιταγές που, για πρώτη φορά, επηρέασαν τον κόσμο για τα χρόνια που ακολούθησαν. Αν δούμε την ιστορική αλήθεια, θα διαπιστώσουμε ότι δεν υπάρχει καμία πληροφορία που να τεκμηριώνει την παρουσία του Ιησού στη γη.
Η γέννηση του είναι μια υπέροχα γοητευτική ιστορία , η οποία όμως δεν μπορεί να αποδειχτεί. Η φάτνη, οι μάγοι, η σφαγή των νηπίων δεν έχουν καμιά ιστορική βάση. Ο βασιλιάς Ηρώδης ήταν ιστορικό πρόσωπο, αλλά η σφαγή των ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/ihsous-mythoi-alitheies/

Δεν υπάρχουν σχόλια: