Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

»Μετεωρα τα ειδικα μισθολογια

Η επιτροπή, που έχει συσταθεί για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, παρέδωσε το σχέδιό της στους αρμόδιους υπουργούς. Ολα τα ειδικά επιδόματα βρίσκονται στον αέρα. Διαπιστώνονται μεγάλες διαφορές στις αποδοχές κατά κλάδο
«E» 1/3

Η σταδιακή κατάργηση των ειδικών μισθολογίων και η... ενσωμάτωσή τους στον «κορμό» του ενιαίου αποτελεί ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση. Η ειδική επιτροπή, που έχει συσταθεί από στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών και Οικονομικών για το ενιαίο μισθολόγιο, επεξεργάζεται προτάσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάργηση των μισθολογίων που αφορούν περίπου 300.000 υπαλλήλους: τους δικαστικούς, τους γιατρούς του ΕΣΥ, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, τους διπλωματικούς υπάλληλους, τους καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τους εργαζομένους των ΟΤΑ.

Σύμφωνα με το σενάριο της επιτροπής, που έχει τεθεί υπόψη των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, προτείνεται η διατήρηση του οικογενειακού επιδόματος, του επιδόματος θέσης και η διαμόρφωση του πριμ παραγωγικότητας, το οποίο θα συνδεθεί με μετρήσιμους στόχους για κάθε υπάλληλο. Επίσης, προτείνεται η θεσμοθέτηση επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας και θα καταβάλλεται με κοινά κριτήρια σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ανάλογα με την ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.

Τα ειδικά επιδόματα θα ενσωματωθούν, ύστερα από μειώσεις που θα φτάσουν και στο 20%, στον βασικό μισθό.
Οι δικαστικοί λειτουργοί, για παράδειγμα, θα λαμβάνουν τα ίδια χρήματα με τους συναδέλφους τους στα υπόλοιπα υπουργεία που διαθέτουν τα ίδια τυπικά προσόντα, αλλά θα διαφοροποιούνται στο επίδομα ειδικών συνθηκών. Το ίδιο θα ισχύσει για τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, ακόμα και για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα των ΟΤΑ.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, πάντως, αναφέρουν ότι η λύση της κατάργησης των ειδικών μισθολογίων, εάν τελικώς αποφασιστεί, θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να προσαρμοστούν οι υπάλληλοι στα νέα δεδομένα των αποδοχών τους που σε κάποιες περιπτώσεις υψηλόμισθων θα μειωθούν έως και 20%.
Σε περίπτωση που τελικά υιοθετηθεί το γερμανικό μοντέλο του ...ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩhttp://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=55788950#

Δεν υπάρχουν σχόλια: