Παρασκευή, 22 Απριλίου 2011

»Η πυρηνικη ενεργεια δεν θα ειναι ποτε ασφαλης

Νίκος Χρυσόγελος http://www.aixmi.gr/index.php/pyriniki-energeia-pote-asfalis/Τα σύγχρονα πυρηνικά εργοστάσια, με τα αυτοματοποιημένα συστήματα που φέρουν, θεωρούνται ασφαλή. Κατασκευάζονται αντισεισμικά και είναι αβάσιμος ο φόβος στην Ελλάδα. Η Ιαπωνία, περισσότερο σεισμική, έχει πολλά πυρηνικά εργοστάσια και θεωρούνται... ασφαλή. Ενδεχόμενο ατύχημα σε σύγχρονο εργοστάσιο δεν αναμένεται σχεδόν ποτέ, πλέον, στον κόσμο. Μοναδικό σοβαρό πυρηνικό ατύχημα από αρχής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας μέχρι σήμερα ήταν το Τσέρνομπιλ, αλλά αφορούσε παλαιού τύπου εργοστάσιο που σχεδόν έχουν καταργηθεί. Μικροατυχήματα που αφορούν διαρροές, είναι λίγα, ελέγξιμα, και συνήθως περιορίζονται εντός του χώρου του εργοστασίου και δεν δύνανται να επιφέρουν οικολογική καταστροφή» (1-12-2009, από αναφορά υπέρμαχου της πυρηνικής ενέργειας στο μπλοκ της εφημερίδας ΝΕΑ»).
Είκοσι πέντε (25) χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, θα περίμενε κανείς ότι το (τότε) πάθημα θα είχε γίνει (σήμερα) μάθημα. Κι, όμως, ελάχιστα έχουν αλλάξει στα θέματα της ασφάλειας των πυρηνικών αντιδραστήρων και αυτό οφείλεται στο ότι η ίδια η πυρηνική ενέργεια είναι μη ασφαλής.
Το πυρηνικό λόμπι εφευρίσκει συνεχώς διάφορες δικαιολογίες και διαστρεβλώνει γεγονότα για να μπορέσει να παρατείνει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Μετά το Τσερνομπίλ και πριν τη Φουκουσίμα, ένας διαδεδομένος ισχυρισμός του πυρηνικού λόμπυ ήταν ότι αυτό που συνέβη στην Ουκρανία – Τσερνομπίλ ήταν ειδική περίπτωση και δεν θα μπορούσε να συμβεί σε άλλη χώρα. Μάλιστα, η αναφορά στην Ιαπωνία ήταν πάντα μέρος των επιχειρημάτων των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας στην προσπάθειά τους να αντικρούσουν όσους ζητούσαν να κλείσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες λόγω των κινδύνων που συνεπάγονται για το περιβάλλον, τη ζωή και την ευημερία των κοινωνιών. Το επιχείρημα ήταν ότι «η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει ασφαλή σήμερα την πυρηνική τεχνολογία και τα πυρηνικά εργοστάσια». Χρησιμοποιούσαν, σχεδόν πάντα, ως παράδειγμα την Ιαπωνία, μια χώρα όπου οι σεισμοί και οι φυσικές καταστροφές είναι πολύ συχνά φαινόμενα, για να πείσουν ότι «οι πυρηνικοί ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/pyriniki-energeia-pote-asfalis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: