Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

»Οικοι Αξιολογησης: Δικτατορες και Κερδοσκοποι

Κλειώ Νικολάου http://www.aixmi.gr/index.php/oikoi-aksiologhshs-diktatores-kerdoskopoi/


Δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν προχθές από τον υπουργό Οικονομικών να κατατεθεί αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά του οίκου Moody’s, που υποβάθμισε την ελληνική οικονομία και, άρα, τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία «σκουπίδια» -αγγλιστί «junk».
Και παρότι το ...συγκεκριμένο αίτημα ήρθε από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προφανώς για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, η αλήθεια είναι ότι οι φημισμένοι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποπέσει, ειδικά τα τελευταία χρόνια, σε τεράστια λάθη, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που τους κατηγορούν για τη χρηματοοικονομική κρίση στις ΗΠΑ το 2008.
Αυτό που φαίνεται να ξεχνάμε είναι ότι πρόκειται για τρεις κολοσσιαίες εταιρείες, με μετόχους τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, που αποσκοπούν σε ένα και μοναδικό πράγμα: το κέρδος.
Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή: οι οίκοι αξιολόγησης έχουν μία ιστορία ενός περίπου αιώνα. Η Moody’s που είναι και ο παλαιότερος οίκος δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια στην Αμερική, ενώ κατασκευαζόταν το τεράστιο σιδηροδρομικό της δίκτυο. Τότε, ένας πολύ έξυπνος χρηματοοικονομικός αναλυτής, ο John Moody, κατάλαβε ότι θα υπήρχε πρόβλημα στη χρηματοδότηση των κατασκευαστικών εταιρειών, με τεράστια για την εποχή ποσά, και δημιούργησε το 1909 την πρώτη εταιρεία αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων. Μια εταιρεία που υπολογίζει, δηλαδή, τη δυνατότητα κάποιου να αποπληρώσει ένα δάνειο.
Ακριβώς δέκα χρόνια μετά, μπήκε στην ίδια αγορά η Standard Statistics (σημερινή Standard & Poor’s) και ακολούθησε το 1924 η Fitch, με συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ιδιότυπο παγκόσμιο ολιγοπώλιο τριών εταιρειών που κατέχει σήμερα το 95% της παγκόσμιας αγοράς αξιολόγησης επενδυτικών προϊόντων.
Το σύστημα τους λειτουργεί πολύ απλά, αξιολογώντας τα επενδυτικά προϊόντα με γράμματα του αλφαβήτου (ABC).
Για την αγορά ενός επενδυτικού προϊόντος αξίας 1.000.000 ευρώ, με ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/oikoi-aksiologhshs-diktatores-kerdoskopoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια: