Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

»Δραστικη αλλαγη των ορων του μνημονιου

«E» 9/3
Ιδιαίτερα υψηλά θέτει τον πήχη των προσδοκιών της ελληνικής πλευράς από τις δύο κρίσιμες συνόδους κορυφής του Μαρτίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος επιχειρεί να προεξοφλήσει ουσιαστικά οποιαδήποτε επιτυχία της Αθήνας στα θέματα της επιμήκυνσης του χρέους και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού.
Κατά τη διάρκεια της ...χθεσινής ωριαίας συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε σχεδόν σε όλα με τον κ. Γ. Παπανδρέου, σε ό,τι αφορά τους στόχους της ελληνικής πλευράς, αλλά έθεσε ως απαράβατο όρο οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στην ΕΕ, να μη συνοδεύονται από πρόσθετα μέτρα και επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου.
Οι δύο αυτοί όροι επιβεβαιώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού, αλλά θα περιμένει πρώτα το τέλος της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την 25η Μαρτίου.
Στη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι υποστήριξε εξαρχής:
Το ευρωομόλογο
Το αναπτυξιακό ευρωπαϊκό ομόλογο
Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ.
Τη μείωση του κόστους δανεισμού
Την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων.
«Η ικανοποίηση αυτού του πακέτου» -σημείωσε με έμφαση- «σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να συνδεθεί με νέα, σκληρά μέτρα για την ελληνική οικονομία. Και είναι για μας αυτονόητο ότι ακόμα και αν εξασφαλίζαμε ευνοϊκές αποφάσεις για τη διαχείριση του χρέους, όπως π.χ. για την επιμήκυνση, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν θα μας έλυνε το πρόβλημα. Το πρόβλημα σήμερα» -κατέληξε- «είναι η ασφυξία που προκαλεί στην ελληνική οικονομία το ίδιο το μνημόνιο. Και βασική του λύση είναι η δραστική αλλαγή των όρων του μνημονίου».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική της κυβέρνησης ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν υιοθέτησε τις ελληνικές θέσεις, απάντησε ότι ίδιος τις προώθησε και προς τους αξιωματούχους της ΕΕ (Τρισέ, Ρομπάι, Γιούνκερ, Μπαρόζο, Ολι Ρεν, Μαρτένς), αλλά και προς τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ιδιαίτερα εκείνων των χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα, όπως είναι η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Γιάννης Σαραντάκος
Γ. ΚαρατζαφέρηςΖήτησε επιθετική πολιτική
Η Ελλάδα οφείλει να πάει στις συνόδους κορυφής με επιθετική πολιτική και όχι με διάθεση άμυνας, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
«Στις 25 Μαρτίου δεν διακυβεύεται το μέλλον της Ελλάδας, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατά πόσο θα είμαστε μια γερμανική επαρχία», τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης αφήνοντας αιχμές για την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το αμυντικό παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν απέδωσε». «Η δική μου εισήγηση είναι να πάμε επιθετικά», κατέληξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑΕρχονται τα χειρότερα, να είναι έτοιμος ο λαός
Την πρόβλεψη ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ελεγχόμενη χρεοκοπία έκανε η Αλέκα Παπαρήγα αποκλείοντας το ενδεχόμενο συναίνεσης στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Σχολιάζοντας το προσκλητήριο του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου εν όψει των διαπραγματεύσεων στην ΕΕ για την κρίση χρέους, η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στην κυβέρνηση, που στην ουσία είναι να διαλέξουμε με ποιο σκοινί θα κρεμάσουν τον ελληνικό λαό, αν θα είναι μεταξωτό, τρίχινο ή δεν ξέρω τι».
Η κυρία Παπαρήγα εκτίμησε ότι έρχονται τα χειρότερα και όσο πιο έτοιμος είναι ο λαός να τα αντιμετωπίσει αγωνιστικά, από καλύτερες θέσεις, θα μπορέσει να βλέπει το αύριο. Η κ. Παπαρήγα επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών απεργών πείνας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣΑπέτυχε το μνημόνιο, να γίνει δημοψήφισμα
Την απόρριψη του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας και δημοψήφισμα ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τον πρωθυπουργό να πει την αλήθεια για την αποτυχία του μνημονίου.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς να λάβει υπόψη της τη λαϊκή βούληση, που -όπως είπε- μπορεί να δώσει ισχύ στη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας, προτείνοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πει όλη την...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=56770961

Δεν υπάρχουν σχόλια: