Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

»Ο αντικτυπος του εξαιρετικα απροβλεπτου

γράφουν οι: Κώστας Καρτάλης & Μιχάλης Κατρίνης http://www.aixmi.gr/index.php/antiktypos-eksairetika-aprovleptou/

Τα συμβάντα στην Ιαπωνία επιβεβαιώνουν τη θεωρία των «μαύρων κύκνων» του Ν. Ταλέμπ. Πρόκειται για γεγονότα που πήραν το όνομά τους από τη σπανιότητα των συγκεκριμένων πτηνών και συγκεντρώνουν τρία χαρακτηριστικά: είναι ...ιδιαιτέρως απρόβλεπτα, έχουν τεράστιες συνέπειες και αφού συμβούν, όλοι έχουν μια εξήγηση, σαν να ήταν πράγματι δυνατόν να προβλεφθούν.
Η αλήθεια είναι ότι οι τραγικές εξελίξεις με τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ιαπωνία, προκύπτουν μετά από έναν πρωτοφανή σεισμό. Όμως, πρόκειται για μια χώρα με συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών, με ειδική εργασιακή κουλτούρα, με διοίκηση υψηλής ποιότητας, με τεχνολογική αρτιότητα, με απόλυτη διαχειριστική επάρκεια, που παρ’ όλα αυτά δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες που επλήγησαν όχι από το σεισμικό γεγονός αλλά από δευτερογενή αίτια.
Ανοίγει, κατά συνέπεια, εκ νέου η συζήτηση για την ασφαλή χρήση της πυρηνικής ενέργειας και τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων καθώς διαπιστώνεται ότι ο απόλυτος μηδενισμός της απρόβλεπτης μεταβλητής είναι πρακτικά αδύνατος. Και, δυστυχώς, οι συνέπειες είναι συχνά μη αναστρέψιμες.
Στην Ελλάδα, αν και απόλυτα ορθά η ελληνική Κυβέρνηση δεν υιοθετεί τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, μόνο προβληματισμό και ανησυχία θα πρέπει να μας προκαλούν τα σχέδια των γειτονικών χωρών για εγκατάσταση μεγάλου αριθμού πυρηνικών αντιδραστήρων.
Η Αλβανία, η Κροατία, τα Σκόπια, η Ρουμανία, η Βουλγαρία με το εξόχως προβληματικό ιστορικό του Κοζλοντούι, το οποίο θα συνεχίσει τη λειτουργία του ως το 2030, προγραμματίζουν να εντάξουν πυρηνικούς αντιδραστήρες στο ενεργειακό τους πρόγραμμα. Και, βεβαίως, η γειτονική και τόσο...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.aixmi.gr/index.php/antiktypos-eksairetika-aprovleptou/

Δεν υπάρχουν σχόλια: