Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

»Εισαι εσυ πνευματικος ανθρωπος; Ε, λοιπον, οχι!

Τάσος Φούντογλου http://www.aixmi.gr/index.php/eisai-esy-pneumatikos-anthropos-eloipon-oxi/


Την δική μας σιωπή των αμνών την καταλαβαίνω. Των πολιτών, εννοώ. Ενοχλητική και δυσάρεστη μέν, κατανοητή και αναμενόμενη δε. Όποια οικονομική ανάλυση και αν κάνεις, άλλωστε, όσα άλλοθι και δικαιολογίες και αν επιστρατεύσεις, αναφερόμενος στις μίζες, στη διαφθορά και στην κλοπή δημοσίου χρήματος αλλά και ...όσες ευφάνταστες λύσεις και αν ανακαλύψεις- απο την έντιμη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μέχρι και την «τσαμπουκαλίδικη» λύση του «δεν σας πληρώνω λαμόγια τίποτα απολύτως»- τα 300 ,και βάλε, δις δημόσιο χρέος παραμένουν ακλόνητα στην θέση τους για να θυμίζουν σε όλους μας τον κραιπαλικό μεταπολιτευτικό βίο πολλών εκ των «αγνών» συμπολιτών μας και τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχουμε όλοι περιέλθει. Οχι φυσικά στην λογική του «όλοι μαζί τα φάγαμε», αλλά στη λογική του «μαζί με σας φάγαμε και εμείς το κατιτις μας».
Γιατί καταντάει πιά φαιδρότητα, στα όρια του argumentum ad logicam (ελληνιστί επιχείρημα απο πλάνης), το να συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε και να επιμένουμε οτι επειδή οι αναλύσεις και τα επιχειρηματα του πολιτικού κόσμου για το κατάντημά μας είναι αίoλα και εμπεριέχουν μεγάλες δόσεις υποκρισίας, αρα δεν ευσταθεί και το συμπέρασμα της γενικευμένης παρακμής , της συντεχνιακής νοοτροπίας και της παρασιτικής συμπεριφοράς ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας. Ετερον εκάτερον αγαπητοί μου συμπολίτες.
Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ τη σιωπή των όσων αυτοπροσδιορίζονται ως πνευματικοί άνθρωποι αυτού του τόπου και επειδή αρνούμαι να βιώσω, για μια ακόμα φορά, την κούφια πολυπραγμοσύνη της κάθε «κουτσής Μαρίας» που αυτόκλητα εμφανίζεται μπροστά μου κραδαίνοντας τον τίτλο του ρωμαίου τιμητή και του πνευματικού αυθέντη, θα επιχειρήσω έναν πρώτο ορισμό του ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/eisai-esy-pneumatikos-anthropos-eloipon-oxi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: