Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

»Η στρατευμενη αγανακτηση χτύπησε Γιωργο – Κωστη – Παγκαλο

Άρης Σπηλιωτόπουλος http://www.aixmi.gr/index.php/strateumeni-aganaktisi-xtypise/


Από την εποχή της κατά Βίβλου γέννησης του κόσμου ο άνθρωπος έγινε “κατ’ εικόνα” και “καθ’ ομοίωση”. Και ασφαλώς μετά το προπατορικό αμάρτημα, διωκόμενος από τον παράδεισο και πορευόμενος στη κόλαση της ζωής, φέρει τα πλεονεκτήματα και τις αρετές της δημιουργίας του, αλλά και τα αμαρτήματα της ...φύσης του.
Το ισοζύγιο είναι αυτό που κρίνει τους κατά γενική ομολογία, ενάρετους από όσους υπηρετούν το δρόμο της κακίας, της αμαρτίας, της προδοσίας ή της εξαπάτηση του συνανθρώπου. Με το ισοζύγιο αυτό γίνονται και οι κοινωνίες, τα έθνη και τα κράτη. Δύσκολο να χωρίσουμε τα έθνη σε ενάρετα και μη, χωρίς να διολισθήσουμε σε παρωχημένες θεωρίες που γέννησαν τον ρατσισμό και τη φρίκη των μεγάλων πολέμων. Είναι, επίσης, δύσκολο να χωρίσουμε τις κοινωνίες σε ενάρετες και μη, χωρίς να παρασυρθούμε σε φυλετικές ή άλλες διακρίσεις.
Είναι αδύνατον στην ίδια την κοινωνία να διακρίνουμε επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες a priori ένοχες ή εκ φύσεως ύποπτες ή αμαρτωλές. Αν το κάνουμε αυτό, πέρα από την αυταπόδεικτη αφέλεια ή την ευκολία που κάποιος μπορεί να μας χειραγωγήσει, διολισθαίνουμε σε αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και συμπεριφορές.
Η κάθε επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα είναι καθρέφτης της κοινωνίας από την οποία προέρχεται. Με αρετές και αμαρτήματα. Με αντιστάσεις και μη. Με ήθος ή χωρίς.
Σε καμία κοινωνία, όμως, η υπεραπλούστευση δεν στιγματίζει το σύνολο όπως στη δική μας. Για παράδειγμα, οι γιατροί παίρνουν φακελάκια, οι πολεοδόμοι γρηγορόσημο, οι εφοριακοί εκβιάζουν και κάνουν περιουσίες, οι εκπαιδευτικοί κάνουν παραπαιδεία για μαύρο χρήμα, οι δικηγόροι είναι ψεύτες, οι πολιτικοί κλέφτες, κ.ο.κ.
Μα αν αθροίσουμε όλες τις ρέπουσες στην έκνομη και ανήθικη συμπεριφορά ομάδες, έχουμε το σύνολο της κοινωνίας από την...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/strateumeni-aganaktisi-xtypise/

Δεν υπάρχουν σχόλια: